Spel

Skribent

Anders Eklöf

25 februari 2022 | 17:00

6 tips till dig som ska spela "Elden Ring"

Är det första gången du spelar ett From Software-spel eller behöver du några tips inför dina första timmar i "Elden Ring"?
Idag släpps det hett efterlängtade spelet "Elden Ring" till Xbox, Playstation och PC, som är det senaste äventyret från "Dark Souls"- och "Bloodborne"-studion From Software.
 
Spelet har fått ett enormt varmt mottagande från pressen och har i skrivande stund ett samlat betyg på 97 av 100sajten Metacritic.
 
Även vi på MovieZine har lovordat spelet, med 5 av 5 i betyg och orden "det får mig att känna som jag nästan aldrig gjort sedan barndomen eller tonåren. Den där känslan att ett spel betyder allt när man väl spelar det, där varje minut är en del av äventyret".
 
 
Är det första gången du spelar ett From Software-spel eller behöver några tips inför dina första timmar i The Lands Between, har vi listat sex saker som kan vara bra att tänka på.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

1. Om du fastnar på en svår boss eller liknande, gå någon annanstans

 
Precis som tidigare spel av From Software kan "Elden Ring" vara väldigt utmanande ibland. De enormt aggressiva bossarna kan kännas oövervinnerliga till en början och vissa partier är både stressiga och svåra.
 
Till skillnad från tidigare utspelar sig dock "Elden Ring" i en öppen värld, som verkligen är öppen för dig att utforska i vilken takt du vill. Därmed går det väldigt bra att ignorera den där tuffa bossen i några timmar som gör att du inte kommer vidare i huvudberättelsen och istället utforska andra delar av kartan. Förutom att du förhoppningsvis hinner gå upp i nivå eller hittar ny utrustning, får du uppleva allt som den spännande världen har att erbjuda.
 

2. Utnyttja kartan på bästa sätt

 
Till skillnad från många andra spel med en öppen värld är inte kartan fylld med utropstecken och andra punkter som indikerar uppdrag, hemligheter och andra sysslor - utan är mer eller mindre tom tills du hittat en bit av kartan eller utforskat på egen hand.
 
När du väl besökt en gammal ruin eller underjordisk grotta dyker det upp en ikon på kartan, men det som spelet inte visar är om du har klarat den relaterade bossen eller inte. Det du kan göra då är att du manuellt kan lämna en ikon på kartan, som till exempel en dödskalle vid en boss du för tillfället inte klarar av. Det här underlättar verkligen, då det kan vara väldigt svårt att hålla koll på vilka områden du klarat eller inte annars.
 
Kartan är även ett bra hjälpmedel för att se vilka platser som skulle kunna innehålla spännande utmaningar ruiner, berg, träsk och liknande då de ofta är utmålade på den.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

3. Använd de nya stridsteknikerna till fullo

 
När jag upptäckte att du kan parera fiendernas och bossarnas attacker med skölden, blev vissa konfrontationer plötsligt mycket enklare. Så fort en attack träffar din sköld kan du kontra genom att göra en tung attack med R2 på Playstation eller RT på Xbox, vilket gör att fienden blir paralyserad en stund och avslutar sitt attackmönster.
 
Dessutom låser du upp så kallade Ashes of War, som gör att du kan utföra riktigt häftiga specialattacker som att snurra vilt med ditt svärd eller knuffa bort fienden. Även de här kan ge ett riktigt stort övertag mot vissa bossar och fiender.
 

4. Magi är starkare än någonsin tidigare

 
Personligen har jag sällan använt magi i tidigare From Software-spel, men i "Elden Ring" känns det både starkare och viktigare än någonsin tidigare.
 
Du hittar nämligen magier och karaktärer som kan lära dig dem ganska ofta - och de är dessutom väldigt coola många gånger. Vad sägs om en snabb eldboll som kan hålla skurkarna på avstånd, stora meteoriter som faller mot dina fiender eller en trollformel som ger en skyddande aura runt dig? Glöm inte bort att du behöver ett magiskt föremål för att använda dem och tillräckligt med poäng i antingen Intelligence eller Faith.
 
Vill du inte fokusera helt och hållet på trollformler utan vill kunna använda svärd och andra närstridsattacker utan problem, kan jag rekommendera klassen Confessor. Den börjar nämligen med en helande magi, som många gånger kan vara räddningen när dina läckande drycker har tagit slut.
 

5. Läs beskrivningen på så många föremål du orkar

 
Även om "Game of Thrones"-författaren George R.R Martin har hjälpt till med berättelsen i "Elden Ring" är det minst lika kryptiskt som tidigare - vilket är en stor del av charmen.
 
En hel del bakgrundshistoria och liknande finns nämligen i beskrivningen av de olika vapen, rustningar och föremål du hittar under spelets gång. Om du trycker på fyrkant eller X på ett föremål i menyn får du upp en liten text som ofta många gånger ger lite "lore", som vem som bar svärdet tidigare eller en liten historia kring kulten som bär den mystiska luvan du hittade i ett tempel. Dessutom kan vissa föremål ge dig ledtrådar på vart du ska härnäst eller vart du kan hitta en hemlighet.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

6. Träffa karaktären Melina så fort som möjligt

 
I början av spelet har du ingen som helst möjlighet att gå upp i nivå och du kommer snabbt undra hur man får tag på den där dubbelhoppande hästen du sett i olika trailers från spelet.
 
Lösningen på det här problemet är att hitta tre så kallade Sites of Grace ute på kartan, som fungerar som viloplatser där du bland annat kan gå upp i nivå med din karaktär och anpassa den på andra sätt. När du hittat tre stycken introduceras du till karaktären Melina, som ger dig möjligheten att gå upp i nivå och ger dig den dubbelhoppande hästen - som gör det lättare att ta sig fram på kartan.
 
 
| 25 februari 2022 17:00 |