Film

Skribent

Emil Skelterwijk

10 juni 2016 | 15:00

9 sjuka grejer som filmer har influerat människor till i riktiga livet

Från mord och rån till fight clubs och helvilda fester. Här är några udda exempel där film inspirerat till galenskap.
Vi har alla varit där. Vi ser en film, blir påverkade på något sätt och apar efter det. Allt från att döpa sin hund till Hannibal Lecter till att dedicera sitt liv till att bli nästa Jediriddare. Jag själv har otaliga gånger försökt få min kvast att flyga utklädd till Harry Potter, provat spara ihop till en räkbåt (tack Forrest Gump) och nu senast dragit igång en lufttrums-klubb efter att jag förstummades av ”Whiplash”. 

Sen finns det de fall där filmens influenser blir oroande stora. Här kommer några sådana.

1. Verkliga slagsmålsklubbar startade efter "Fight Club"
Denna tokhyllade David Fincher-klassiker började leva sitt egna lilla liv efter premiären. Över hela världen började människor starta sina egna Fight Clubs. På skolor, i fängelser och i små orter. I San Francisco började folk starta upp egna "Fight Clubs" genom att nå ut via Craigslist. Men det allvarligaste brott som begåtts i "Fight Clubs" anda var i New York under Memorial Day-helgen 2009. Hemgjorda bomber placerades runt om i staden, inklusive vid ett Starbucks. Bombningarna kunde så småningom spåras till den 17-åriga Kyle Shaw, en medlem av en lokal Fight Club, efter att han skrutit om det till sina polare. 

2. De begick 62 rån - precis som i "The Town"
Ben Afflecks Oscarsnominerade kriminaldrama fick många att tro att råna var en dans på rosor. Den mest produktiva av dessa copycat-brottslingar var en grupp män i New York, som begick otroliga 62 rån och kom över 217.000 dollar från olika Brooklyn- och Queensföretag. Männen använde samma teknik som skildras i filmen för att klara av kuppen, såsom klippa strömmen till målet så att de anställda inte kunde kontakta hjälp och tillämpa blekmedel för att förstöra DNA-bevis. De medgav till polisen när de tillslut blev tagna att de var inspirerade av film. De har också funnits ett och annat fall där de kriminella använde nunnamasker vid rånen! 

3. Tusentals har kopierat megafesten i "Project X"
"Project X - Hemmafesten" trillade in på biograferna 2012 och blev en riktig hit bland de yngre. Premissen är inte svårare än att några nördar drar igång en fest när deras föräldrar är borta – en fest som eskalerar snabbt till något de inte har kontroll över. En hel hjord av barn kopierade filmen i USA. Fester som ofta involverade tusentals barn och som avser specifikt att återspegla filmens porträttering av droger och våld. Dessa kopierade "Project X"-fester har rapporterats på platser så som Texas, Utah och Florida. Egendomsskador har grott i överflöd, barn har skadats, ibland dödligt - av skottlossning, innehav av droger och alkohol och tiotusentals dollar i vandalism.

4. Drack flickvännens blod efter "En vampyrs bekännelse"
Det här är konstigt. Daniel Sterling och hans flickvän Lisa Stellwagen såg filmen 1994 och samma natt vaknade Lisa av att Daniel stirrade på henne. Han sa till henne: "Ikväll kommer du att dö. Jag ska döda dig och dricka ditt blod". Bara några timmar senare hade Daniel huggit henne sju gånger och sugit blod från hennes sår. Daniel gjorde det klart att han inte skyllde på filmen, även om han erkände att det påverkade hans plan. Det kanske inte är så konstigt att juryn inte köpte det som ett försvar och dömde honom för försök till mord .

5. "Batman-mördaren" dödade 12 biobesökare
Den orangehårige Coloradoskytten James Holmes är det nog få som glömt. När han den 20 juli 2012 vandrade in i en biograf, beväpnad, och dödade 12 personer. 24 -åringen sa "Jag är Jokern", när han greps av polisen tidigt på fredag​​morgon. Från massakern kan man även dra paralleller till Frank Millers Batman serietidning, "The Dark Knight Returns " från 1986. Där mördar Jokern en tv-studiopublik genom att sprida "leende-gas". Holmes började sin massaker genom att släppa ut rökbomber i teatern.

6. "Twilight"-biten 13-åring skrämde skolkamrater
Filmen som fick de hormonsprudlande tonåringarna att dyrka allt från vampyrer till Robert Pattinson. Men ibland går dyrkan över i galenskap! Efter att en 13-årig flicka blev biten av en kille i samma klass började rektorn på skolan utreda händelsen och fick veta att pojken hade bitit 10 andra i över en månad. När man kontaktade pojkens far svarade han att det var sonens kärlek till " Twilight" som gjorde honom bitsugen mot sina kamrater.

7. "Sideways" fick vinförsäljningen att flöda
Den underbara komedin ”Sideways” tar oss med på en rolig resa genom Kaliforniens vindistrikt. Paul Giamatti fullkomligt lyser i rollen som vinälskande författare. Något som inte var lika lysande efter filmens premiär var försäljningen av Merlot. Efter filmens release sjönk försäljningen av Merlot med 2 procent i USA. Samtidigt ökade vinet Pinot noir med hela 16 procent , och i andra länder som Storbritannien följde samma trend. Detta då Paul Giamattis karaktär dissar Merlot i filmen men lyfter fram Pinot noir! 

8. "Bambi"-effekten: Jägarna la geväret på hyllan
Disney lyckades tydligen få jägarnas hjärtan att smälta 1942. För enligt rapporter sjönk jagandet på hjortar i USA med ungefär hälften året efter filmen hade premiär. Och det förblev så några år. Fenomenet har därför fått namnet ”Bambi-effekten”.  

9. "Saw"-lek fick allvarligt slut
Jigsaw har bestraffat olydiga människor i en rad filmer nu. Men det räckte inte för två tjejer i USA. De busringde till en Beverly Dickson. De talade in ett meddelande på hennes telefonsvarare som gick ut på att de hade gömt hennes vän i huset och skulle släppa giftig gas de hade riggat. Hon var tvungen att besluta om hon skulle rädda sig själv eller riskera att rädda sin vän. När hon fick meddelandet kom det vid sämsta möjliga tidpunkt - nämligen under en begravningsprocession. Kvinnan var så skräckslagen att hon drabbades av en stroke. Hon återhämtade sig, men tjejerna blev åtalade för telefontrakasserier.

Har du något exempel på hur film har påverkat dig?
| 10 juni 2016 15:00 |