Film

Skribent

Guy de Marothy

28 mars 2022 | 16:30

5 Oscarsskandaler och missöden vi inte glömmer

Mycket kan gå fel i en direktsändning. Innan Will Smith har bland andra John Travolta och Seth MacFarlane skapat rubriker på Oscarsgalan.
Obekväma tv-ögonblick är något vi alla lever för och kan uppskatta. Oscarsgalan har alltid levererat. Det är kontrasterna mellan och högt och lågt och påminnelsen om människans futtighet i de dyraste klänningarna och frisyrerna som gör galan till ett synnerligt spektakel.
 
Nedan har vi listat fem skandalomsusade ögonblick vi inte glömmer.
 

1. John Travolta introducerar... Adele Dazeem?

 
Det är förstås inte alltid lätt att uttala de många olika namnen som ska upp på scen. Men kom igen, John Travolta! Du hade ett jobb och gott om tid att förbereda dig. Under 2014 års Oscarsgala är det hur Travolta slaktar stavelserna i Idina Menzels namn som blev ett bestående minne. Något som gör detta klipp till en oförglömlig pinsamhet.
 
 

2. Fel vinnare ropas ut

 
Minns ni när "La La Land" vann Bästa film 2017? Eller hur var det nu? På scen står Faye Dunaway och Warren Beatty och läser upp vad de tror är vinnaren av bästa film. Hela gänget hinner kliva upp, tacka och krama om statyetterna i mer än två minuter, innan det visar sig att det egentligen är "Moonlight" som är bästa film. Den utdragna skandalen gör detta till ett Oscarsögonblick som får magen att vrida sig.
 
 

3. Jennifer Lawrence snubblar

 
När Jennifer Lawrence vann priset för bästa kvinnliga skådespelerska för "Du gör mig galen!" snubblar hon på väg upp mot scen. Trots pinsamheten håller sig Lawrence förvånansvärt cool och passar på att skämta om det hela.
 
 

4. Seth MacFarlanes tuttsång

 
Seth MacFarlanes besatthet av bröst, mer specifikt Oscarsnominerade skådespelerskors bröst, uttrycktes i sång och fick inleda 2013 års Oscarsgala. Trots att alla känner till att MacFarlane är något av en mästare på cringehumor måste detta ändå känts pinsamt för namnen som rabblas upp i de kanske minst smickrande ögonblicken i karriärerna.
 
 

5. Will Smith till attack mot Chris Rock

 
Under 2022 upplaga av Oscarsgalan passade komikern Chris Rock på att skoja om Jada Pinkett Smith, som lider av en håravfallssjukdom, något en märkbart upprörd Will Smith inte uppskattar. Smith kliver upp på scen och ger Rock en örfil. ”Keep my wife's name out of your fucking mouth!” lyder budskapet när Smith satt sig ned igen.
 
 
Vilka är era mest minnesvärda, roliga eller kontroversiella Oscarsminnen?
| 28 mars 2022 16:30 |