Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

5 januari 2022 | 22:55

6 påskägg du kanske missade i det andra avsnittet av "The Book of Boba Fett"

MovieZines Star Wars-expert Fanny Degerfelt granskar avsnitt 2 efter roliga detaljer och spännande ledtrådar.
Veckans “The Book of Boba Fett” regisserades av Steph Green, som tidigare regisserat avsnitt av så skilda tv-serier som “Watchmen” och “The L Word". Avsnittet använde titeln “The Tribes of Tattooine” för att etablera planetens invånare, Boba Fetts främsta fiender i nutid (Hutterna är tillbaka!), och hans allierade i dåtid. Vi fick även en djupare inblick i Tusken-krigarnas kultur.
 
Här är några easter eggs och information du kanske missade:
 
Large e2db28f61ff33997c63637ec71055968 huttwins
 

1. Bobas/Jabbas palats

 
Det är väldigt bekant, men det är fint att se att mekaniken fortfarande fungerar. Som den enorma, tunga garagedörren med tänder. Falluckan som brukade leda till Jabba the Hutts Rancor-monster (som Luke dödade i “Jedins återkomst”), samt tronen som skjuts fram för en bättre titt nedåt. Högst oklart att de inte täckt för fönstret om de vill ge fångar illusionen av att de faktiskt har ett monster där nere, om de väntar mer än 5 sekunder med att ge informationen kommer de se att de är ensamma.
 
Large e2db28f61ff33997c63637ec71055968 mayor
 

2. Mayor Mok Shaiz är Ithorian

 
I en, låt oss vara ärliga, inte särskilt imponerande entré lär vi oss att Tattooines skräckinjagande borgmästare är en Ithorian, ser ut som en sorts mix mellan hammarhaj och snigel. De är en sån art som dyker upp nu och då i franchisen, men som verkar redo för en större roll. Karaktären förnekar att han har någon koppling till illegala aktiviteter, men vi får väl se hur det ligger till med det. Hans röst gör av regissören Robert Rodriguez, som bland mycket annat regisserade förra avsnittet.
 

3. Tusken warrior

 
Serien visar i sina långa tillbakablickar Tusken warriors och fördjupar deras kultur. Den Tusken som lär Boba slåss spelas av den kända stuntkvinnan Joanna Bennett, som varit stand-in åt bland andra Gal Gadot som Wonder Woman, Brie Larson som Captain Marvel och Taylor Swift i musikvideon “Bad Blood”.
 

4. Lukes kompisar

 
Paret som blir trakasserade på tåget är barndomsvänner till Luke. När hans farbror Owen säger att Luke kan slösa tid med sina vänner på Tosche Station senare, är det nog Camie och Fixer som han menar. De finns nämligen med i en raderad scen från första filmen som du kan se här:
 
 
En intressant detalj är att Fixers bruna skinnjacka har ett litet hack i slaget som påminner om jackor som både Poe, Han Solo och Cassian Andor haft. Kanske är det ett påskägg som antyder vad han har för sig nu, kanske en detalj som ska visa att han är snäll, kanske råkar det bara vara galaxens vanligaste jackmode.
 
Large e2db28f61ff33997c63637ec71055968 fixxer
 

5. Kessels kryddgruvor

 
Om någon mot förmodan minns “Solo: A Star Wars Story” (har själv sett den minst tre gånger och kämpar med att komma ihåg ens grundläggande saker), minns ni kanske att Han och gänget åkte till dessa gruvor. Chewbacca räddade några andra wookier och Landos droid startade ett slavuppror. 
 

6. Bobas drogtripp

 
Boba får under sin tillbakablickstripp ett gäng tillbakablickar., som om vi befann oss i "Inception". Ett kalt träd vars grenar försöker hålla fast honom samtidigt som ett gäng rödlysande jawaögon cirklar runt. Han ser sig själv i Sarlaccens mage. Sen håller han sin pappa Jangos hjälm, stunderna efter att Mace Windu huggit av hans huvud. Han ser sig som barn på planeten Kamino där han växte upp som en klon av Jango. Det var på Kamino klonarmén byggdes, vi ser den framför allt när Obi Wan besöker i “Klonerna anfaller”.
 
I Boba Fetts tillbakablick ser vi (förmodligen) Jango åka iväg i deras ikoniska strykjärnsskepp. Boba slår sig upp genom sanden i förra avsnittet. Det enda som är otydligt, som eventuellt vittnar om något som händer i framtiden, är en stor våg. Kanske är den från Kamino, kanske har det något att göra med Tattooines brist på vatten... kanske är det bara en metafor som gick över huvudet på mig. Oavsett var det förmodligen det här han menade när han sa "This isn't a spice dream" i "The Mandalorian".
 
 
Inte så mycket ett påskägg som en reflektion är att tåg har en så framträdande roll i nya Star Wars-franchisen. Jag antar att det har med westernkänslan att göra? Det var dels tåget i “Solo: A Star Wars Story,” i andra säsongen av “The Mandalorian” och nu är det här i “The Book of Boba Fett”. Om du har ett Star Wars-dryckesspel rekommenderar jag att du lägger till en tåg-regel. 
| 5 januari 2022 22:55 |