Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 november 2023 | 12:30

Inget man ler åt: Studion som gör leranimerade filmer får snart slut på lera

Det råder kris hos Aardman Animations.
"Wallace & Gromit", "Flykten från hönsgården" och "Fåret Shaun" är några av de kända filmer och tv-serier som gjort Aardman till ett populärt namn.
 
Framför allt har ostälskande uppfinnaren Wallace och hans trogne hund Gromit roat barn och vuxna sedan början av 90-talet. Med leranimation och stop-motion har Aardman Animations hittat sin egna stil i genren.
 
Men snart kan det vara slut på det roliga. Studion verkar nämligen få slut på modellera, och det är inget aprilskämt. Företaget som under flera årtionden tillverkat deras specifika modellera, kallad Lewis Newplast, har nu klappat igen, skriver The Telegraph.
 
Aardman ska ha köpt upp hela lagret och försäkrat sig om tillräckligt med modellera som räcker till en sista långfilm. Nästa år påbörjas arbetet med ett nytt äventyr med Wallace & Gromit. Men efter det är krisen ett faktum, om de inte lyckas hitta ett passande substitut förstås.
 
Alla fans av välgjord brittisk animation och humor kan se fram emot en helt ny Aardman-film redan i december. Då kommer uppföljaren "Flykten från kycklingfabriken" till Netflix.
 
| 20 november 2023 12:30 |