Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 januari 2023 | 11:00

Ali Abbasi ratar film-Sverige: "Sämsta stället att göra film på"

Kan svensk film bli något sexigt igen? Det hoppas regissören bakom "Holy Spider", Ali Abbasi, i en intervju med MovieZine.
Ikväll är det dags för Guldbaggegalan, där svenska filmbranschen samlas för ryggdunkar och en hyllande tillbakablick på året som gått.
 
Men film-Sverige har en del att jobba på menar Ali Abbasi, bioaktuell med den svenska samproduktionen "Holy Spider". Regissören som tidigare gjort "Shelley" i Danmark" och "Gräns" i Sverige säger i en exklusiv intervju med MovieZine att "Sverige är ett konstigt ställe" att göra film på.
 
- Sverige är ett konstigt ställe för film. Å ena sidan är det det sämsta stället att göra film på, om man ser på budgeten, marknaden, hur det går för biografer, hela det statliga stödapparatet. Det är värdelöst. Det hänger inte ihop.
 

"Det ska bli sexigt att vara svensk filmskapare"

 
- Å andra sidan, kolla hur många begåvade skådespelare vi har. Hur många bra post-produktionsbolag vi har. Hur mycket talang det finns att jobba med. Allt finns här! Så är det inte i Danmark. Den svenska teatertraditionen är mycket starkare här, till exempel. Det handlar inte om ”vem är bäst”, men Sverige är minst lika bra på alla olika parametrar som Danmark, om inte mer.
 
Trots kritiken ser Abbasi ett hopp för svensk films framtid och han tror på ett stort intresse från publikens håll. Men det finns saker som måste förändras för att rädda svensk films rykte:
 
- Det finns en stor marknad för folk som vill se, tror jag, svensk film. Men de associerar ”svensk film” med skit. De ser ett varumärke utan kvalitet. Det ska vi ändra på. Det ska bli sexigt att vara svensk filmskapare, och svensk filmstjärna, och vara inblandad i det här. Om man gör det, då kommer allt vända, säger Abbasi.
| 23 januari 2023 11:00 |