Skribent

Patrik Jonsson

10 maj 2012 | 20:01

"Alcatraz" läggs ned

I veckans extra matiga TV-rapporter tittar vi närmare på serierna som fått stanna, och vilka som ryker.

Vi börjar med att snacka lite AMC denna vecka då kanalen har gett grönt ljus åt två piloter. Den första piloten, "Low Winter Sun", bygger på en engelsk miniserie som kretsar kring mordet på en polis som begåtts av en detektiv. Efter sitt dåd dras denne detektiv allt längre in i de kriminellas undre värld.

Den andra piloten är till en serie som fortfarande saknar titel, men den ska i alla fall kortfattat handla om en åklagare som öppnar ett gammalt olöst mordfall då nya bevis kommer upp till ytan. Dessa två synopsiser kanske inte låter som det mest revolutionerande, men nu är det AMC vi snackar om och de kastar sällan, för att inte säga aldrig, sig på något medelmåttigt.

Även Starz har en ny serie på gång, de har dock traditionsenligt valt att skippa allt vad pilotavsnitt heter och beställt en full säsong på 8 avsnitt med detsamma. Vad det gäller själva serien så har de gängat ihop sig med ingen mindre än Michael Bay för att göra "Black Sails", en slags prequel till den populära boken "Skattkammarön" ("Treasure Island").

Innan man ryggar tillbaka, ja förmodligen då med tanke på Bay och prequel, så ska man dock komma ihåg att denna serie knappast kommer att bli tillrättalagd. Vi snackar Starz här, med andra ord; blod, våld, naket och denna gång bland pirater!

Efter framgångarna med "The Avengers" och främst efter alla positiva reaktioner från publiken vad det gäller Hulken, har ABC lagt på lite extra glöd vad det gäller utvecklandet av deras serie som ska kretsa kring just denne gröne jätte. Serien, som ska utspela sig då Bruce Banner är i 25-årsåldern, skapas och produceras av Guillermo del Toro och David Eick, producenten av "Battlestar Galactica". Detta är dessutom bekräftat av självaste Jeph Loeb som är huvudansvarig för Marvel Television.

Först lade de ned dinosauriefiaskot "Terra Nova" och nu har Fox valt att lägga ned två, mer eller mindre, fiaskon till. Jag talar om "Bones" spinoff "The Finder" och J.J. Abrams "Alcatraz". Detta kom dock knappast som någon överraskning och för min del var det här bara goda nyheter då serierna inte fungerade överhuvudtaget. "Alcatraz" måste, tillsammans med "Terra Nova", vara bland de största besvikelserna på senare tid.

Fox meddelade dock även att "Touch" har fått ett fortsatt förtroende och tilldelades därmed en andra säsong. "Touch" tycker jag att är något bättre än de ovannämnda, men även den serien måste rycka upp sig rejält ifall den i alla fall ska ha kvar mig som tittare. Dessutom har Fox gett grönt ljus åt Kevin Williamsons seriemördarthriller med Kevin Bacon. Serien har också fått en titel: "The Following". 15 avsnitt blir det till att börja med och förmodligen med en premiär redan till hösten.

FX har satt igång utvecklandet av en thrillerserie som ska fokusera på Gretchen Lowell, en vacker och framgångsrik terapeut som "förvandlas" till en seriemördare och dennes relation till en känslomässigt skadad mordutredare från Portland. Serien ska baseras på den bästsäljande bokserien "Heartsick" av Chelsea Cain. Mikko Alanne ("5 Days of War") ska skriva själva adaptionen och Geyer Kosinski ("Magic City") är satt att producera det hela. Seriemördare "gillar" vi, speciellt på kabel, så den här ska vi definitivt hålla ett extra öga på!

NBC, som redan har gett förtroende till "Hannibal" och "Go On", har gett klartecken till hela sex ytterligare serier. Detta gäller "Save Me", en komediserie med Anne Heche i huvudrollen som en kvinna som efter en bilolycka får för sig att hon kan prata med Gud. Den andra serien är också en komediserie, men denna kommer från Ryan Murphy och heter "The New Normal". Serien ska kretsa kring ett dysfunktionell homosexuellt par och deras surrogatmamma, ja och denna serie låter då mycket intressantare än den förstnämnda.

Sedan så har vi ännu två komediserier (ja, det är ju NBC): "1600 Penn" och "Animal Practice", men jag tänker inte gå något närmare inpå dessa.

Den näst sista serien gäller Dick Wolfs brandkårsdrama "Chicago Fire" och slutligen är det J.J. Abrams, Eric Kripkes (producenter) och Jon Favreaus (regissör) "Revolution" som har fått ett godkännande och detta var väl ganska så väntat med tanke på de inblandade. "Revolution" är en slags post-apokalyptisk actionserie som ska fokusera på en familj som försöker att återförenas i en värld där all energi har försvunnit. Denna kan så klart bli bra, men det känns som att det finns en exakt lika stor chans att den kan bli hur lökig som helst, den som lever får se.

Underbara James Cromwell har fått en roll i den andra säsongen av FX:s "American Horror Story" och där ska han spela en karaktär vid namn Dr. Arden som tydligen är en slags nemesis till Jessica Langes rollfigur, detta låter bara mer och mer lovande. Cromwell vs. Lange, ni hör ju själva! Den andra säsongen kommer att ha premiär någon gång i oktober, jag återkommer så klart till denna så fort ett mer exakt premiärdatum är spikat.

TNT har beställt en full säsong (bestående av 10 avsnitt) av "Monday Mornings", som tidigare gick under titeln "Chelsea General". Serien är skapad av David E. Kelley och den är baserad på en roman av Sanjay Gupta, i huvudrollerna så kommer vi att få se Alfred Molina och Ving Rhames. Premiär blir det dock inte förrän nästa år, sommaren 2013 närmare bestämt.

Det här har väl egentligen ingenting med äkta TV-serier att göra men jag nämner det ändå för att det låter så underbart. CMT har beställt "Redneck Island" som ska ha ungefär samma uppbyggnad som "Survivor" men med hillbillies från obygden. Det hela ska dessutom ledas av Steve Austin! Ja, ni får göra som ni vill, men jag ska då absolut titta! Som en skribent för TV.com sa: "Coconut moonshine, coming right up!" "Redneck Island" har premiär någon gång i juni.

Nyheter i korthet:

Ett helt gäng med skådespelerskor kommer att göra gäströster i ett och samma avsnitt av "The Simpsons"; Anne Hathaway, Sarah Silverman, Sarah Michelle Gellar, Natalie Portman och Zooey Deschanel!

TNT har, tack och lov, gett den kritikerhyllade "Southland" en femte säsong som kommer att bestå av 10 avsnitt, premiär blir det i februari.

Jewel har fått rollen som Johnny Cashs fru June Carter Cash i Lifetimes kommande TV-film "The June Carter Cash Story".

CW har förnyat tre av sina serier och detta gäller "The Vampire Diaries", "Supernatural" och "90210", dessutom har Showtime har förnyat "The Borgias". Tidigare gav Showtime även ytterligare säsonger till "Shameless" och "House of Lies" så nu återstår i stort sett bara "The Big C" från kanalen denna vår.

Jeff Fahey och David Cronenberg kommer att göra gästroller i Syfys pilotavsnitt av "Rewind".

"Cougar Towns" framtid hos ABC ser inget vidare ut, men den ser eventuellt desto ljusare ut hos TBS. Kabelkanalen funderar nämligen på att ta över serien och ge den minst två säsonger till.

TNT har däremot gett kalla handen till västernserien "Tin Star", även kallad "Gateway" och NBC har förnyat "Law & Order SVU"

Imorgon kväll har komediserien "Common Law" premiär på USA Network så jag lämnar er med en trailer för den och så hörs vi igen nästa vecka!

| 10 maj 2012 20:01 |