Film

Skribent

Jonathan Enochsson

1 juni 2021 | 18:00

6 filmfighter jag hellre hade sett än Godzilla vs. Kong

Bestarnas kamp stundar, Godzilla och King Kong ska mötas i varsin ringhörna. Århundradets fight? Snark! Här är sex filmiska kamper jag hellre hade sett.
Att se vad som händer när två karaktärer från skilda film-världar möts är en intressant tanke, som väckt både barns och nördars intresse sedan de första serietidningarna kom ut. Vem skulle vinna om Spindelmannen och Thor möttes i en mörk gränd? Eller om Fantomen och Batman gjorde upp i djungeln? Batman vs. Superman har redan filmatiserats och nu är det alltså dags att ta den klassiska kraftmätningen till monstrens värld.

Men vem är det egentligen som kommer på de här mötena? Det känns inte direkt som man lägger upp en rättvis fight. Varför skulle Batman ha ens en liten chans mot den oövervinnerlige Superman? Och hur skulle en förvuxen apa kunna mäta sig med en dinosaurie som skjuter laser ur munnen?

Lyssna noga nu Hollywood, för här kommer en lista på möten som faktiskt hade varit intressanta att se.
 
Large 004ba77a92271e1e9e288b66f0f49a58 vs2
 

1. Jason Bourne vs. James Bond

 
Stora monster och superhjältar i all ära, byggnader kommer förstöras, hela städer kommer utplånas, men vad sägs om att bli lite mer småskalig och personlig? Vad händer när den moderna spionens fader möter sin mindre gentlemannamässiga kusin från landet? När Jason Bourne måste göra upp med sin europeiska förfader.

Den ena lider av minnesförlust, den andra av en svår martini-baserad baksmälla. FIGHT!
 
Large 004ba77a92271e1e9e288b66f0f49a58 vs1
 

2. Xenomorph vs. Demogorgon

 
Två stycken gröna utomjordingar. Den ena stryker omkring i ett parallellt universum och livnär sig på prepubertala skolungdomar, den andra föredrar astronauter där ingen kan höra dem skrika. Vad vinner när monstret från “Stranger Things” möter alla utomjordingars urfader, Ripleys värsta mardröm, Xenomorphen från “Alien”? Låt vadslagningen börja.
 
Large 004ba77a92271e1e9e288b66f0f49a58 vs3
 

3. Belmont vs. Blade

 
I ena ringhörnan, “The Daywalker” själv, halvvampyren med försmak för sportiga solbrillor och läder, Blade. I andra ringhörnan, de östeuropeiska vampyrernas värsta fiende, Konamis långlivade mörka skräckserie med Trevor “Castlevania” Belmont i spetsen.

Coola svärd och vassa tänder, mot kedjor av rent stål och hundratals vampyrer under sitt bälte. Det blir jämnt det här.
 
 

4. Godzilla vs. Chuck Norris

 
Ett möte mellan Godzilla och King Kong känns som sagt inte som en jämn kamp. Lite som att se en T-rex möte en chimpans. Kan Kong verkligen bli mer än en mumsbit för den japanska jätten? Men att se den främsta kämpen från öst göra upp med den främsta kämpen från väst är ingen dum idé. Låt oss skicka den enda man med mer hår på bröstet än King Kong själv, Chuck Norris.
 
Large 004ba77a92271e1e9e288b66f0f49a58 vs4
 

5. Rambo vs. Brian “Taken” Mills

 
Scenario: Rambo har kidnappat Brian Mills dotter och håller henne fången någonstans i de amerikanska skogarna. Brian har en väldigt speciell samling av talanger, men Rambo är en hejdare på att gillra fällor och är dessutom på hemmaplan. Kan Rambo försvara sitt byte om han får lite tid att planera försvaret, eller kommer Brians hårdkokta approach bräcka även den skickligaste Vietnamn-veteranen? 
 
 

6. Pennywise vs. The Overlook Hotel

 
Den moderna skräckens fader, Stephen King, har kläckt ur sig en och annan värsting till monster. Boken om “Det” har förstört karriären för en hel kår clowner som hoppats på att förgylla barns födelsedagar, men istället förknippats med den hårresande varelsen Pennywise, som livnär sig på ren rädsla. Men hur länge skulle Pennywise klara sig på det ökända hotellet Overlook, från “The Shining”?

En mördarclown från centrala Maine, fast i ett ensligt hotell som driver sina gäster till vansinne för att sedan sluka dem. Kommer Pennywise bli en permanent hotellgäst eller kommer han lyckas fly?
 
Vilka andra filmdueller hade ni velat se? Kommentera nedan.
| 1 juni 2021 18:00 |