Serie

Skribent

Robin Andersson

17 maj 2019 | 18:00

7 kontroversiella tv-slut vi aldrig glömmer

Det är svårt att göra alla nöjda, och den här listan är ett tydligt tecken på det. (Varning för spoilers, duh)
Att diskutera ens favoritserier kan vara både det värsta och det bästa som finns. När någon håller med en och bidrar med intressanta synpunkter, är det fantastiskt. När någon inte håller med, och snarare avfärdar dina åsikter, är det desto tråkigare. Allra känsligast blir det när det är dags att avsluta en tv-serie man har följt i flera år.
 
Nu är det snart dags för det allra sista avsnittet av fantasyeposet "Game of Thrones" som har tagit världen med storm. Och is. Och eld. Vart man än vänder sig online, finns det folk med starka åsikter om serien. Chansen är alltså väldigt stor att det sista avsnittet kommer att bli kontroversiellt, hur det än slutar. För att på något sätt fira dessa splittrande avslut, tittar vi tillbaka på några av de mest omtvistade seriesluten i historien.
 

1. “Dexter”

 
 
Sällan har en tv-serie fått en seriemördare att vara så engagerande och intressant som i “Dexter”. Vår favoritmördare spenderade sju säsonger med att undvika att stå till svars för sina brott, och trots att serien tappade i engagemang mot de senare säsongerna, var intresset fortfarande högt inför det sista avsnittet.

Det var här serien tappade nästan allt sitt goda rykte när man bestämde sig för att Dexter skulle indirekt mörda sin syster, dumpa hennes kropp i havet, ro en båt in i en orkan och sen komma ut levande och starta ett nytt liv som en skogshuggare? För att inte glömma att han lämnade sin son bakom sig. Vissa tyckte att det var skönt att se sin älskade mördarhjälte gå fri från sina brott, men de flesta fans menade att det här gick emot allt som karaktären hade byggt mot. Att undvika både fängelse och döden kändes som ett för lätt slut för en av de mest erfarna seriemördare genom tiderna.
 

2. “Seinfeld”

 
 
Även fast “Seinfeld” fortfarande är en av de mest älskade komediserierna genom tiderna, fanns det delade åsikter kring det allra sista avsnittet. En final uppdelad i två delar där vi å ena sidan fick se många favoritkaraktärer återvända till serien, men å andra sidan fick se våra fyra huvudkaraktärer inspärrade i fängelse. Vissa fans menar att det var ett perfekt avslut, med hemska människor som får ett hemskt avslut. Andra menar att det var alldeles för mörkt, och ville se ett mer lättsamt avslut för karaktärerna de har lärt sig att älska över så många år.
 

3. “The Sopranos”

 
 
Här hittar vi förmodligen det mest omtalade och vågade serieslutet genom alla tider. Sista säsongen av “The Sopranos” avslutade många karaktärersutvecklingar och sidohistorier på ett vackert och passande sätt, och det sista avsnittet handlade mest om att ge även Tony Soprano ett passande avslut. Många ville se honom död, sona för sina brott i fängelse, eller se honom komma undan och leva ett någorlunda gott liv. Istället fick vi en scen på en restaurang där Tony sitter och väntar in sin familj. Hans familjemedlemmar anländer en efter en, medans vi får ta del av misstänksamma figurer runt omkring i restaurangen. Spänningen är på topp när man hela tiden tror att Tony kan bli skjuten vilken sekund som helst. Istället hör vi dörrklockan ringa, Tony tittar upp och.. skärmen blir svart. Vi får ta del av en kolsvart skärm i ungefär 10 sekunder innan eftertexterna börjar rulla, och vi får aldrig veta hur det gick för maffiabossen. Vissa menar att det var ett passande, öppet avslut, medans många andra såg det som otroligt frustrerande.
 

4. “How I Met Your Mother”

 
 
Under nio säsonger fick vi spendera tid med ett och samma gäng. Vi fick lära känna deras innersta demoner och deras största drömmar. och efter allt detta, förväntar man sig ett logiskt och passande slut. Men läxan här är att ibland får man inte det man vill ha.

Efter att ha väntat nästan ett helt decennium på att få reda på vem mamman till Ted Mosbys barn är, får vi till slut träffa henne i säsong 9, i samband med Barneys och Robins bröllop. Allt är spännande och härligt, tills vi i säsongsfinalen får reda på att hon dog när barnen var unga, på grund av en okänd sjukdom. Barney och Robin skiljer sig och Ted blir tillsammans med Robin istället? Något de har lagt flertalet säsonger på att visa att det aldrig håller? Inte nog med att de inte passar ihop, bröllopet mellan Robin och Barney känns i efterhand helt onödigt och bortkastat. Det är inte helt konstigt att det sista avsnittet av “How I Met Your Mother” anses vara ett av de sämsta seriesluten någonsin.
 

5. "Sons of Anarchy"

 
 
“Sons of Anarchy” var en av de mest populära tv-serierna i världen när den gick, och efter sju säsonger fyllda av svek, mord och avkapade händer, var självklart förväntningarna skyhöga inför finalavsnittet.

Avsnittet i sig anses vara välskrivet och tillfredsställande. Många lösa ändar knyts ihop och klubben får ett passande avslut. Det som delar fansen är hur vår huvudkaraktär Jax valde att gå ut. Vi får se honom, med en armada av poliserbilar efter sig, åka på vägen där hans far tog sitt liv för många år sen. Ska han äntligen stå till svar för alla lagar han har brutit och för allt ont han har tvingats göra för sin familj? Eller kommer han att kunna fly och bygga upp sitt liv igen? Han valde till slut att ta “den lätta vägen” och i ett vackert (?) ögonblick släppa taget om sin motorcykel och åka rakt in i en ankommande lastbil och därmed avsluta sitt liv, precis som hans pappa före honom. Vissa fans menar att det var ett passande och vackert avslut, samtidigt som andra menar att det var för enkelt, och att manusförfattarna borde ha hittat ett mer komplext avslut för en av de mest populära karaktärerna genom tiderna.
 

6. "Two and a Half Men"

 
 
Hett tips till serieskapare i framtiden: Om en karaktär dör i serien, ta inte tillbaka karaktären i fråga och döda hen igen för att du har ett personligt agg mot skådespelaren bakom karaktären. Just don’t.

Många är överens om att Charlie Sheen var “Two and a Half Men”. Han lämnade serien efter åtta säsonger efter ett offentligt sammanbrott där han kallade producenten och skaparen Chuck Lorre för “Clown” och “stupid stupid, little man”, bland annat. Avskedet dröjde inte, och Ashton Kutcher tog över serien, men den blev sig aldrig lik igen.

När vi kom till finalavsnittet hade därför engagemanget sjunkit en del, men många var ändå intresserade av hur serien skulle sluta. Chuck Lorre valde då att ta tillbaka Charlies karaktär (spelad av en lookalike) i en scen där han knackar på dörren till sitt gamla hem, men får ett piano i huvudet och dör. Kameran zoomar ut till Lorre, sittandes i producentstolen. Han vänder sig till kameran och säger “Winning!”, något som är en tydlig referens till hans fejd med Charlie Sheen. Fansen tyckte att det var omoget att blanda in något så personligt och irrelevant in i serien de hade lagt så mycket tid och kärlek på.
 

7. "Lost"

 
 
Sällan har en serie varit så fylld av mysterium och twistar som “Lost”. Bara i första avsnittet börjar man ställa flertalet frågor som kom att ta lång tid att få besvarade. Och under de sex säsongerna som skapades, kom det till fler frågor än svar. Kvalitén på serien började ifrågasättas under de senare säsongerna, men hardcore-fansen stannade ändå kvar. Man var ju tvungen att få svar på de alla frågorna man hade, eller hur?

Nope, visade det sig. Flera delar av storyn blev utan slut, och serien fick ett till synes öppet avslut, med utrymme för egen tolkning. Många menar att det var perfekt, eftersom det passade det allra första avsnittet, fullt av mysterier och frågor. Andra menar att fansen förtjänade svar på alla frågetecken man har samlat på sig genom åren. Avslutningen av “Lost” är än idag ett av de mest splittrande avsluten på en tv-serie någonsin, och kommer förmodligen diskuteras i många år till.
 
Vad tycker du om dessa serieavslut? Var det några vi missade? Kommentera gärna nedan!
| 17 maj 2019 18:00 |