Film

Skribent

MovieZine

3 december 2021 | 21:15

Alicia Vikander startar filmlabb för unga

Skådespelerskan Alicia Vikander och Göteborg Film Festival hoppas inspirera unga till en framtid inom filmbranschen.
Skådespelerskan Alicia Vikander är hemma i Göteborg där hon under kvällen tog emot Årets honorärstipendium av Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. I samband med utdelningen offentliggjorde Vikander att hela stipendiesumman doneras till skapandet av projektet Alicia Vikander filmlabb.

– Att få chansen att tillsammans med Göteborg Film Festival starta detta filmlabb för att inspirera unga människor samt skapa möjligheter för dem att utforska filmens värld är något jag är oerhört exalterad över, säger Alicia Vikander.

Tanken är att unga ska få upp ögonen för film och kameran och att upptäcka att de kan berätta och förändra genom film. Alicia Vikander filmlabb syftar även till att väcka drömmar och framtidshopp hos ungdomar oavsett var i staden de växer upp.

– Den passion Alicia Vikander visar för ungas möjlighet att få tillgång till det filmiska uttrycket är oerhört inspirerande (...) Och vem är bättre att inspirera unga Göteborgare genom att själv ha visat att det inte finns någon gräns för hur långt man kan nå än Alicia, säger Mirja Wester, vd på Göteborg Film Festival.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Varje år deltar tre till fyra nya skolor från olika delar av staden i projektet. Mobila filmverkstäder kommer att turnera runt i högstadieskolor i Göteborg, där det pedagogiska arbetet leds av Göteborg Film Festivals filmpedagoger.

Alicia Vikander har varit med och utformat projektet och kommer själv varje år delta i utvalda workshops med eleverna. 2022 deltar Kannebäcksskolan (Tynnered), Nordhemsskolan (Linnéstaden) och Skälltorpsskolan (Hisings Backa), som är högstadieskolan som Alicia själv gick på. Varje årskull kommer att examineras under en galapremiär på deras filmprojekt under Göteborg Film Festival.

Projektet löper initialt över tre år med start i januari 2022.
| 3 december 2021 21:15 |