Skribent

Emil Skelterwijk

11 december 2013 | 19:01

8 bra saker som film har lärt oss

Film är inte bara ett sätt att bli underhållen på - det är också det perfekta sättet att öka sin kunskapsbas.

Det är lite som en enorm, omedveten pedagog som bildat oss till den person vi är idag. Och allt detta från tv-soffan. Hade det inte varit för film hade jag till exempel aldrig gett mig på myr-dieten. Något jag har Mowgli och Baloo att tacka för. Så här kommer en handfull livsnyttigt vetande vi har film att tacka för!

Alla kan sparka in en dörr

Förutom att actionfilmerna lärt oss att ett vapen i princip aldrig behöver laddas om och att du kan slänga pistolen när du väl har slut på ammunition, så har de föralltid tatuerat in i våra hjärnbalkar att man sparkar in dörrar! Den behöver inte vara låst eller ens stängd - vill du snabbt komma in i ett rum är det helt enkelt skosulan som gäller.

Bästa gömstället är i ventilationstrumman

Kurragömma är ingen sport längre. Alla vet att man gömmer sig i ventilationstrumman nuförtiden. Ska vi fly från en byggnad - ventilationstrumman. Ska vi gömma oss från chefen på jobbet - ventilationstrumman. Förvaringsplats för dyrbara ägodelar - ventilationstrumman. Vad skulle vi ha varit idag om det inte vore för ventilationstrumman?

Eiffeltornet syns vart du än står i Paris

Visst är det magiskt med Paris? Notre Dame, PSG, baguetter i alla dess former och stereotypa fransmän. Och Eiffeltornet... Denna fantastiska byggnad som är tydligen så smart byggd att man kan se det vart man än står i Paris. Vilka lyckoostar de där fransmännen är som alltid får vakna upp med Eiffeltornet som utsikt genom fönstret, vilken stadsdel man än befinner sig i!

Alla bomber räknar ner till sprängningsdags

Även om vi aldrig vill hamna i en situation som innefattar en tickande bomb, så är det i alla fall tur att personen som uppfann bomben hade vänligheten att sätta timer på den. På så sätt vet vi hur lång tid vi har på oss innan vi ska klippa av den blå kabeln. INTE den röda. Aldrig den röda kabeln...

Alla dörrar kan öppnas med ett kreditkort eller ett gem

Om du vill undvika svettningarna som tillkommer när man sparkar upp en dörr eller helt enkelt inte har orken att höja foten, så kan du vara lugn... I dagens moderna samhälle har ju alla kreditkort. Jag menar, vilken dörr skulle inte kunna öppnas av vårt kära VISA-kort? Och skulle det mot all förmodan inte funka, så se till att alltid ha ett extra gem i fickan. Tro mig, det är alla dörrars kryptonit!

Telefonnummer i Amerika börjar med 555

Riktnumret i Amerika är allmänt vetande numera. Vilken stad eller region du än befinner dig så är det 555 som gäller. Stackars amerikanare... De måste verkligen ha ont om telefonnummer.

Hundar vet hur skurkar luktar

Många tror att de skaffar hund för att de vill ha ett bra husdjur, något att göra på fritiden eller bara få en ny vän. Sanningen är att alla skaffar hund för att de är några jävlar på att sniffa skummisar. Alla hundar föds tydligen med förmågan att kunna urskilja de goda från de onda. Sen att hundägarna oftast är för dumma för att fatta hundens varning, är en annan femma!

Alla relationer startar med att man hatar varandra

Film har talat - det är aldrig riktig kärlek om inte relationen börjar med pest och pina. Så för alla er som började er relation på det mest romantiska och fantastiska vis: Sorry, men det kommer inte hålla. Bara att lägga ner. Äkta kärlek börjar med bråk. Gör om, gör rätt!

Film är verkligen den sanna visdomens fader. Det märker vi ju nu efter att ha läst den här listan och insett att all denna kunskap kommer från våra favoritfilmer. Du själv kanske har något du lärt dig från film? Då föreslår jag att du nämner det i kommentarfältet nedan. Om ni ursäktar mig nu så ska jag gå ut och slå en tjej på käften så att vi föralltid kan älska varandra!

| 11 december 2013 19:01 |