Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

20 mars 2024 | 13:00

5 snabba observationer och teorier efter "Star Wars: The Acolyte"-trailern

Trailern till den sprillans nya serien "The Acolyte" utlovar jedier, kampsport och ett växande mörker. MovieZines Star Wars-expert Fanny Degerfelt bjuder på en analys.
Äntligen har den första trailern till den nya Star Wars-serien “The Acolyte” släppts. Att Star Wars vet hur man gör en trailer är inte något nytt under solen. Här är några trailertankar:
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

En prequel till en prequel

 
Vi befinner oss 100 år innan “Episod 1: Det Mörka Hotet” i en tidsperiod som kallad The High Republic. Denna era har utforskats lite i böcker och serietidningar, men det här är första gången High Republic kommer att utforskas i live action. Det är en era som varat i ett par hundra år men - spoiler alert - den sjunger på sista versen. Jedin är övertygade om att det inte längre finns några Sith men ett rött lasersvärd i trailern antyder att de har fel…
 
Det är oerhört spännande att utforska något nytt inom Star Wars, något som är i en helt annan tid där det inte finns lika många referenser att göra, eller bekanta ansikten att visa upp. Seriens skapare kan göra nästan vad som helst - så låt oss alla hålla tummarna för att de inte gör något dumt.
 

Men om de ville visa upp bekanta ansikten, vilka skulle de då vara?

 
Till att börja med är Yoda vid liv vid den här tidpunkten, så vem vet, vi kanske får se den luriga krabaten något yngre. Jag håller personligen tummarna för en Maz Kanata-cameo. Men mest rimligt är nog att Sithmästaren Darth Plagueis den Vise dyker upp. Han var Palpatines mästare, och som ni säkert minns var det Palpatines berättelse om Plagueis som han på riktigt gjorde Anakin intresserad av den mörka sidan i en av prequeltrilogins bästa scener
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

De asiatiska influenserna

 
Star Wars har sen första början alltid haft östasiatiska influenser, framför allt från Japan. Det gäller både filosofi, mytologi och estetik. Det verkar som att “The Acolyte” kommer luta sig mot det, och jag är väldigt positiv till det. Jag har fortfarande inte släppt avsnittet av "The Mandalorian" som inspirerades av Akria Kurosawa. 
 
En karaktär klädd i lila under vad som ser ut att vara Star Wars-versionen av en Torii (en sorts traditionell japansk portal). En outfit har ninjavibbar med svart mask och allt. Barnen har små meditationskuddar, ett vanligt hjälpmedel inom yoga.
 
Det ser även ut som att vi kommer bjudas på så kallad “wire fu” (en mix av “wire work” och kung fu,) det vill säga kampsportsrörelser som med hjälp kablar gör illusionen att skådespelaren trotsar gravitationen. Det kommer ursprungligen från kampsportsfilmer från Hong Kong, men en västerländsk publik känner det från filmer som “Crouching Tiger, Hidden Dragon”, “Flying Daggers” och - framför allt - “The Matrix”. På tal om “The Matrix” förresten, är inte det där…
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Trinity i Star Wars!!!

 
Okej, det är tekniskt sett inte Trinity, det är skådespelerskan Carrie-Anne Moss. Vi vet absolut inget om hennes karaktär Indara förutom att hon är en jedi, men det ska bli fantastiskt att se Moss sparka röv igen.
 

Mindre bombastiska specialeffekter

 
Givetvis erbjöd trailern specialeffekter i form av  ljussvärd, diverse varelser, ett kraschande plan… men de känns lite nedtonat jämför med tidigare trailar. Det visar sig om det var ett val man enbart gjorde för trailern eller om det reflekterar hela serien.
 
Det skulle kunna vara ett tecken på mindskad budget pga tuffare tider hos Disney, men enligt uppgift hade “The Acolyte” cirka 50 miljoner dollar i budget bara för seriens för-produktionen. Det skulle i teorin kunna innebära att det är den dyraste Star Wars-serien hittills. Kanske kommer krutet läggas på många mindre effekter, snarare än större saker.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Allt som allt, Star Wars vet hur en trailer-slipsten ska dras.
 
Det känns lovande att vi får något nytt som inte behöver pusslas in på millimetern i en redan tung mytologi. Här finns alla möjligheter att istället utöka Star Wars universum, och särskilt fördjupa det vi vet om jedier. Jag tror att alla fans håller andan för något som känns nytt och annorlunda.
 
Men med sedvanlig optimism får jag (kanske naivt) säga att det känns det som att de får anstränga sig för att totalt sabba det här.
 

Bonustrivia:

 
Youtubern, skådespelerskan och pjäsförfattaren Abigail Thorn, eventuellt bättre känd under Youtube-kanalens namn "Philosophy Tube" har avslöjat att hon har en roll i serien, men inga detaljer kring hur stor rollen är eller vad den kommer innebära.
 
 
De två första avsnitten av "Star Wars: The Acolyte" släpps på Disney+ den 5 juni.
| 20 mars 2024 13:00 |