Film

Skribent

EliSophie Andrée

8 december 2019 | 09:00

5 okända detaljer om "Ensam hemma"

Netflix har nyligen släppt tv-serien "Filmer vi minns" där de bland annat gör en noga granskning av fenomenet "Ensam hemma" och nya, okända detaljer dyker upp.
Vissa saker är allmänbildning. Exempelvis att rollen som skrevs specifikt till Macaulay Culkin och att hans lillebror Kieran Culkin spelade den sängkissande kusinen.
 
Men nu när Netflix-serien "Filmer vi minns" landat hos streamingtjänsten blir det ett välkommet återbesök hos McCallister-huset. Det blir en djupdykning med regissören Chris Columbus, produktionsdesigners och klippare. Vi har listat fem av de okända detaljerna som uppkommer i avsnittet. 
 

1. "Ensam hemma"-produktionen stängdes ner 

 
Alla som arbetade på "Ensam hemma" kämpade utan tvekan i motvind. "Ensam hemma" var tänkt som en lågbudget-julfilm som förmodligen inte skulle ses av så många, vilket gjorde att Warner Bros inte ville lägga så mycket pengar på filmen. 
 
Warner Bros kom överens med "Ensam hemma"-gänget att budgeten inte fick överskrida 10 miljoner dollar. Men när de väl börjat bygga upp studion och hittat skådespelare - trots att man försökte göra det så pass billigt som möjligt - landade siffran på 14 miljoner dollar. Warner Bros vägrade och stängde ner hela produktionen. 
 
Men filmskaparen John Hughes som skrivit manus till "Ensam hemma" vägrade låta det stoppa filmen. På en lunch tillsammans med en producent från 20th Century Fox pitchade han "Ensam hemma" varav producenten var villig att ta över hela projektet, och tack vare det kunde filmen bli gjord. 
 

2. Pizzakillen tjänade mer än John Candy  

 
John Candy var en nära vän till John Hughes och en superstjärna när det begav sig. Han hade ett otroligt tight schema och hade enbart möjlighet till en enda dags inspelning, vilket ledde till en inspelning på exakt 23 timmar utan paus. 
 
Trots detta fick John Candy enbart 414 dollar i lön, vilket i sin tur ledde till att killen som leverar pizza i filmen,fick högre lön än superstjärnan John Candy, trots att de medverkade lika mycket i slutresultatet av filmen. 
 
 

3. Joe Pesci vägrade komma till jobbet innan klockan 09

 
Eftersom det fanns så många barnskådespelare i "Ensam hemma" ville regissören Chris Columbus att de skulle börja spela in så tidigt som möjligt under dagarna. Detta var dock någonting som Joe Pesci vägrade. Pesci meddelade att han kom in först kl 09.00 då han spelade golf på morgnarna och var tvungen att slå nio hål varje morgon.  
 
Large 330a000e773193f715ab1748c5569242 maxresdefault
 

4. Robert De Niro kunde ha spelat Joe Pescis Harry

 
Och på tal om Joe Pesci kunde rollen från början ha spelats av Robert De Niro som fick en personlig förfrågan av regissör Chris Columbus. De Niro tackade dock nej och när Joe Pesci väl kom in och gjorde sin audition var det glasklart kring vem som skulle spela skurken Harry. 
 

5. Alla var nybörjare 

 
Teamet bakom "Ensam hemma" var egentligen alla nybörjare. Några hade jobbat tillsammans på floppen "Heartbreak Hotel" och regissören Chris Columbus var övertygad om att han aldrig skulle få regissera en film igen i hela sitt liv då "Heartbreak Hotel" var hans första långfilm.
 
Men när John Hughes kom med manuset till "Ensam hemma" blev Chris Columbus överväldigad av lycka och tog sig an projektet direkt. John Hughes och Chris Columbus skrev sedan om manuset tills det blev inspelningsfärdigt. 
 
Även filmfotografen Julio Macat hade innan "Ensam hemma" endast gjort några få kortfilmer och två B-skräckisar, och många saker under inspelningen av filmen gjorde han för allra första gången. 
 
 
Dokumentärserien "Filmer vi minns" går nu att streama hos Netflix. 
| 8 december 2019 09:00 |