Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 februari 2018 | 15:00

8 filmkvinnor som ger igen

Hämnd är en rätt som serveras bäst kyld sägs det. Och visst känns det extra bra i dessa metoo-tider när det är är starka kvinnor som ger igen på sviniga män - här är några av de filmvarianterna.
Att sviniga män ofta kommer undan med både det ena och det andra är inget nytt, varken på film eller i verkligheten. Därför är det alltid en extra skadeglädje att se kvinnor som ger igen och hämnas på bästa, tänkbara brutala sätt.

Vi har sett dem göra det i moderna klassiker som ”Carrie”, ”Farlig förbindelse”, ”Thelma & Louise”, ”Kill Bill” och ”Män som hatar kvinnor” och nu i bioaktuella "Revenge" - men det finns gott om andra filmpärlor med hämndlystna kvinnor. Här är några av de mest sevärda.
 
 

Bruden bar svart (1968)

 
Franskt, Hitchcock-inspirerat drama med den fantastiska, framlidna Jeanne Moreau som en självmordsbenägen änka som tar sorgen efter sin man - mördad på deras bröllopsdag - och förvandlar den till vrede. På en resa ska hon söka upp de fem män som dödade hennes älskade och hämnas… En underskattad klassiker från regissören François Truffaut (”De 400 slagen”, ”Jules och Jim”) som berättar historien med smarta tillbakablickar.
 
 

De djävulska (1955)

 
Fransk klassiker (undvik Hollywood-remaken från 1996) om den lidande hustrun samt älskarinnan till en sadistisk rektor på en privatskola. Duon bestämmer sig för att göra sig av med sin plågoande och dränker honom. Efter att de dumpat honom i skolans pool försvinner liket och han börjar skymtas kring skolans lokaler… Spännande thriller känd för sin oväntade twist i slut som skrämde bort en hel generation filmälskare från att bada.
 
 

Flickan från tändsticksfabriken (1990)

 
Aki Kaurismäkis filmer är sällan något glatt och uppiggande och inte heller här. Giriga och alkoholiserade föräldrar, jobb på en miserabel fabrik och en allmänt kärleksbefriad och fattig tillvaro är livet för hjältinnan Iris (regissörens favoritaktris Kati Outinen). Droppen kommer när hon gravid förlorar sitt barn i en olycka och hennes föräldrar stänger ut henne. Dags för en mindre våldsam men effektiv hämnd i form av råttgiftsspetsade drinkar.
 
 

Före detta fruars klubb (1996)

 
Ett muntrare bidrag till listan med supertrion Goldie Hawn, Diane Keaton och Bette Midler som bittra, ensamma ex-fruar som slår sina påsar ihop och bestämmer sig för att ge männen som övergav dem för yngre flammor vad de tål. Att männen alla har skelett i garderoben (som att dejta tonårstjejer eller förskingra pengar) hjälper sannerligen men det krävs tuffa kvinnor med skinn på näsan för en iskall hämnd som denna.
 
 

Hämndens ängel (1981)

 
Svenskättade Zoë Lund spelar sin livs roll som en stum sömmerska i New York som på bara en dag blir attackerad och våldtagen två gånger. Hon tappar fattningen och ger sig ut iklädd nunnedräkt och med en pistol på gatorna för att ha ihjäl sviniga män. Abel Ferraras kultfilm inspirerades av klassiska hämndfilmer men blev på egen hand en rulle som räknas som en av de bästa - och våldsammaste - i sin genre.
 
 

Lady Snowblood (1973)

 
Ikonisk hämndfilm där vår anti-hjältinna föds för att hämnas sina föräldrar. Fadern mördas av mäktiga kriminella och modern kastas i fängelse efter att ha våldtagits. Väl där skaffar hon barn med en vakt och tjugo år senare har dottern växt upp för att bli en livsfarlig mördarmaskin. Få - om någon - kan få brutal slakt bli så vackert som när Yuki (Meiko Kaji) hugger ner sina offer med svärd draget ur sitt paraply och med blodet sprutande i den vita snön.
 
 
 

9 till 5 (1980)

 
Manliga chefer som utnyttjar, trakasserar och särbehandlar sina kvinnliga medarbetare är inget nytt och extra relevant i dessa tider. Därför är det extra kul att återse power-damerna Jane Fonda, Dolly Parton och Lily Tomlin få nog av sin slemmiga överordnade (Dabney Coleman) och låter honom smaka på sin egen medicin. En njutbar hämnd på feelgood och dessutom med Dollys catchiga ledmotiv.
 
Large 6d20f78d1683bf986ae1354743b79cbe thriller
 

Thriller - en grym film (1973)

 
Bland Sveriges ökända sexploitation-filmer på 1970-talet var den här kultrullen troligen den mest kända, så pass att den delvis inspirerade Quentin Tarantino när han gjorde ”Kill Bill”. Christina Lindberg spelar huvudrollen som Frigga, en ung kvinna som utsattes för sexövergrepp som barn och som vuxen tvingas till prostitution och drogmissbruk. Gissa om hon får nog och ger sig ut för att ge igen på förövarna som betett sig illa?
 
Vilka är de bästa hämndfilmerna enligt er? Fyll på listan med era tips nedan.
| 24 februari 2018 15:00 |