Film

Skribent

MovieZine

31 oktober 2019 | 20:00

5 storfilmer att se på bio i november

Sugen på julmys, krigsaction eller mordmysterier? Ta en närmare titt på månadens största biopremiärer.
Återvänd till The Overlook Hotel, upplev andra världskriget genom Roland Emmerichs lins eller spendera julen i London med Daenerys Targaryen. November bjuder på flera storfilmer för alla smaker, från skräck till romkom och även en gammal god whodunnit.
 

Doctor Sleep (1 november)

 
 
Stephen King diggade aldrig Stanley Kubricks filmatisering "The Shining", trots att filmen snabbt blev en av skräckgenrens största klassiker. Mike Flanagan ("Geralds lek") har fått den svåra uppgiften att filma uppföljarboken, "Doktor Sömn", på ett sätt som gör både King och fansen nöjda. Ewan McGregor spelar en nu vuxen Dan Torrance, och Rebecca Ferguson hyllas redan för sin roll som sektledaren Rose The Hat i årets Halloweenskräckis.
 

Midway (8 november)

 
 
Ni vet vad som gäller när Roland Emmerich står bakom kameran: stora explosioner, påkostad action och ambitiösa effekter. Han är mest känd för fantasieggande katastroffilmer som "Independence Day", men den här historien kommer från verkligheten - slaget om Midway år 1942 som blev ett av de viktigaste för USA under Andra världskriget. Stjärnspäckad rollista och mycket fart utlovas.
 

Last Christmas (13 november)

 
 
Nu börjar de stora julfilmerna rulla in på bioduken. Årets mesta mysfaktor hittas i den brittiska "Last Christmas" av Paul Feig ("Bridesmaids"). En kärlekshistoria som utspelar sig i ett snötäckt London. Emilia Clarke från "Game of Thrones" och Henry Golding från "Crazy Rich Asians" finner varandra till tonerna av George Michaels klassiska julsång.
 

Le Mans '66 (15 november)

 
 
Matt Damon och Christian Bale trycker gasen i botten för att vinna det mytomspunna racet i Le Mans. Amerikanska Ford har gett sig fanken på att övervinna italienska Ferrari, och man anlitar en hetlevrad duo för att bygga och köra den snabbaste bil som världen har skådat. Regissören James Mangold ("Logan") är tillbaka med ett snyggt, verklighetsbaserat drama som kan bli en underdog i vinterns Oscarsrace.
 

Knives Out (29 november)

 
 
Säga vad man vill om "The Last Jedi", men Rian Johnson är en filmskapare som vänder upp och ned på publikens förväntningar, vilken genre han än åtar sig. Det visade han inte minst i sin hyllade sci-fi-action "Looper", och så även här i Agatha Christie-doftande mysteriet "Knives Out". Daniel Craig spelar detektiven som besöker en förmögen familj för att avslöja en mördare bland dem. Underhållande och oförutsägbart!
 
Fler filmer i november: Bland månadens andra premiärer vill vi också lyfta fram svenska dramafilmerna "Jag kommer hem till jul igen" och Roy Anderssons "Om det oändliga", mästerliga thrillern "Monos", samt inte minst Netflix-filmerna "Marriage Story" och "The Irishman" som får begränsad premiär på utvalda biografer.
 

Se alla biopremiärer i MovieZines kalender...

 
Vilken biopremiär i november ser du mest fram emot?
| 31 oktober 2019 20:00 |