Serie

Skribent

Josefine Krischausky

2 mars 2022 | 18:00

6 av mina största frågor efter “Euphoria”-finalen

Den andra säsongen av Sem Levinsons galet populära ungdomsserie har precis gått i mål, men det avslutande avsnittet lämnade tittarna med en hel del saker att fundera över.
I samband med sin andra säsong har “Euphoria” blivit en av årets hittills mest omdiskuterade serier, och sedan det första avsnittet släpptes i början av januari har Sam Levinsons mörka ungdomsdrama mer eller mindre kommit att dominera även mitt liv. Fanteorier och memes har fyllt mina sociala medier-flöden, Labyrinths beroendeframkallande soundtrack har gått på repeat på min Spotify och serien har, otroligt nog, nästan fått mig att längta till måndagar.
 
Med andra ord har det gått ett tag sedan en serie lyckades hålla min totala uppmärksamhet på detta vis, och de nya avsnitten har, som förväntat, levererat både ett toppklassigt filmiskt hantverk, starka skådespelarinsatser och flera minnesvärda, känsloframkallande ögonblick. Samtidigt har många tittare och fans kommit att se säsongen som aningen svajig på det berättarmässiga planet, och där är jag beredd att hålla med.  
 
En omtumlande resa har det i vilket fall varit, där veckorna sedan säsongspremiären har hunnit passera med en himla fart. Och i måndags var det plötsligt dags för säsongen, som vi längtat efter i två och ett halvt år, att nå sitt slut. Men efter finalavsnittet lämnades flera säckar utan att knytas ihop, och hos oss tittare finns nu en hel del frågor att fundera på. Nedan följer några av mina, som jag kommer att ha med mig inför den kommande, tredje säsongen.
 
Varning för spoilers i resten av artikeln, för den som ännu inte har hunnit se det sista avsnittet. 
 
 

1. Vad kommer att hända med Fez?

 
Alla tittare som har en extra svag punkt för Fezco – det vill säga väldigt många, då karaktären har kommit att bli en stor fanfavorit – lär ha fått sitt hjärta krossat i några tusen bitar under säsongens klimax. Skadad, i polisens förvar och med en av sina mest närstående personer förlorad, ser det inte ljust ut för honom på särskilt många plan. Vad som väntar härnäst lär inte vara positivt, med stor sannolikhet kan det röra sig om en fängelsevistelse och frågan är vad detta skulle kunna innebära för hans roll i serien, och inte minst hans relation till övriga rollfigurer. 
 
Den förmodligen allra största följdfrågan kretsar kring hans relation till Lexi, som kom att vara ett varmt och uppskattat inslag i en säsong full av elände och mörker. Vid avsnittets slut har Lexi ännu inte hunnit få reda på vad som har hänt Fez, och samtidigt lämnas vi tittare med en stor ovisshet kring vad som kommer att hända med deras relation, som redan, trots relativt få minuter i rutan, har blivit en av seriens mest omtyckta. 
 
 

2. Hur ser framtiden ut för Cal?

 
Cal Jacobs må ha en del hemska handlingar på sitt samvete, och är långt ifrån någon som en i första hand sympatiserar med, men denna säsong hade karaktären trots allt sina stunder. Framförallt var hans bakgrundshistoria och sättet den skildrades på, under den över 13 minuter långa öppningssekvensen i avsnitt tre, definitivt en av seriens starkaste, samt en av säsongens höjdpunkter.
 
Under de senare avsnitten har Cal dock varit i hög grad frånvarande, men under finalen fick vi se honom igen, konfronterad av Nate och bortförd av polisen. Enligt skådespelaren Eric Dane kommer vi kunna förvänta oss av att se ännu fler sidor av Cal under nästa säsong, och troligtvis få se honom påbörja resan mot att bli en bättre person. Men kommer han verkligen lyckas reparera vad han hunnit förstöra, och kan han ens göra något åt det trauma han har orsakat egen son? 
 
 

3. Vad hände med Rues skuld till Laurie?

 
Relativt tidigt under säsongen såg vår huvudperson Rue ut att ha dragit på sig ett stort problem, efter att ha lyckats lägga händerna på en hel resväska full med droger, vilket i sin tur satte henne i stor skuld till den smått skrämmande langaren Laurie. Under de sista avsnitten kom detta dock inte på tal en enda gång, trots att vi aldrig fick se någon tydlig lösning.
 
I jakt på en förklaring har flera tittare, genom att läsa lite mellan raderna, fansen kommit upp med olika teorier. En av dessa är att Laurie redan har låtit Rue betala av sin skuld genom att prostituera henne, medan Rue i slutet av avsnitt fem var medvetslös i Lauries hem, och vi tittare inte såg på. Men oklarheten är fortfarande stor, och under nästa säsong hade det varit tacksamt med lite förtydliganden kring vad som egentligen har hänt.
 
 

4. Kommer Cassie och Maddy att bli vänner igen?

 
Ett stort fokus denna säsong har legat på Cassies dramatiska kärleksrelation till Nate, det vill säga hennes bästa vän Maddys ex, något som såg ut att kunna ödelägga de två tjejernas vänskapsrelation för all framtid. Konflikten sattes på sin spets i finalavsnittet, kulminerade till slut i ett fysiskt slagsmål. Kort därefter får vi dock se dem båda igen, relativt sansade i varandras sällskap, om än smått blodiga och härjade.
 
Frågan är nu vad allt detta kommer att betyda för deras dynamik i framtida avsnitt. Kommer Cassie någonsin kunna bli helt förlåten? Kommer hon avsluta sin turbulenta relation till Nate, eller är detta, som Maddy påstår, bara början? Eller kommer vi kanske få se de tjejerna förenas i någon form av vänskap igen, och gemensamt stå upp mot Nate?
 
 

5. Är Rue och Jules förhållande över för gott?

 
Rue och Jules relation, som ändå går att betrakta som en del av kärnan i “Euphoria”, fick inte se många ljusa stunder under denna säsong. De hann oväntat nog gå tillbaka till att vara ett par redan i första avsnittet, men kort därefter följde en kärlekstriangel med den nytillkomna karaktären Elliot, samt konflikter i samband med Rues drogproblematik, som fick dem att återigen separeras från varandra. 
 
“Jules var min första kärlek. Det är så jag vill minnas det”, säger Rue i monologen som knyter ihop det sista avsnittet, samtidigt som hon lämnar en ensam Jules bakom sig i teatersalongen. Slutet må till viss del kännas öppet, men upplevs samtidigt som det potentiella slutet på deras förhållande. Kanske vore det även de bästa och mest hälsosamma för dem båda, men om deras relation verkligen får förbli endast ett minne, eller om den återigen kommer få blossa upp, får vi helt enkelt se. 
 
 

6. Kommer någon någonsin att få vara lycklig i den här serien?

 
Visst, en tv-serie är i behov av dramaturgi, vilket kräver en handling med spänning och dramatiska händelser, men efter att ha smält denna säsong är det svårt att inte ställa sig själv denna fråga. Att hantera tunga och viktiga ämnen utan att blunda för allvar eller brutalitet är något av det som får “Euphoria” att sticka ut från många andra ungdomsserier, och mörkret beskrivs ofta som dess stora styrka. Men gymnasieungdomarna som den skildrar börjar få en allt mer överväldigande tyngd på sina axlar, och en lite större gnutta glädje eller hopp hade nödvändigtvis inte behövt förstöra för seriens originalitet eller seriösa ton.
 
Mot slutet av säsongen har vi ändå kunna se några små, små glimtar av hopp. Rue har hållit sig ren, ser ut att må betydligt bättre, och tycks vara hoppfull inför framtiden. Även säsong tre kommer utan tvekan innehålla en stor mängd lidande för våra karaktärer, men förhoppningsvis kan det snart få bli dags för några av dem att påbörja sin färd mot något bättre.
 
Vad är dina tankar kring den nya säsongsavslutningen av "Euphoria"? Kommentera gärna nedan.
| 2 mars 2022 18:00 |