Film

Skribent

MovieZine

4 juni 2016 | 15:00

8 skådisar som får roller för sina speciella utseenden

Vi kollar in skådisarna som gjort sig en karriär på att spela speciella karaktärer.
Det är lätt att tänka att man måste vara en supersnygg hunk eller donna för att lyckas i filmbranschen. Många kanske ger upp sina drömmar för att de inte tror att de har utseendet som krävs, för att de inte ser ut som Megan Fox eller Brad Pitt, men det finns en hel del strålande undantag från den här "regeln" om att vara "fuckable" (ett uttryck som bland andra Rob Lowe berättat om i sin självbiografi).

I den här artikeln vill vi passa på att hylla dem som gått sin egen väg och lyckats hitta en niche i en av världens mest utseendefixerade miljöer.

Här är 8 skådisar med udda utseenden som lyckats som skådespelare:

DJ Qualls
Gjorde sig ett namn som den töntiga spinkisen Kyle i "Road Trip" år 2004, och har därefter synts i allt från "Breaking Bad" till "Scrubs". Inledde sin karriär som modell.

Mackenzie Crook
Vem kan någonsin glömma Crooks prestation som Gareth i "The Office"? Den hjärtskärande scenen där Ricky Gervais hemska chef David Brent fått sparken och Gareth börjar gråta är nog för att krossa vilket hjärta som helst. Sedan dess har vi bland annat sett honom som vimsig pirat i "Pirates of the Carribean"-filmerna.

Steve Buscemi
Den första riktiga supertalangen på listan kommer i form av Steve Buscemi, som förgyllt vita dukar sedan mitten på 80-talet. Han har nominerats för en drös priser och kammat hem en Golden Globe (år 2011 för sin huvudroll i "Boardwalk Empire"). Insatsen som Carl Showalter i "Fargo" sticker ut, men varje gång Buscemi är med i en film vet man att man kommer få se något speciellt.

Ron Perlman
När Perlman växte upp kände han sig som en outsider på grund av sitt speciella utseende, men han hittade en respit i skådespeleriet. 

- Det frigjorde mig för att jag inte längre var "jag" på scenen.

Men han gled tidigt i karriären in i en depression, delvis på grund av att han bara erbjöds roller som "fula" karaktärer, vilket ledde till ett självmordsförsök, men säger att han nu accepterat hur han ser ut. Varit lyckligt gift i över 30 år och säger att de allra viktigaste orden i ett äktenskap är: "Du har alldeles rätt, älskling".

Willem Dafoe
Tvåfaldigt Oscarsnominerade Dafoe passade perfekt in i rollen som Green Goblin i Sam Raimis "Spider-Man" år 2002, mycket tack vare sitt speciella utseende. Snart ser vi honom i "Justice League - Part One".

Tilda Swinton
Swinton benämns ofta ha utomjordiska kvaliteter i sitt utseende, och hennes androgyna uppenbarelse tillåter henne att spela mängder av totalt olika karaktärer. Vilket hon gör med bravur, ska sägas.

Kate Micucci
Micucci har figurerat i bland annat "Scrubs", "How I Met Your Mother", och "The Big Bang Theory", alltid som lite udda karaktärer, men har framförallt gjort sig ett namn i röstskådis-världen där hon har återkommande roller i flera barnprogram.

Linda Hunt
Linda Hunt vann en Oscar för Bästa kvinnliga biroll år 1984 för sin roll i "Brännpunkt Jakarta" där hon spelade mot Mel Gibson och Sigourney Weaver. Syns numera i rollen som Hetty i "NCIS: Los Angeles". Gjorde faktiskt också rösten till Gammelmor Pilrot i "Pocahontas".
| 4 juni 2016 15:00 |