Spel

Skribent

Alexander Kardelo

17 oktober 2017 | 15:00

5 tips som hjälper dig igenom "Middle-Earth: Shadow of War"

I "Middle-Earth: Shadow of War" spelar du som Talion; en ensam krigare i ett land bebott av orcher och monster. Här är våra bästa tips och tricks för nybörjaren!
Som karaktären Talion kastas jag in i hotfulla landskap som domineras av orcher. Det är en enorm öppen värld med massor av möjligheter och faror. Jag kan välja att utmana krigsherrarna om makten, eller smyga omkring och samla objekt som rankar upp min karaktärs skills och vapen.

Roligast är förstås att följa spelens uppdrag, som fördjupar storyn som J.R.R. Tolkien en gång i tiden skrev ihop. Här möter vi Gollum, Shelob, Sauron och The Witch-King, och så spelar den mäktiga Ringen en viktig roll.

Efter "Middle-Earth: Shadow of Mordor" som släpptes 2014 så är inte mycket nytt här. På gott och ont. Världen är kanske något större och samlarobjekten många fler - grafiken har tyvärr inte blivit bättre på tre år. Men uppföljaren ”Shadow of War" är ändå riktigt häftigt och beroendeframkallande, särskilt om man gillar "Sagan om Ringen"-filmerna eller spel som "Assassin's Creed".

Jag har spenderat den senaste veckan med att slakta arga orcher. Nedan får du fem bästa tipsen för att kickstarta ditt egna äventyr i Midgård.
 
 

1. Gå på sightseeing

 
Ja, faktiskt. Börja här. Det är lockande att utmana Mordors fulingar på en duell, men först bör du lära känna din omgivning. Inte bara för att miljöerna i spelet är ruggigt snygga, det finns också praktiska skäl.

Hitta utkikstornen på kartan, det finns ungefär tre på varje karta. Dels låser du upp dem som en Fast Travel-punkt, och kan snabbt ta dig mellan de olika platserna. Dels kan du därifrån spana in var olika artefakter gömmer sig. Dem ska vi strax återvända till...
 
 

2. Lär känna din fiende

 
Är Garl Fear Monger frustrerande jobbig att ta kål på? Retar Pushgrish Slavemaster gallfeber på dig med sin kaxiga käft? Du kommer inte hitta någon enkel webbguide till hur man bekämpar de mäktiga orch-generalerna. Ett av spelets roliga egenskaper är att alla skurkar - deras namn, utseende och egenskaper - är slumpmässigt ihopsatta och därmed unika för dig. Det gör varje ny fiende oförutsägbar, men knappast omöjlig!

Håll ett öga öppet efter orcher med en grön ikon ovanför huvudet. De är tjallare, som med lite utpressning kommer avslöja allt de vet om sina överordnade: både styrkor och svagheter som hjälper dig välja taktik inför varje strid. Varje boss har sin akilleshäl. Att känna till den är utan konkurrens spelets bästa "fusk".
 
 

3. Rusta för strid

 
Din karaktär i "Shadow of War" kommer med enkla vapen och rustning. Under spelets gång kommer du att samla på dig allt bättre prylar. Glöm inte att titta i Inventory-menyn då och då: går ditt svärd att uppgradera? Har du en pilbåge som klarar fler än 5 pilar?

Underskatta heller inte Gems. Det är ädelstenar som ger dina vapen bättre egenskaper. Leta efter Gems i spelet och hitta en kombination som passar dig. Jag rekommenderar att pimpa din Armor med vita Gems - det ökar din XP avsevärt, vilket ska komma till nytta i nästa punkt!
 
 

4. Utveckla dina skills

 
XP (Experience Points) plussas på med varje uppdrag och varje dödad fiende. När Talion går upp i rank får du en Skill Point att spendera. Spendera dem klokt. Titta in i Character-menyn för att se vilka färdigheter som finns att välja på.

Beslutsångest? Lugn... det dröjer ändå inte länge innan du har "köpt" de flesta förmågor. Att samla Skill Points går relativt fort. Den stora utmaningen blir snarare att hålla reda på alla knappkombinationer. Satsa på att lära dig de häftigaste, som du vet att du har nytta av i dina strider.

Snabbaste sättet att samla Skill Points? Har du följt punkt 1, så ser du en bunt med samlarobjekt utmärkta på din karta. Ta ett varv runt Minas Ithil, och leta artefakter eller Shelob-minnen. När du hittat alla på en karta, kommer den ljuva belöningen.
 
 

5. Hellre fly än illa fäkta

 
Lyd ett gott råd. Du vill inte dö i "Middle-Earth: Shadow of War". Om en orch besegrar dig, kommer den jäveln gå upp i rank och bli tuffare att döda nästa gång ni möts. Ditt dödsfall kan dessutom leda till maktskiften så att fler orcher klättrar i karriären. Tro mig, det är onödigt.

Men krig är krig och inte alltid rättvist. Blir du överrumplad av fler fiender varelser än du kan hantera, är det ingen skam i att fly undan en stund.

Talion kan vara ganska knepig att styra (jag spelar på Playstation 4). Speciellt i en stressig situation är det som att knapparna inte riktigt gör som man vill. Då är det skönt att försöka gömma sig och lugna nerverna. Klättra upp på ett tak där ingen når en. Ladda med liv, hitta nya pilar och se över taktiken. Kanske behöver du locka iväg din nemesis till en mer avlägsen plats, eller ta ut alla livvakter på avstånd innan du ger dig på bossen.
 
 
"Middle-Earth: Shadow of War" är en beroendeframkallande fantasy-värld med många möjligheter. Du kan fördjupa dig i Tolkiens lore, följa uppdragen som känns som att kliva in i ett episkt "Sagan om Ringen”-äventyr, eller bara smyga omkring och halshugga orcher - ibland är det roligast så!

Njut av spelet och kommentera gärna nedan om ni har andra bra tips. Vad är er bästa taktik?
| 17 oktober 2017 15:00 |