Spel

Skribent

Richard Hammar

6 oktober 2017 | 21:00

5 moderna skräckspel som du garanterat inte vill spela ensam

Med Halloween inom synhåll känner vi att det är dags lyfta fram några riktigt läskiga och obehagliga skräckspel på marknaden. Skräckspelen som faktiskt lyckats skrämma upp oss men samtidigt håller oss djupt involverade i vad som sker och komma skall. Spana in vår lista nedan på fem riktigt bra morderna skräckspel.
Något riktigt nervkittlande som håller en på kanten av soffan, med miljöer och musik som bygger upp obehag i hela ens kropp. Flera utmaningar som kanske kan vara svåra att lyckas med i ett och samma spel men vi känner att dessa spel nedan är de som lyckats riktigt bra hittills. Vi listar mordernare skräckspel mellan åren 2010 och 2017 som verkligen stack ut.
 
De mer självklara valen för listan skulle kanske vara Amnesia eller Dead Space-serien men vi känner att de står helt på egna ben.
 
 

5. Until Dawn

 
När Supermassive Games släppte Until Dawn så bjöd de på en riktigt annorlunda, spännande och obehaglig resa. Med mycket hommage till gamla klassiska skräckfilmer, en välskriven story och faktiska riktiga skådespelare så kändes det både nytt men välkänt. Until Dawn bjuder även på stressmoment, tvistar och otroligt snygga miljöer som gör att spelet är mer än godkänt för att kunna skrämma upp dig.
 
 

4. Alien: Isolation

 
Efter Aliens: Colonial Marines så behövde SEGA tänka om ordentligt och det var precis vad de gjorde. Med Alien: Isolation överträffade de sig själva, tack vare nya utvecklarna Creative Assembly. Isolation levde definitivt upp till namnet och använde "alien-materialet" utmärkt. Vi fick ett otäckt spel med katt och råtta känslan, där varje hörn gjorde en nervös i riktig "Alien"-anda.
 
 

3. The Evil Within

 
Psykologisk skräck kan vara en av de mer obehagliga typerna, men kanske också den svårare att översätta till spel så att det blir bra. Tango Gameworks lyckades utan problem att kombinera den psykologiska skräcken med action och ge det hela den där japanska skräckkänslan som de är kända för. The Evil Within är definitivt en fullpott när det kommer till riktigt kusliga stunder.
 
 

2. Outlast 2

 
Första Outlast var absolut läskigt och uppjagande men Outlast 2 satte ribban ännu högre. Outlast 2 använde mycket av den pskykologiska skräcken också, i kombination med obehaglig religiös extremism. Stressmomenten är större och mer välgjorda vilket gör att du ständigt är på spänn. Obehagsfaktorn har höjts till hundra med mörka skolkorridorer, sjungande barn, regnande blod och otäcka oljud.
 
 

1. Resident Evil 7

 
Kommer ni ihåg Resident Evil 6? Tyvärr så gör vi också det, vilket vi gärna vill glömma. Någonstans på vägen tappade Capcom bollen med Resident Evil-serien och tog till actiongenren istället. Efter hård kritik från fans började Capcom om och Resident Evil 7 släpptes. Det visade sig ha blivit ett utav de läskigaste, äckligaste och snyggaste spelen hittills inom skräckgaming. Med andra ord tog det oss med storm. En snyggt vävd skräckhistoria som knyter samman med Resident Evil-handlingen från tidigare och fick oss att bara vilja fortsätta trots att vi var vettskrämda.
 
 

Bonus! P.T

 
En bonus på listan som definitivt är värd att nämna. Mardrömsbränsle för en vecka. Utvecklaren Hideo Kojima i samarbete med filmskaparen Guillermo del Toro skulle tillsammans skapa spelet Silent Hills med Norman Reedus i huvudrollen, men det blev aldrig av. Vad hände?
 
Studion Konami och Kojima valde att gå skilda vägar och idéen rann ut i sanden. Men innan dess hann de släppa P.T (Playable Teaser), vilket var gratis på Playstation Store. P.T skrämde ihjäl oss, förvirrade oss och var som taget ur en mardröm. Efter att Silent Hills inte blev av tog man bort P.T från Playstation Store för att aldrig se det igen. Nu finns bara P.T kvar hos de som hann att ladda hem det tid och inte har raderat det. Personligen kommer jag aldrig att radera P.T från mitt Playstation.
 
Håller du med om listan, gillar du något utav spelen? Eller har du kanske ett annat favorit spel i skräckgenren? Kommentera nedan.
| 6 oktober 2017 21:00 |