Film

Skribent

MovieZine

15 december 2016 | 22:00

5 positiva saker med "Star Wars Holiday Special"

Allt den bidrog med var inte ren skit.
Så närmar det sig återigen jul och många kommer att bänkat sig i tv-fåtöljen för att titta på sina julfilmsfavoriter. 

En julfilm som förmodligen aldrig kommer hamna på någons topplista är "Star Wars Holiday Special". För er som kanske inte känner till filmen så är det en julspecial som sändes 1978. Han Solo och Chewbacca försöker ta sig till Chewbaccas hemplanet Kashyyyk för att där kunna fira wookieernas högtid, Life Day. Under tiden får vi också följa Chewbaccas familj som väntar på smugglarduon.

Men istället för att visa oss ljussabelfighter, snabba rymdskepp eller för den delen mer av Kashyyyk och wookieekulturen, eftersom det ändå handlar om deras högtid, får vi se hur Chewbaccas familj tittar på olika tv-program. 

Filmen visades bara en gång på tv och har därefter på George Lucas order aldrig någonsin varit tillgänglig igen. 

Lucas själv ska ha sagt på ett konvent i Australien ”If I had the time and a sledgehammer, I would track down every bootlegged copy of that program and smash it” vilket säger mycket med tanke på att han många år senare tyckte att Jar Jar Binks och att förstöra originaltrilogin med så kallade "förbättringar” var en bra idé. 

Men trots att "Star Wars Holiday Special" är en riktig kompostrulle så finns enligt min mening ett par positiva saker som filmen för med sig.

5. Introduktionen av Boba Fett
Ett av tv-programmen som Chewbaccas son tittar på är en tecknad film där våra hjältar tar hjälp av den tillsynes vänlige Boba Fett bara för att inse att han jobbar för Darth Vader. Detta är första gången som Boba Fett introducerades i Star Wars-universumet och jag måste säga att segmentet inte är helt åt helvete. 

Huruvida George Lucas hade introducerat Boba Fett i "Rymdimperiet slår tillbaka" utan hans medverkan i "Holiday Special" låter jag vara osagt. Men det är inte helt otänkbart att vi har filmen att tacka för hans medverkan, speciellt med tanke på att Boba Fett efteråt introducerades som actionfigur 1979, ett år innan "Rymdimperiet" hade biopremiär.

4. Barscenen i Mos Eisley
I en scen får vi stifta bekantskap med en barägare på Tatooine som blir tvingad att med list lura ut sina berusade och ovilliga kunder ur baren efter att Imperiet infört utomhusförbud på hela planeten. Detta gör hon genom att sjunga en form av “Closing Time Song”. Sången håller inte på något sett världsklass men den är verkligen inte dålig och det är väldigt lätt hänt att man efter man sett filmen, nynnar på sången ett bra tag. 

Barscenen förstärks av flera olika rymdvarelser som för ett ögonblick får en att känna att man faktiskt ser på något från Star Wars. Är designen på varelserna lika bra som "A New Hope"? Nej, men de är inte helt värdelösa och efter att George Lucas plockat bort flera handgjorda varelser till förmån för dataanimerat trams i den nya versionen av "A New Hope" så känns denna scenen ännu mer uppfriskande.

3. Introduceringen av flera Wookiees
Efter att ha sett Star Wars-trilogin så var det säkert flera, liksom mig, som kände att man hade velat se flera Wookiees utöver Chewbacca. Speciellt efter att man fått höra att George Lucas till en början hade planerat att använda sig av Wookiees i "Jedins återkomst" innan han valde att istället använda sig av Epoker. 

Är Wookieerna i "Star Wars Holiday Special" bra designade? Nej verkligen inte, de ser ut som något en katt har hostat ut i kattlådan, ätit upp och sedan hostat ut en gång till. Men trots detta var det ändå kul att få se att det existerar mer än en Wookiee därute tills vi slutligen fick se flera i "Episod III".

2. Matlagningsprogrammet
Scenen där Chewbaccas fru tittar på ett matlagningsprogram är ett av de mest absurda inslagen i "Holiday Special" och passar på intet sätt in i dess universum. Med detta sagt är inslaget så absurt och dåligt att det blir bra och reaktionen blir att man sitter och gapar och undrar vad fan det är man tittar på. I en Star Wars-film som misslyckats med det mesta är detta något positivt i min mening.

1. Du kommer aldrig mer klaga på prequeltrilogin


Det kanske bästa med "Star Wars Holiday Special" är att den påminner oss om att hur mycket man än hatar Jar Jar Binks och prequeltrilogin (om du nu inte gillar dem, personligen tycker jag att "Episod III" är bra) så kommer du att inse vilka mästerverk de egentligen är jämfört med "Star Wars Holiday Special" och att de jämfört med den här skitfesten verkligen känns som balsam för själen.

Daniel Ekholm

Har du sett "Star Wars Holiday Special" och vad tyckte du om den? Kommentera i kommentatorsfältet. And May The Force Be With You.
| 15 december 2016 22:00 |