Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

18 mars 2023 | 15:00

6 anledningar till att "The Mandalorian" tappar publik

Tittarsiffrorna för premiären av "The Mandalorian" minskar mot förra säsongen. Vad hart hänt med den hypade serien? Vår Star Wars-expert Fanny Degerfelt undersöker.
Premiären av säsong 3 av "The Mandalorian" verkar ha blivit en besvikelse för Disney. Serien är en av de mest sedda på streamingtjänsten Disney Plus, men enligt rapporter har tittarsiffrorna dalat rejält.
 
Jämfört med premiären av säsong 2 hade säsong 3 av “the Mandalorian” ett tapp på 25 procent. Jämfört med första avsnittet av "Obi-Wan Kenobi" var det 28 procent mindre.
 
Överraskande för en serie som haft en otrolig hype… eller är det?
 
Här är några saker som kan förklara tappet.
 
 

1. Trend och tid

 
George Lucas tog ett Star Wars-uppehåll mellan 1983 och 1999. Hans återkomst var kanske inte helt optimal, men intresset var enormt. Folk hade verkligen längtat.

I kontrast har bara gått två år sen den senaste säsongen av “The Mandalorian” Det kändes som att alla såg den, även de med ett ganska ljummet intresse för Star Wars. Men trendcyklerna är snabbare än någonsin: internet är besatt av en serie eller film i ett par veckor, det går inte att undfly memes, spoilers och hot takes, sen drar alla obarmhärtigt vidare till nästa grej. I internet-tid var det årtionden sen “Mandalorian” var fokus, troligtvis har en stor del av publiken gått vidare för gott.
 

2. “Jag visste inte att en ny säsong börjat” - halvdan marknadsföring

 
Vi har inga siffror kring Disneys marknadsföringsbudget för “The Mandalorian” så det här är bara min uppfattning - det känns som det varit mindre än tidigare? Både regelrätt reklam och presstäckning. Det skulle kunna antyda att serien inte längre antas ha samma appeal för en bredare publik, vilket i sin tur leder till att färre vet att den är igång igen.
 
En liten, men eventuellt betydande detalj, är att “The Mandalorian” alltid varit det första som syntes i den stora bannern som är det första man ser när man öppnar Disney Plus, men nu låg den flera svepningar bort, bakom bland annat ”Grey’s Anatomy” som släpper avsnitt samma veckodag. Disney själva verkar, precis som publiken, ha lite andra prioriteringar.
 
 

3. Disney sitter på en guldgruva och använder den inte

 
Till skillnad från “the Mandalorian” har jag sett Din Djarin själv, Pedro Pascal, precis överallt. Det är memes, det är intervjuer, röda mattan-framträdanden, en parad av gosiga tröjor, och allmän åtrå. Den där andra serien där han har huvudrollen i tenderar att överskugga “the Mandalorian” i intervjuerna, men det finns ingen anledning för Disney att inte utnyttja att de har en av internets favoritpersoner i sin serie.
 
Men Disney har valt att gå full Marie Kondo på sina affischer. Inget clutter, bara bild, titel, premiärdatum, Star Wars, Disney Plus. Det räcker så. Men att sätta Pascals namn på affischen och hemsidans banner hade absolut kunna hjälpa även om det blivit mindre stilrent. Jag är nämligen inte övertygad om att gemene man kommer ihåg att Pascal har huvudrollen, vi ser ju knappt hans ansikte.
 

4. “Det känns som att det saknas några scener”

 
Om du  hoppade över “The Book of Boba Fett” kanske du blev förvirrad av det faktum att Mando och Baby Yoda är ute på äventyr igen i säsongens första avsnitt. Lämnades inte Baby Yoda över till själva Luke Skywalker?

I vad som lär gå till historien som ett av de sämsta tv-seriebesluten någonsin avslutades den delen av handlingen, denna bärande del av de två karaktärernas emotionella utveckling - i en helt annan serie. Det drog garanterat tittare, men jag tror inte det kommer vara värt det i slutändan. Att lösa cliffhangern alla brydde sig om i en annan, sämre serie ger inte särskilt mycket incitament att återvända till originalserien.
 
 

5. Samma lika

 
Under de två år vi väntat på nästa säsong av “The Mandalorian” har tre Star Wars-serier släpps. “The Book of Boba Fett,” “Obi-Wan Kenobi” och “Andor”. Ingen av dem kommit i närheten av samma kulturella mainstreamrelevans som “The Mandalorian”.
 
Det finns en väldigt högljudd minoritet bland Star Wars-fans som hatar minsta försök till mångfald, men trots allt deras gnäll: serierna och deras huvudpersoner är rätt lika varandra. Inte kloner (ha!) men tillräckligt för att de ska börja smälta ihop. Det fanns ett risktagande i att låta den första, väldigt påkostade serien handla om en helt ny karaktär, men trots att det gav avkastning har det inte tagits särskilt många risker sen dess.
 
Sannolikt är det den här likheten som starkt bidragit till…
 

6. Star Wars Fatigue

 
Precis som allt fler tröttnar på superhjältefilmer, kommer det även ske med Star Wars. Vi älskar det för att det är bekant, men till slut försvinner spänningen för att allt följer samma formel. Särskilt när det är en aldrig upphörande ström av nyheter.
 
Det känns som en läxa Disney borde lärt sig redan när “Solo: A Star Wars Story” - efter att originalversionen skrotats och nära 70 procent filmats om för att, gissningsvis, göra den till ett säkrare kort - gick betydligt sämre än förväntat. Det ledde till att de drog i bromsen för att göra fler filmer på ett tag. Och det var nog inte sista gången de drar i den.
 
Jag älskar Star Wars, men även jag börjar känna en viss matthet inför denna svallvåg av content. Förutom ”The Mandalorian” och ”The Bad Batch” som kom tidigare i år, kommer 2023 även innebära “Ahsoka”, “Skeleton Crew”, säsong två av “Visions” och något som heter “Young Jedi Adventures”. En repertoar som för all del låter mer blandad än vad vi fått de senaste åren, men det skulle inte förvåna mig om det är mer av samma homogena, säkra Star Wars - och då är det knappast ett franchise som var avant garde från början.

Det finns mycket intressant i George Lucas universum, men någon måste göra något med det innan luften går ur tittarna.
 
 

Så kan “The Mandalorian” hitta tillbaka till sin publik?

 
Jag tror att serien kommer kämpa för att nå samma tittarsiffror som förra gången om inte något otroligt spännande händer, men om den kan leverera nåt coolt framöver tror jag att fler kommer att börja titta igen. Säsongens första avsnitt och cliffhangern som löstes i “The Book of Boba Fett” gjorde mig nervös, men det känns som att det en lovande grund nu byggts upp, och att det antyds intressanta saker.
 
Förhoppningsvis kan serien göra något oväntat, hålla fokus på sig själv, och inte börjar bygga upp inför kommande serier. Jag tror att ju mer Mando frigör sig desto bättre.
 
Vad tycker ni om "The Mandalorian" säsong 3 hittills?
| 18 mars 2023 15:00 |