EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

31 augusti 2023 | 07:15

8 spännande påskägg och detaljer i veckans avsnitt av "Ahsoka"

Det tredje avsnittet av "Ahsoka" bjöd på mycket högflygande action (med rymdvalar!), men givetvis också spännande ny information och roliga blinkningar.
Sabines träning fortskrider, liksom allas jakt på Thrawn, och rebellernas förnekande av att Imperiet lever vidare... "Ahsoka" gör världsbyggande exemplarisk, och bjöd på några blinkningar till det förflutna, några saker som öppnade universumet, och roliga små detaljer i en salig blandning. Spoilers förstås.
 

Jediernas samurajrötter

 
Avsnittet inleds av en träningsscen där först droiden Huyang och sedan Ahsoka tränar med Sabine. I en mycket välbekant blinkning till ”Stjärnornas krig” räcker Ahsoka Sabine en hjälm som skymmer hennes sikt, precis som Obi-Wan gjorde för Luke.
 
Ahsoka kallar tekniken ”zatoichi”, vilket är namnet på en blind svärdkämpe i en från en roman med samma namn. Det finns även flera filmer, varav en ska ha inspirerat George Lucas själv, bland annat i utformningen av ljussvärd.
 
I scenen användes även de träsvärd som samurajer brukade träna med när det begav sig, men nu används istället i t.ex. kendo och aikido. Det är en charmerande blinkning till något som var viktigt för George Lucas i skapandet av Star Wars.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

”Den sämsta jedi jag någonsin tränat”

 
En förolämpning från vilken lärare som helst, men om man vet något om droiden Huyang är det ännu värre. Han är en väldigt gammal droid som under årtusenden (!) tränat barn som skulle bli jedier (till och med Yoda!) och hjälpt dem konstruera sina ljussvärd. Så det är i sanning en brutal förolämpning att vara absolut sämst.
 

Det har funnits flera jedier som är mandalorier

 
Mandalorier och Jedier har legat i krig och allmänt ogillat varandra länge, så det är inte oväntat att det är sällsynt med någon som är både och. Men nu är det alltså bekräftat att det hänt inte bara en utan ett par gånger.
 
Tidigare har endast Tarre Vizsla varit känd. Ni minns väl den där mörkersabeln alla jagade ett tag i ”The Mandalorian”? Det var Tarre som gjorde den. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Vilka hänger på Skype i en galax långt, långt borta?

 
Förutom kansler Mon Mothma som introducerades i ”Jedins återkomst” men även varit med i ”Rogue One”, de animerade serierna, och nu senast i ”Andor”.
 
Tre av dem är nya karaktärer vi ännu inte vet något om, men Senator Xiono som Hera minst ser fram emot att dividera med, har synts till tidigare. Han är nämligen pappa till huvudkaraktären i ”Star Wars: Resistance”. Xiono förnekar att den mörka sidan har något för sig, men hans son kommer i framtiden vara betydligt mindre naiv kring det.
 

Heras (eventuellt dödsdömda) son Jacen

 
Jag förstår inte genetiken som gör att pojken är helt och hållet människa med grönt hår när hans mamma är twi’lek, men det är något helt annat.
 
Jacen vill väldigt gärna bli en jedi, vilket i denna tid är lite oroväckande, för om han har förmågan är det mycket möjligt att han kommer hamna på Lukes jediskola och senare antingen bli mördad av eller ansluta sig till Kylo Ren.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

”Now this is podracing!”

 
Shin har på sig ett gyllene headset som känns igen från ”Klonerna anfaller” och ”Mörkrets hämnd” när hon sitter i sitt plan. Det är ett headset som specifikt används av jedier, så möjligtvis kommer det från hennes lärare Baylan (skäggiga snubben) som brukade vara jedi, eller så är det norpat någon annanstans ifrån. Kul liten detalj oanvsett.
 

Andra galaxer?!

 
Vi vet alla att Star Wars utspelar sig i en galax långt, långt bort men det verkar kanske som att vi snart måste säga galaxer istället. Att hypserrymdringar finns är inget nytt, men räckvidden är något extra. Andra galaxer pratas det inte särskilt mycket om i Star Wars, det är ganska skönt att det finns någon typ av begräsning. Men kanske är det där Storadmiral Thrawn (och eventuellt Ezra) gömmer sig. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

DET FINNS RYMDVALAR!

 
I ”The Mandalorian” tittar Baby Yoda ut när de reser i hyperspacetunneln, och siluetten av något röra sig. Men i ”Ahsoka” fick vi äntligen en riktig titt på de enorma rymdvalarna.
 
Purrgil introducerades i ”Star Wars: Rebels”, och där såg de ofta lite omedvetet komiska ut. Men ”Ahsoka” bjöd på en oerhört effektfull scen, purrgilerna var respektingivande, men det var också vackert hur de dök in och ut i dimman.
 
Sabine säger att hon inte sett dem sedan deras vän Ezra försvann. Han hade den unika förmågan att skapa en anknytning till de enorma varelserna. Vilket eventuellt kommer att bli viktigt framöver.
 
Missade vi något? Dela med dig i kommentarerna!
| 31 augusti 2023 07:15 |