EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

3 februari 2017 | 18:00

5 gömda påskägg att leta efter i ”Vaiana”

Regissörerna bakom vinterns animerade Disney-film avslöjar nu några av sina väl dolda hemligheter.
Äntligen har den senaste Disney-klassikern ”Vaiana” fått svensk biopremiär. I helgen lär barnfamiljer vallfärda till närmaste biograf för att ta del av den polynesiska prinsessans äventyr till havs.

Men visste du om att filmskaparna gömt flera små påskägg i sin film? Det finns överraskningar och blinkningar som bara de mest uppmärksamma fansen kommer att notera. Några av dem har fortfarande inte upptäckts, trots att ”Vaiana” gått på amerikansk bio hela vintern.

Under deras senaste Sverigebesök bad jag regissörerna John Musker och Ron Clements att upplysa mig om vilka detaljer man ska hålla utkik efter. Det visade sig att flera kära Disney-figurer dyker upp i filmen, som till exempel…

1. Olaf och Sven från ”Frost”


Animerade sagan ”Frost” har blivit en favorit för många, barn som vuxna, och två av karaktärerna skymtar förbi i ”Vaiana”. Renen Sven är i särklass lättast att se - håll ett öga på halvguden Maui som kan skifta skepnad och förvandlar till olika djur under filmens gång.

Hans kompis är lite svårare att upptäcka. Men Ron Clements berättar att han finns där någonstans i första halvan av filmen:

- De smög in snögubben Olaf i filmen. Det går väldigt snabbt. Ni måste vänta och se filmen på blu-ray för att hitta honom. Det var inte vårt skämt, men jag gillade det.2. Blunder från ”Den lilla sjöjungfrun”


Varje Disney-prinsessa har sin sidekick, och hos Ariel var det fisken Blunder som höll sällskap igenom filmen ”Den lilla sjöjungfrun”. För övrigt regisserad av samma herrar som står bakom ”Vaiana”. Såklart passade de på att låna in Blunder för ett gästspel.

- Blunder är med i filmen om man vet var man ska titta. Man skulle kunna säga att han syns under Mauis sång, säger John Musker hemlighetsfullt.3. Baymax från ”Big Hero 6”


Otippat! Den kramgoa roboten Baymax från animerade superhjältefilmen ”Big Hero 6” - eller något som påminner om honom - tittar in under en actionfylld sekvens. Ron Clements förklarar:

- Baymax är med i Kakamora-scenen. När Vaiana och Maui går ombord skeppet med alla kokosnötter. Titta noga på kokosnötterna och ni kan hitta Baymax.4. Regissörerna själva är med i filmen


Nu blir det väldigt internt, men regissörsduon Ron Clements och John Musker har gömt sig själva i många av sina filmer - som ”Den lilla sjöjungfrun”, ”Aladdin” och ”Herkules”. Titta efter dem i sångnumret i Vaianas by.

- Vi är med i sången, när de säger ”Make way, make way” - någonstans där och då kan ni se en tecknad version av oss. Vi skymtar förbi väldigt snabbt, berättar Clements.5. Sengångaren från ”Zootropolis” - och mycket mer…


Det finns förstås mer att upptäcka, och säkert har animatörerna också smugit in påskägg som regissörerna själva inte vet om. Men de lämnar mig med en sista hemlighet:

- Sengångaren från ”Zootropolis” är med i filmen, men mycket svår att hitta, tipsar Ron Clements.Upptäckte du några andra påskägg i Disneys "Vaiana"? Tipsa oss i kommentarerna nedan!
| 3 februari 2017 18:00 |