Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 februari 2016 | 22:30

"Värdelösa idioter!" Läs Alex Proyas hatbrev till alla kritiker

Regissören bakom sågade "Gods of Egypt" vet verkligen hur man skaffar sig vänner.
Årets första filmflopp är utsedd. Alex Proyas ”Gods of Egypt” brakade in på amerikanska biografer i helgen, men mötte på sågningar i pressen och biopubliken verkade svika det påkostade fantasy-eposet.

Regissören Proyas tog till Facebook för att uttrycka sitt missnöje med alla de recensenter som gått i maskopi för att krossa hans film. I ett långt och relativt underhållande inlägg kallar han kritiker för både ”idioter” och ”värdelösa”.

NOTHING CONFIRMS RAMPANT STUPIDITY FASTER...Than reading reviews of my own movies. I usually try to avoid the...

Publicerat av Alex Proyas den 28 februari 2016


- Ingenting bekräftar hejdlös dumhet snabbare än att läsa recensionerna på mina egna filmer. Jag brukar undvika det - men detta tar priset. 

- Till mitt stora nöje kan en kritiker ofta nämna en tidigare film jag gjort i positiva ord, samma film som blivit slaktad när den kom ut, som om kritikern plötsligt tycker att jag har blivit medioker. Ni ser, kära Facebookare, jag har sällan fått fantastiska recensioner… inte på någon film, förutom från de recensenter som står upp för sig själva och skapar sig en egen åsikt. Tyvärr är de ett utdöende släkte. Alex Proyas har tidigare gjort kultfavoriter som ”The Crow” och ”Dark City”, men han menar att inte ens de togs emot med öppna armar vid premiären.

- Bra recensioner kommer ofta flera år efter att en film har släppts. Jag verkar inte falla recensenterna i smaken, det har jag aldrig gjort. Nu har de förstås en ännu större yxa att svinga. De kan såga min film och försöka verka så politiskt korrekta genom att skrika ”white-wash!!!” som de rubbade idioter de är. De verkar inte förstå, eller vill inte förstå, vad den här filmen är. 

Proyas nya film ”Gods of Egypt” handlar om hjälten Bek (Brenton Thwaites) som ska rädda världen tillsammans med guden Horus (Nikolaj Coster-Waldau). Filmen fick kritik så fort trailern släpptes, för att Proyas hade befolkat Egypten med helvita skådisar.- Det verkar som att kritikerna mest vill klura ut vad folk vill höra. Hur gör man det? Idag räcker det att surfa runt på nätet eller lyssna på bloggare - oavsett hur snedvriden åsikten om en film kan vara innan den har släppts (…) I motsats till vad en kritiker borde så har de ingen egen smak eller åsikt, de baserar sina synpunkter på status quo. Ingen är modig nog att säga ”tja, jag gillade den” om det går emot den allmänna uppfattningen. Därför är de mer än värdelösa.

Proyas avslutar med en liten uppmaning till alla att helt enkelt se filmen och skapa sig en egen uppfattning.

- Jag applåderar de biobesökare som värdesätter sina egna åsikter tillräckligt för att inte lyssna på vad gruppmentaliteten säger är bra eller dåligt.


"Gods of Egypt" får svensk biopremiär 8 april.
| 29 februari 2016 22:30 |