CANNES 2022

Skribent

Alexander Kardelo

23 maj 2022 | 14:30

Se Ali Abbasis starka tacktal i Cannes "En stor dag för iransk film"

Applåder och starka känslor när svensk-iranske regissören Ali Abbasi premiärvisade "Holy Spider" i Cannes.
"Gräns"-regissören Ali Abbasis fantastiska nya film är en av de stora snackisarna i Cannes - och en het kandidat till Guldpalmen, om man ska tro förhandssnacket här på festivalen. 
 
"Holy Spider" är en dramathriller om en seriemördare som sprider skräck bland de prostituerade kvinnorna i den heliga staden Mashhad. En kvinnlig journalist undersöker fallet, frustrerad av polisens ignorans, och skiner samtidigt ljus på ett samhälle där kvinnoföraktet är större än hatet mot en mördares onda gärningar.
 
Under söndagens galapremiär möttes den svensk-iranske regissören av stående ovationer. Därefter gav han publiken ett starkt och tänkvärt tacktal.
 
 
- Det här betyder mycket för oss. Det betyder mycket för mitt fantastiska team och alla skådespelarna. Men det är också en stor dag för iransk film, sade Abbasi i ett tal till publiken.
 
- Nu finns det åtminstone en film där kvinnor faktiskt har kroppar. Där de inte sover med en sjal på huvudet. Under de senaste 20 åren som jag har tänkt på och utvecklat den här filmen, har jag altid funderat över vilken stor orättvisa som mött de verkliga offren i den här sanna historien. Även när folk har fördömt morden så har de aldrig nämnt de kvinnorna. Jag tycker att de har fått en liten, minimal uns av rättvisa här ikväll.  
 
Håll utkik efter "Holy Spider" på svenska biodukar, troligtvis någon gång i höst. 
| 23 maj 2022 14:30 |