Film

Skribent

Alexander Dunerfors

29 augusti 2014 | 09:00

80-talets skräckikoner skrämde slag - på föräldrarna

Kvällens "Retro" i SVT handlar om moralpaniken på 80-talet då videovåldet flitigt debatterades.
"Motorsågsmassakern", "Terror på Elm Street" eller "Halloween" - idag, mer än 30 år senare, känns de gamla slasherfilmerna ganska harmlösa och till och med komiska. Annat var det i början av 80-talet, när föräldrar och media var allvarligt oroliga för vad deras barn utsattes för. Tidigare var film något man såg på bio, men nu började videobandsspelaren komma in i var mans hem - och med den också skräckfilmerna, som barnen nu kunde se utan de vuxnas vetskap.

Kvällens avsnitt av "Retro" i SVT handlar om moralpaniken som i början av 80-talet riktade in sig på såväl skadligt videovåld som satansdyrkande hårdrock. 

Programmet tar bland annat upp det välkända inslaget i "Studio S" från 1980, där videovåldet debatterades av journalister och oroliga föräldrar.

Journalisten Anders Tengner minns själv hur tonåren såg ut:

- Det fanns ju våldsinslag i alla möjliga filmer. Men det kallades för videovåld, precis som om det producerades enbart för video där vi då skulle sitta med "the best of våld"… vilket jag i och för sig gjorde själv. Man klippte ut det göttaste ur "Toolbox Murders" och "Cannibal Holocaust" så satt vi faktiskt och gottade oss åt specialeffekterna.

Tusentals upprörda tittare hörde av sig till SVT efter att "Studio S" hade sänts. Så småningom antog riksdagen en lag om förbud mot spridning av filmer med närgångna skildringar av rått och sadistiskt våld. 

Effekten blev inte riktigt den som politikerna har tänkt sig. Försäljningen av VHS-spelare sköt i höjden och filmer som "Motorsågsmassakern" blev bara populärare.

- När vi fick höra att en film var mycket klippt så ville man ju bara ha den! I Göteborg hade vi två butiker där man kunde köpa piratkopior under disk. Där hände det ibland att man fick en fjärde- eller femtehandskopia som knappt gick att se. Men det var otroligt spännande att få sitta där med bruset, där det var som läskigast var där folk hade tittat som allra mest. Där var kassetten som mest sliten, berättar skräckexperten Mattias Lindeblad för "Retro". 

"Retro" avsnitt 9 sänds i SVT1 ikväll kl. 21:00 och finns därefter att se på SVT Play.

Läs också:

| 29 augusti 2014 09:00 |