Film

Skribent

MovieZine

12 maj 2021 | 13:00

Eurovision-dokumentären "A Song Called Hate" släpps digitalt 14 maj

Den högaktuella filmen följer isländska bandet Hatari inför Eurovision Song Contest 2019.
Inför den kommande Eurovision-veckan görs dokumentären "A Song Called Hate" tillgänglig att hyra via Vimeo. Filmen följer det isländska bandet Hatari när de försöker få till en kupp i direktsändning - något som kan bli den största politiska protesten någonsin i Eurovision Song Contest.

När Hatari väljs ut som Islands bidrag till Eurovision i Tel-Aviv, ställs bandmedlemmarna inför ett ovanligt dilemma. Men den rigorösa säkerheten och tävlingens hårda apolitiska hållning riskerar att utesluta dem innan de ens hunnit tävla. Dokumentären ”A Song Called Hate” skildrar hur bandet, tillsammans med både israeliska och palestinska konstnärer, försöker navigera den snåriga konflikten, medan de motarbetas av det stora Eurovisionmaskineriet som vägrar låta sin plattform förvandlas till en politisk protest. 
 
 
Regissören Anna Hildur har följt bandet i förberedelserna inför det stora framträdandet och ur deras resa mejslas en komplex bild fram om yttrandefrihet, ansvar och konstens politiska sprängkraft.

- Att göra den här dokumentären var på många sätt en utmaning och en livsförändrande resa. Att se unga konstnärer ta ställning och försöka bidra till en meningsfull debatt genom sin konst ger mig hopp, kommenterar regissören. 

Fredagen den 14 maj klockan 17:10 släpps filmen digitalt via Doc Lounge On Demand. Den finns tillgänglig fram till och med den 21 maj.
| 12 maj 2021 13:00 |