RYKTE

Skribent

Annika Andersson

24 februari 2024 | 10:00

Berlin 2024: Alexander Skarsgård som Kejsar Maximilian - sant eller falskt?

När det är festivaldags och EFM-marknad pitchas det friskt. En av filmerna som söker stöd är “Maximilian’s Execution” - med Alexander Skarsgård i huvudrollen!
Medan Berlins filmfestival rullar ut röda mattan för filmpremiärer med stora namn som Kristen Stewart (“Love Lies Bleeding”), Sebastian Stan (“A Different Man”) och Carey Mulligan (“Spaceman”) bland många, många andra, pitchas kommande års filmer för fullt i huset intill. Jag är i Berlin för att recensera filmer, men kan inte låta bli att kolla in kommersen bland EFMs montrar, som sjuder av energi.
 
På EFM (European Film Market) samlas filmaktörer från väldens alla hörn. Under konferensen “Producers Pitching Their Projects, powered by AI Forecasts” ges producenterna tre minuter var för en snabb genomgång av manus, budget, och vilka skådisar som sagt ja. Vi får veta målgrupp och genre, medan spänningshalt och emotionella kurvor har AI-analyserats och gjorts om till grafer.
 
Presentationerna avslutas med projektens beräknade ROI - vinsten på finansieringen. Hur något sådant skulle kunna förutspås är förstås oklart, men så finns heller inte några finansiärer med i publiken när moderatorn ber dem ge sig tillkänna.
 
Men projekten är högst verkliga, visioner polerade av tid, driv och drömmar. Och vem dyker upp på vita duken under Deborah Habsburgs pitch om inte Alexander Skarsgård som huvudrollsinnehavaren i “Maximilian’s Execution”?
 
Serien handlar om den österrikiske ärkehertigen och senare mexikanske kejsaren Maximilian och är “delvis historisk fiktion, och delvis en Frimurar-brödraskaps konspirationsteori”. Låter onekligen spännande!
 
På detta tidiga stadium går det så klart varken att veta om filmerna kommer bli gjorda, eller hur pass knutna skådisarna verkligen är till filmprojekten som söker finansiering. Men lyckas de och allt går som planerat kommer vi även se David Arquette i “Thieves”, Antonio Banderas i “The Impossible Journey”, och Peter Franzén i “Etude of Life” framöver.
| 24 februari 2024 10:00 |