Serie

Skribent

MovieZine

19 december 2015 | 21:00

5 saker som vi vet om den gåtfulla Netflix-serien "Iron Fist"

Superhjälteserien som följer efter "Daredevil", "Jessica Jones" och "Luke Cage".
Advokaten Matt Murdock, privatdetektiven Jessica Jones och bartendern Luke Cage har vi redan stiftat bekantskap med på Netflix. Men vad vet vi egentligen om den fjärde, planerade superhjälteserien "Iron Fist"?

1. Karaktären


Daniel ”Danny” Rand handlar det om. Snubben som behärskar snarast övernaturliga kung fu-förmågor. I serietidningarna hade hjälten kopplingar till den mystiska staden K’un-Lun i snötäckta Himalaya. Frågan är hur övernaturligt Iron Fists ursprung och krafter kommer att vara på tv. Å ena sidan öppnar Marvel-filmen ”Doctor Strange” snart dörren till den magiska världen, fast å andra sidan har de andra, framtida ”Defenders”-medlemmarna Matt Murdock, Jessica Jones och Luke Cage fått sina krafter via experiment eller olyckor. De är mer gatunivåhjältar som skildras relativt realistiskt. Så Danny Rand kanske inte får sticka ut för mycket? Ännu är ingen castad i huvudrollen bör tilläggas. 

I Marvels klassiska serietidningar var Iron Fist för övrigt bästa polare med Luke Cage som då gick under det småtöntiga namnet Power Man.2. Showrunnern


Starka manus och en tydlig vision är a och o i sådana här sammanhang. Scott Buck har landat jobbet som showrunner, vilket är ett lugnande besked. På meritlistan har Buck mörka och intelligenta grejer som ”Six Feet Under” och ”Dexter”. Det ger ju en antydan om vilken vuxen ton Netflix siktar på, ännu en gång. 

3. Officiellt synopsis (fritt översatt till svenska)


”Daniel Rand återvänder till New York efter att ha varit försvunnen i flera år. Han slåss mot de kriminella krafter som korrumperar staden med hjälp av sin otroliga kung fu-talang och förmåga att kanalisera den häftiga och glödande Iron Fist-kraften.”

(Visst låter det lite som Bruce Waynes frånvaro och återkomst till Gotham City? Men där slutar förhoppningsvis parallellerna.)4. Birollen


Carrie-Anne Moss (”The Matrix”) kommer dyka upp i en biroll som den skrupelfria advokaten Jeri Hogarth. Senast medverkade den hårdkokta affärskvinnan i systerserien ”Jessica Jones”. Frågan är hur hon känner Danny Rand? Netflix gör hur som helst ett bra jobb med att subtilt fläta ihop tv-serierna med hjälp av viktiga biroller (på samma sätt som sjuksköterskan Claire Temple dyker upp i "Daredevil" såväl som "Jessica Jones" och härnäst "Luke Cage").

5. Ledtråden i "Daredevil"


En kul detalj för inbitna fans har vi kvar till sist. I säsong 1 av syskonserien “Daredevil” finns en subtil ledtråd om Iron Fists framtida motståndare. En speciell logotyp skymtar förbi på några heroinpaket i en scen. Den röda loggan tillhör nämligen Iron Fists ärkefiende Steel Serpent, som även han har kopplingar till den mystiska staden K’un-Lun. Det lilla tv-universumet på Netflix bara växer och växer.Fotnot: ”Iron Fist” lär inte leverera några kampsportsmaffiga episoder på Netflix förrän 2017. Innan dess har vi ”Daredevil” säsong 2 och ”Luke Cage” säsong 1 att se fram emot under 2016.

Vilka förväntningar har ni på ”Iron Fist”? Kan den bara drömma om att mäta sig med ”Daredevil” och ”Jessica Jones”?

Johan Karlsson
| 19 december 2015 21:00 |