Film

Skribent

Alexander Dunerfors

21 november 2013 | 16:30

6 frågor i väntan på "The Hunger Games: Mockingjay"

Bioaktuella "The Hunger Games: Catching Fire" lämnade oss hungriga efter svar.

Jag läste aldrig Suzanne Collins böcker i "Hungerspelen"-trilogin, men filmerna med Jennifer Lawrence i huvudrollen har definitivt fångat mig. På köpet kommer en osund nyfikenhet på vad som ska hända härnäst. Om du som jag är intresserad av Katniss fortsatta äventyr i framtidsnationen Panem, läs vidare när jag intervjuar vår inhouse-expert Emma Borneland om det som väntar framöver...

Obs! Läs vidare bara om du hunnit se "The Hunger Games: Catching Fire" och inte är spoilerkänslig inför fortsättningen.

Vad hände med Peeta i slutet av "Catching Fire"?

- Vi får ju veta att Huvudstaden har fått tag på honom, och att han nu är i deras händer. Utan att avslöja alltför mycket för de som inte har läst boken kan jag nog säga att han återförenas med Katniss och de andra i "Mockingjay", men under väldigt prekära förhållanden. Hans vistelse i Huvudstaden kommer att få stora konsekvenser, och det kommer att bli en prövning för alla inblandade.

Vad är Distrikt 13?

- Filmen "Catching Fire" avslöjar betydligt mindre om Distrikt 13 än vad boken gör. I boken får vi reda på att det finns de som tror att Distrikt 13 inte alls utplånades helt av Huvudstaden, utan bara på ytan, och att människor försöker ta sig dit för att komma undan blodbaden i de egna distrikten. Vi får en liten glimt av Distrikt 13 i filmen "Catching Fire" när Katniss på slutet vaknar upp ur sin narkos. Men det lär bli betydligt mer av Distrikt 13 i "Mockingjay"-filmerna.

Blir det mer hungerspel i de två sista filmerna?

- På sätt och vis skulle man väl kunna säga att det blir det, åtminstone i samma anda, fast snarare i den meningen att spelen har tagit sig ut ur arenan och omfattar hela Panem. Och att det nödvändigtvis då inte bara blir en enda segrare...

Var bryter man boken "Revolt" när den nu blir två filmer?

- Det är det som är den stora frågan. Än så länge har filmskaparna inte berättat något om det, men det finns spekulationer att det mest logiska stället att bryta på är just innan man går till anfall mot Huvudstaden. I boken fortsätter Katniss med motvilja agera som symbol för revolten, fortfarande lika obekväm över sin roll och bristande kontroll i PR-maskinen, även om den nu styrs av rebellerna. Den första filmen skulle kunna sluta när PR-folket inser vilken usel reklampelare som Katniss är, och istället fokuserar på den faktiska striden. Problemet med det är att den första filmen lätt skulle kännas torftig och händelselös, medan den andra filmen skulle bli sprängfylld med action på bekostnad av handlingen. Boken behåller hela tiden en bra balans mellan action och med handlingsfrämjande scener, men gör det just som en helhet. Hur den helheten ska kunna bevaras i två filmer med ett helt års mellanrum är svårt att se.

Vilka nya karaktärer dyker upp?

- Först och främst har vi den redan så omtalade Alma Coin, som ska spelas av Julianne Moore. Som president i Distrikt 13 och ledare av revolten har hon en väldigt stor roll i historien. Hon är en intressant karaktär, med en agenda som inte alltid är helt entydig. Dessutom kommer vi få träffa Annie, som nämns redan i "Catching Fire". Hon är Finnicks stora kärlek, som efter att hon vunnit Hungerspelen några år tidigare blivit mentalt labil. I "Catching Fire" tar Mags frivilligt hennes plats i Hungerspelsarenan. Dessutom kommer ett flertal nya karaktärer, bland annat bröderna Pollux och Castor som är en del av det TV-team som följer Katniss, samt Boggs, vars upppgift är att hålla Katniss vid liv.

Överlever Katniss hela serien?

- Att Katniss överlever kan jag nog avslöja utan att spoila filmen, det vore väl ganska snopet om hon inte gjorde det. Däremot är det en av hennes allra närmaste som inte gör det. Förbered er på tårar, säger jag bara. Jag kommer i alla fall definitivt att behöva näsdukar (jag satt visserligen med tårar i ögonen under stora delar av "Catching Fire" också, så det kanske inte säger så mycket). I boken kom den händelsen som en total överraskning för mig, så det ska bli intressant att se hur den fungerar i filmen, om den blir lika stark och plötslig där som i boken.

"The Hunger Games: Mockingjay - Part 1" ser vi på bio 21 november 2014. Serien avslutas med "The Hunger Games: Mockingjay - Part 2" hösten 2015.

| 21 november 2013 16:30 |