Film

Skribent

Jonathan Enochsson

11 juli 2021 | 12:00

7 superhjältar som förtjänar en egen film

Det råder ingen brist på superhjältar i populärkulturen, ändå finns det tillräckligt med spännande karaktärer kvar för att göra kampen mellan Marvel och DC till ett evighetskrig.
Vissa menar att vi lever i superhjältarnas guldålder. Efter ”Avengers” intåg har dessa filmer blivit lika självklara som att det släpps en ny Bond-film, eller ny Disney-animation vart och vartannat år. Visst kan man bli trött på fenomen som detta, där många filmer blir likartade och förutsägbara, men det behöver inte vara så.

Serietidningarna som utgör källmaterialet till filmerna innehåller ett rikt bibliotek av karaktärer, som har potential till att bli så mycket mer än linjära hjältesagor. ”The New Mutants” var ett försök till en ny vinkel på genren, om än en misslyckad sådan, men jag är övertygad om att fler typer av berättelser kan skapas. Nyckeln är bara att hitta tillräckligt intressanta hjältar som inte har fått sitt genombrott på vita duken än. Vad tror ni om denna skara missanpassade karaktärer?
 
 

1. Ka-Zar

 
”None can hide from the lord of the jungle!”

Ka-Zar är Marvels svar på Tarzan, en ung pojke som blir strandad i mitten av Kongo efter att ha varit med om en flygplansolycka. Han blir uppfostrad av lejonet Zar och utvecklas till någon sorts action-variant av Mowgli. Denna tidiga hjälte (blev populär på 30-talet) kan verka löjlig med sitt begränsade ordförråd (à là ”jag Tarzan, du Jane”) och lättklädda stil, men det finns intressant stoff att bygga vidare från.

Ka-Zar blir involverad i andra världskriget och strider mot Italien och Tysklands trupper i Afrika. Om man kan återskapa Ka-Zar som någon sorts djurisk guerilla-krigare kan berättelsen bli riktigt intressant.
 
 

2. Usagi Yojimbo

 
”A samurai should always be prepared for death – whether his own or someone else’s”

Kanske inte den första serietidningen man tänker på när man hör ordet ”superhjälte”, men Usagi Yojimbo är en väldigt intressant karaktär med en mycket genomarbetad story. Usagi är en kanin, men först och främst en samuraj som genomför krigarens pilgrimsfärd genom 1600-talets Japan.

Som den enda hjälten på listan som fortfarande ägs av sin skapare, finns det goda möjligheter för en filmatisering som tar ut svängarna lite mer. Jag ser framför mig en mörk, animerad film med ”Deadpool”-liknande humor.
 
 

3. The Question

 
“Please, I go through everyone’s trash”

The Question är en väldigt annorlunda karaktär i DC-universumet. Hans alias, Vic Sage, är en grävande journalist som börjat gå längre och längre i sina metoder för att sätta dit skurkar. Med hjälp av en forskare får möjligheten att helt dölja sina fysiska drag genom att använda super-medlet ”Pseudoderm”.

Serietidningarna om The Question liknar 60-talets detektiv-tidningar, med en viktig skillnad. Huvudpersonen är rubbad. Vic Sage går så pass djupt in i sina efterforskningar att han tillslut inte drar sig för att tillämpa alla möjliga olagliga metoder. Han är en sorts anti-hjälte med mycket humor.
 
 

4. Power Man (Victor Alvarez)

 
“That is why the Good Lord gave us Craig's List”

Han har inte världens mest originella namn, men det finns en hel del ”power” bakom karaktären. Med en debut så sent som 2010 är han den nyaste av superhjältarna på listan och det präglar onekligen karaktären. Bland annat utannonserar Alvarez sina tjänster som superhjälte på den amerikanska sälj-siten Craig’s List.

Som son till superskurken Shade, finns det en mörk-ljus dualitet till karaktären. Hans superkraft är att kunna samla ”chi” från andra människor, suga ut deras livskraft helt enkelt. Om det låter bekant så är det för att han rör sig i samma kretsar som Iron Fist. Ett perfekt tillfälle att återstarta Defenders-universumet som Netflix påbörjade alltså.
 
 

5. Hercules

 
”Thy voice offends me! Be thou silent and bring me food!”

Hade Marvel inte redan approprierat en gudasaga? Jovisst, men den nordiska mytologin var visst inte den enda som lämpade sig för en modern tappning. Likt Asgard, existerar Olympus som någon sorts parallell rymd-värld från vilken invånarna kan ta sig till jorden och likt Thor har Hercules samma superkrafter som inspirationskällan.

Hercules öppnar upp en helt ny värld av karaktärer för Marvel att bygga vidare på, och möjligheterna till komiska möten mellan de nordiska och grekiska gudarna är oändliga.
 
 

6. Spectre

 
”The guilty must be punished for their crimes."

En klassisk anti-hjälte som drivs av hämnd, kan vi verkligen få nog av sådana? När polisen Jim Corrigan blir brutalt mördad vägrar han lämna det jordliga livet, han får en andra chans av ett väsen som kallar sig ”the voice” och får återvända villkorat att han söker hämnd och arbetar mot ondska.

Spectre-tidningen blev känd för sitt grafiska våld och tortyrliknande version av rättvisa. Det enda som talar emot en lyckad filmatisering är hjältens brist på svagheter. Är det någonting vi kan lära av Stålmannen så är det att oövervinnerliga superhjältar inte är jätteunderhållande.
 
 

7. Manifold

 
” Hello, white people... thirsty?”

Eden Fesi, alias Manifold, är något så annorlunda som en aboriginsk superhjälte. Med förmågan att manipulera tid och rum kan han både teleportera sig och sakta ner tiden. Han har många interaktioner med gänget i Black Panther och kanske kan ta över den utomamerikanska facklan efter Chadwick Bosemans olyckliga bortgång? För visst är det lite speciellt att alla jordens största hot skulle riktas mot just USA.

Eden blir både en del av Avengers under en tid och en medlem av X-men, kan man begära en bättre meritlista?
 
Vilka ofilmade superhjältar skulle ni vilja se på bioduken? Kommentera gärna.
| 11 juli 2021 12:00 |