Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

29 november 2015 | 21:00

"Gods of Egypt"-regissören ber om ursäkt för whitewashing

Redan innan filmen är släppt.
Whitewashing innebär att etniska roller rollsätts med vita skådisar. Runt releasen av "Gods & Kings" blossade en stormig debatt upp där Ridley Scott kritiserades hårt för just detta.

Alex Proyas kommande "Gods of Egypt" ser inte bara ganska... underlig ut, den har också hamnat i skottgluggen på grund av sin användning av enbart vita skådisar till de förmodat egyptiska karaktärerna. Men både regissören och produktionsbolaget Lionsgate har istället för att invänta krav på en ursäkt faktiskt redan gått ut med en, långt innan filmen ens har släppts.


- Processen att rollsätta en film har så många komplicerade variabler, men det är tydligt att våra rollval hade kunnat vara mer diversifierade. Jag ber ödmjukast om ursäkt till de som blir förorättade av valen vi gjort.

Ännu mer överraskande är kanske det faktum att även Lionsgate redan har uttalat sig:

- Vi ser att det är vårt ansvar att se till att rollval reflekterar den mångfald och den kultur som rådde under tidsperioden som porträtteras. I det här fallet har vi misslyckats med att leva upp till våra egna krav på lyhördhet och mångfald, och för detta ber vi om ursäkt. Lionsgate är djupt förbundna att göra  filmer som reflekterar mångfalden hos vår publik. Vi har, kan, och kommer göra bättre ifrån oss framöver.


Vad anser du om Proyas och Lionsgates uttalanden?
| 29 november 2015 21:00 |