Film

Skribent

Robin Andersson

19 maj 2019 | 15:00

6 bästa Will Smith-filmerna

Går det att göra en dålig lista när det gäller Will Smith?
Filmstjärnor är något som alltid har funnits, ända sedan filmkonstens begynnelse. Den första någonsin är förmodligen Charlie Chaplin med sina tidlösa stumfilmer. På 30-talet såg vi män som Clark Gable och Cary Grant fylla biosalongerna. Kvinnor ville ha dem och män ville vara dem. Sedan dess har det funnits många stjärnnamn på Hollywoods filmaffischer. Al Pacino, John Wayne, Meryl Streep, Marlon Brando och Tom Hanks, för att nämna några. Idag är det nog Dwayne Johnson och kanske Tom Cruise som hör till den skaran som kan kalla sig äkta “movie stars”.

Men under slutet på 90-talet och början på 00-talet fanns det bara ett namn som gällde när man hörde ordet filmstjärna. Kungen över actionkomedin, Will Smith.

Få skådespelare har lyckats göra så stora och populära blockbusters som han, och för att hylla den nu "Aladdin"-aktuella stjärnan, gjorde vi en lista på hans 6 bästa filmer genom tiderna.
 

6. Men in Black

 
 
Det blev väldigt populärt under 80- och 90-talet att ha en huvudrollsduo i sina actionkomedier. En “Buddy Cop”-duo. De här ska helst ha en trött, äldre mentorfigur och en yngre, aspirerande och energisk motsvarighet. Mel Gibson och Danny Glover lyckas i “Dödligt vapen”, och Will Smith och Tommy Lee Jones lyckas i “Men in Black”. “En hemlig organisation skyddar världen från utomjordingar” kan låta som ett recept på katastrof, men med en sådär härligt skum humor, smart action och den grymma kemin mellan huvudrollerna, är det här en klockren actionkomedi som håller än idag.
 

5. Hitch

 
 
Under början av 2000-talet fick vi många romantiska komedier, men få var så charmiga som “Hitch”. Smith spelar en “kärleksdoktor” som hjälper män att hitta sitt självförtroende och få sin drömtjej. Här får Smith verkligen vrida upp charmmätaren till max, och man önskar att han återvände oftare till genren. Med en förvånansvärt lugn och underhållande Kevin James och en svårflörtad Eva Mendes, blir “Hitch” en sån där komedi man blir lite varm i magen av och gärna återkommer till flera gånger när man känner att man behöver peppas.
 

4. Ali

 
 
Det är aldrig lätt att porträttera en verklig person, speciellt inte när den personen råkar vara en av tidernas mest kända idrottare. Men Smith lyckas visa komplexiteten som kokade under ytan hos Mohammed Ali under hans storhetstid. Efter att ha blivit känd som den karismatiska actionstjärnan, var det här filmen som verkligen visade att han var en skådespelare att räkna med. Som belöning fick han även en Oscarsnominering för sin insats. En förvånansvärt underskattad boxningsfilm som nämns för sällan när man pratar sportfilmer.
 

3. Independence Day

 
 
Ingenting skriker popcornrulle som en katastroffilm med aliens som attackerar jorden. Med härlig 90-tals-cheesiness och en rutinerad Jeff Goldblum ihopparad med en ung och hungrig Will Smith, skapades en ikonisk film som aldrig verkar sluta bli refererad. Man kan prata om sekvensen där Smith knockar en utomjording medvetslös, eller när Randy Quaid offrar sig för mänskligheten, eller varför inte om Bill Pullmans legendariska presidenttal. Fram med popcornen med extra smör till denna!
 

2. I Am Legend

 
 
Will Smith sticker ofta ut i filmer tack vare sin utstrålning jämfört med sina kollegor, men här får vi se honom vara ensam för större delen av filmen. Eller ja, han och hans hund Sam, förstås. En dystopisk framtidsfilm med zombies som undersöker vad det betyder att vara människa, och hur mycket påfrestning man faktiskt klarar av innan man inte klarar mer. Som grädden på moset finns det två olika slut till filmen, och båda är fantastiska på sitt eget sätt. Helt klart en underskattad pärla.
 

1. Jakten på lycka 

 
 
Jaden Smith är nu för tiden mer känd för sin musik och skumma twitter-inlägg än för sina skådespelartalanger. Men 2006 var han med i en av tidernas bästa draman, enligt mig själv. Will Smith spelar en fattig pappa som gör allt för att få ihop pengar så att han och hans son, spelad av sin riktiga son Jaden Smith, kan få mat för dagen. Och när de inte längre har råd att betala hyran och sparkas ut på gatan, är det jobbigt att se deras fight för att klara sig. En scen där de tvingas spendera natten på en offentlig toalett får gråten att sätta sig i halsen varje gång. Will Smith blev välförtjänt Oscarsnominerad här för andra gången, och visade återigen att han är en av de bästa skådespelarna i världen.

Härnäst ser vi Will Smith i “Aladdin” som Anden i flaskan. Vilken av hans filmer gillar du mest?
| 19 maj 2019 15:00 |