Serie

Skribent

Annika Andersson

18 oktober 2021 | 12:00

Premiär för "Succession" säsong 3 - med Alexander Skarsgård och Adrien Brody

Efter två långa år av väntan är "Succession" äntligen tillbaka, och med samma kraft och smällar under bältet som de två tidigare säsongerna, för här kan inte ödslas någon tid när man har ett världsomspännande imperium att slåss om! De sju första avsnitten som släppts för pressen håller samma höga nivå som tidigare och lämnar oss inte besvikna.
Familjepatriarken Logan Roy (härlige Brian Cox) som styr Waystar RoyCo och sin familj med järnhand är rasande över sonen Kendalls svek (Jeremy Strong). Andra säsongen slutade ju med en riktig bomb som vi minns - istället för att ta smällen för skandalen i kryssningsavdelningen (sexuella övergrepp och annat som Uncle “Mo” Lester begått, och som alla känt till, även anledningen till Lesters smeknamn), pekar Kendall ut Logan som den ansvarige under en presskonferens.

Bevis finns i form av gamla dokument om hur Waystar tystat ner skandalen, papper som den osäkre, charmigt valpliknande kusin Greg (Nicholas Braun) skulle ha förstört. Han må vara ung och grön men tänker som en Roy - de här kan komma till nytta en dag, lika bra att behålla några som framtida försäkring. Därmed har Kendall alla ess i kortleken kan man tycka, men rår han verkligen på den fruktade, hämndgirige, sårade och skrupellöse gamle räven Logan?
 

Team Logan eller Team Kendall?

 
För i tredje säsongen tvingas familjen välja sida - Team Logan eller Team Kendall? Men familjemedlemmarna vänder som vanligt kappan efter vinden beroende på vilka fördelar de kan tillskansa sig, så att samtidigt som de är lojala mot den ena, fortsätter de att viska i mobiltelefonen med den andra, liksom för säkerhets skull. 

Det finns mycket humor i allt det avskyvärda - som när systern Shiv (Sarah Snook) dyker upp hos Kendall “bara för att snoka” och snart stöter på hela familjen där, trots Logans kontrollbehov av slaget “jag vill veta vart de är hela tiden”. Men brodern Roman (Kieran Culkin) beskriver pappan som en harpunerad val - det spelar ingen roll hur många harpuner som sitter fast i honom eller hur mycket han blöder, han fortsätter ändå. Shivs man Tom (Matthew Macfadyen) är mer direkt än så, när Kendall försöker övertala honom att byta sida - Logan vinner alltid, men Kendall har inte vunnit en enda gång.
 
 
Det brukar ju sägas att huvudpersonerna i en film eller serie måsta vara sympatiska för publiken ska kunna känna med dem. Samtliga medlemmar i familjen Roy kan dock bäst beskrivas som motbjudande människor man aldrig någonsin skulle vilja ha med att göra. Det som räddar karaktärerna och håller kvar vårt intresse, förutom fascinationen inför 1%-skiktets privilegierade men hänsynslösa värld, dess nepotism och självupptagna familjemedlemmar, är det fantastiska skådespeleriet.

Karaktärerna fick fina tillfällen att växa under andra säsongen, och den utvecklingen fortsätter. Oh, vad vi känner med den kuvade Roman när han ska intervjuas om fina barndomsminnen med sin far för att sätta Logan i bra dager och det enda han kan komma ihåg är en fisketur. När sedan Logan undrar vad det kommer ifrån visar det sig att det var äldste brodern Connor (Alan Ruck) som tagit ut honom på turen. Sådant här nämns lite i förbifarten, glimtar ur en steril uppväxt som tonas ner när Roman halvt skämtsamt mumlar att det är ett bra minne som kan multianvändas.

Den lismande Tom, som slickar uppåt och sparkar nedåt, kanske står för den mest intressanta karaktärsutvecklingen. Han beskrivs som torr och tråkig men är i jämförelse den stabila i familjen, den som inte kommer från samma privilegier utan från en värld där människorna följer samhällets regler. Det blir tydligt när familjen måste bestämma strategi för att hantera skandalen. Men hela skådespelarensemblen är magnifik och ger en enhetlig, unik, nyanserad och sammansvetsad bild av den dysfunktionella familjen Roy. 
 

Nya intressanta ansikten i säsong 3

 
Det finns många framgångsrika familjeföretag med en viljestark partiark i toppen som familjen Roy skulle kunnat inspirerats av. Seriens skapare Jesse Armstrong beskriver i en intervju med HBO att de haft "kända mediefamiljer som Hearsts, till dagens Redstone, John Malone, Robert Fitz från Comcast, Murdoch och Robert och Rebekah Mercer, som grundade Breitbart" i tankarna, men insisterar på att seriens karaktärer är fiktiva. Själv kan jag inte låta bli att jämföra Roy med Trump när de ska välja vilken president de vill stödja, kanske rentav brodern Connor, och vilka familjemedlemmar de i sådana fall ska sätta på vilken post.

Nya intressanta ansikten som dyker upp i tredje säsongen är Adrian Brody och Alexander Skarsgård. Brody spelar en aktieägare vars insats är såpass stor i företaget att han förmår Logan och Kendall att flyga ut tillsammans för ett underbart obekvämt möte där många motstridiga känslor sjuder under ytan. Brodys nonchalanta “Bro”-stil är perfekt! Skarsgård gör entré i sjunde avsnittet med samma privilegierade arrogans, och upplägget antyder att han är där för att stanna. Vi får se hur han kommer växa in i sin roll och vartåt det bär.
 
 
“Succession” är en mörk satir, ett samhällsdrama om den välbärgade toppen, och en ytterst sofistikerad såpa med karaktärerna fast i sin eviga tävlan om makten, virvlandes runt, runt, som insekter kring en glödlampa. Det är ingen vacker dans, men man har svårt att släppa den med blicken.
 
Säsongspremiären av "Succession" finns ute nu på HBO Nordic.
| 18 oktober 2021 12:00 |