Serie

Skribent

Alexander Kardelo

6 september 2023 | 10:00

Aaron Paul får inte ett öre från succéserien: "Sinnessjukt"

Hollywoodstrejken fortsätter. Här protesterar "Breaking Bad"-stjärnorna Bryan Cranston, Aaron Paul och Jesse Plemons utanför Sonys högkvarter.
Borde streamingtjänster ge skådisar och serieskapare extra betalt när en gammal serie blir en tittarsuccé på nytt?
 
Frågan om "residuals" har varit het under den pågående strejken. Många menar att detta var praxis i nöjesbranschen förr i tiden, när tv-serier såldes till nya kanaler och gick i repris - då fick medverkande ständigt nya checkar i brevlådan. Men i streamingeran har den extra inkomstkällan försvunnit.
 
Entertainment Tonight hittade tre "Breaking Bad"-stjärnor utanför Sony Pictures högkvarter. Aaron Paul hade gärna sett en bonus när hans tv-serie hittar ny publik:
 
- Jag får ingenting från Netflix för "Breaking Bad", för att vara helt ärlig, och det tycker jag är helt vansinnigt.
 
- Serier kan leva för evigt på streamingtjänsterna, och det går i vågor. Häromdagen såg jag att "Breaking Bad" trendade på Netflix. Många streamers vet om att de har kommit undan med att inte betala folk en rimlig lön, och nu är det dags att punga ut. Det är en av sakerna vi slåss för, säger Paul till ET Canada.
 
 
En annan viktig fråga under den pågående strejken är AI. Studios vill kunna scanna in skådespelare och statister för att använda sig av deras likhet utan att betala.
 
- Deras fokus är att tjäna en massa pengar på vår konst. Vi vill skapa konst, och förhoppningsvis tjäna lite pengar, säger Bryan Cranston. Deras försök att arbeta med AI är omänskligt mot hela arbetskraften. Det är inte bra för samhället, för vår miljö eller för arbetarklassfamiljer.
| 6 september 2023 10:00 |