Serie

Skribent

Patrik Jonsson

18 juli 2013 | 21:01

5 TV-serier som borde få en remake

Patrik Jonsson har fem förslag på serieremakes som faktiskt skulle kunna fungera.

Idag ska jag prata om någonting så otrevligt som remakes eller som vi säger på ren svengelska: rimäjks. Men jag ska försöka göra det lite småtrevligt genom att ge förslag på fem serier som faktiskt skulle kunna fungera som just remakes.

I filmens värld sprider de sig som en löpeld, visst, de har alltid funnits och kommer förmodligen alltid att finnas, men de kommer definitivt att öka i antal så länge nya idéer tryter och så länge "skaparna" bakom dem hör dollarklirren i kassorna. Hur ser det då ut i TV-branschen, finns dem? Ja (tyvärr säger jag) visst finns dem.

De senaste åren har serier som "Hawaii Five-0", "Knight Rider" och "Charlies Angels" fått nya versioner (endast "Hawaii Five-0" har dock överlevt) och europeiska importer som "Brottet" samt "Bron" har fått sett sig omstöpta, för att inte tala om "The Office" som man nog får räkna som en av de största och mest framgångsrika. Sedan har vi ju det här fenomenet kallat reboots också där serier som "Dallas" och "Beverly Hills 90210" är prima exempel. Det må vara bra mycket färre remakes/reboots i TV-branschen än i filmvärlden ännu så länge, men vet vet, om en cirka tio år kanske vi sitter där med nya versioner av "The Sopranos" och "The Wire"?

Hemska tanke, men nu ska vi inte måla fan på väggen riktigt än, men om nu remakesvågen på allvar skulle välla in över TV-världen, ja här är då tips på några serier som jag faktiskt tror att skulle fungera hyggligt bra att göra om.

Profit (Fox - 1996)

Denna serie är det kanske inte så många som känner till eller kommer ihåg, vilket i sig gör det hela ännu bättre. "Profit" kretsade kring en kille (spelad av Adrian Pasdar) som växte upp och blev en hänsynslös tillika framgångsrik företagsledare/mogul/whatever som inte skydde några som helst medel för att ta sig dit han ville; till toppen. Inte helt olikt dagens "House of Cards" med andra ord, men istället för politik så har vi alltså här företagsverksamhet och som jag minns det så var det hela vridet ett par snäpp hårdare än "House of Cards". Seriens misslyckande sägs ha legat i att TV-publiken helt enkelt inte var redo för en sådan här serie 1996. Ja det vill säga med en rätt skadad antihjälte som huvudkaraktär, idag skulle det dock icke vara några som helst problem, tvärtom!

Nollor och nördar (NBC - 1999)

Lite känsligt detta kanske med tanke på att serien har ett sådant pass stort kultstatus, men jag tycker ändå att en sådan här serie bör få en nystart, den förtjänar det. Om det tvunget ska göras remakes är denna serie ett gyllene tillfälle. Att "Freaks and Geeks" floppade är nog än idag ett stort mysterium, serien hade alla de nödvändiga ingredienserna; hjärta, värme, humor, färgstarka karaktärer och den var både välskriven och välspelad, what happened?! Naturligtvis blev man tvungen att byta ut hela den åldrande skådespelarensemblen men jag ser inga problem med det. Nya okända förmågor finns garanterat alldeles runt hörnet. Jag följer just nu "Orange is the new Black" på Netflix och där kryllar det av nya och okända förmågor som skådespelar som rena rama proffsen. Dessutom tror jag att både skaparen Paul Feig samt Judd Apatow skulle kännas sig manade att hoppa ombord igen.

Smith (CBS - 2006)

Här har vi en sådan där serie som knappt fick någon chans, trots att kritikerna hurrade för serien och trots att den snabbt fick en stor skara fans som bönade och bad om en fortsättning. CBS vägrade och redan efter tre avsnitt drog de i den beryktade nödbromsen, fail säger jag, denna serie hade verkligen något. "Smith" handlade om något så delikat och utsökt som ett gäng professionella tjuvar/rånare som försökte få vardagen att gå ihop, både hos sina "jobb" och hos sina familjer. Bara premissen sticker ut, det fanns inte och finns inte nu heller, någon serie som liknade eller liknar denna. I huvudrollerna fanns dessutom kompetenta skådespelare som Ray Liotta, Virginia Madsen och Chris Bauer. Bakom serien stod John Wells ("Shameless", "The West Wing", "Southland") En tveklös kandidat att ge en nystart!

Gunsmoke (CBS - 1955)

Här behöver det inte nödvändigtvis vara just "Gunsmoke" man ger sig på, det fanns massor med härliga gamla västernserier på 50-, 60- och 70-talet och min poäng är att det behövs även mer västernserier just nu. Se till att skita ner serien ifråga lite bara och dumpa präktigheterna så rullar det nog på bra. Det är sällan en riktigt bra västernserie har misslyckats, "Deadwood" fick kultstatus och "Hell on Wheels" tuffar på rätt bra än idag, varför tveka? Så länge de ger fan i "Familjen Macahan"! "Gunsmoke" är ett extremt starkt varumärke med kända karaktärer och sändes i hela 635 avsnitt då det begav sig och innan dessa TV-avsnitt var den en långkörare på radion, folk skulle bänka sig bara på grund av detta. Men nu vill jag inte se om dessa 635 avsnitt, det ska som sagt vara en ny touch på det hela; skitigare, råare, tuffare och hårdare är mitt recept!

The Black Donellys (NBC - 2007)

Ännu en kortlivad rackare som jag vill se nytt liv i och den här stod Paul Haggis bakom. Denna extremt lovande serie kretsade mycket kortfattat kring fyra irländska bröder som drogs in i New Yorks brottslighet. NBC bjussade endast på tolv avsnitt sedan var det färdigt. Jag skulle tippa på att denna serie blev alldeles för våldsam för den mainstreampublik som NBC vanligtvis serverar och därmed blev det röd flagg. Tycker dock att det var lite märkligt att inte någon kabeljätte knep åt sig den då den ändå var rätt så populär. Nu sänder dock NBC "Hannibal" så då ser jag inget problem med att återigen plocka upp just "The Black Donellys", inte ifall man ska anmärka på våldet menar jag. TV-publiken börjar tröttna på det slätstrukna och fler och fler markbundna kanaler börjar numer köra med lite mer vågade och hårda tag så varför inte?

Det här var alltså förslag på några serier jag tycker att borde få en ny chans, ni andra har säkerligen en massa fler förslag så kommentera gärna!

Remakes som snart dyker upp i TV-världen är "The Incredible Hulk", "Those Who Kill" ("Den som Dräper") och så den amerikanska versionen av svenska "Ulveson & Herngren" så klart där Billy Crystal gör TV-comeback.

| 18 juli 2013 21:01 |