Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 mars 2023 | 15:00

5 moderna scream queens som skräckfans inte får nog av

Nya, starka hjältinnor har börjat göra avtryck i skräckfilmsgenren och här är fem scream queens vars namn du bör lägga på minnet.
Ända sedan Fay Wray i 1933 års milstolpe ”King Kong” så har vi fascinerats av och hejat på genrens damer med starka lungor. Jamie Lee Curtis blev Queen of the Scream i och med ”Alla helgons blodiga natt” och dess många uppföljare men såg nu ut att lägga titeln på hyllan i och med fjolårets avslutande (?) ”Halloween Ends”.
 
En annan skrikdrottning, Neve Campbell, är frånvarande i bioaktuella ”Scream VI” efter att i fem slasher-filmer spelat hjältinnan Sidney. Det är därför dags att rikta strålkastarljuset på nya talanger - här är fem av vår tids viktigaste scream queens.
 
 

Mia Goth

 
Genrens nya superstjärna är brittisk men har bott runtom i världen och har även snabbt etablerat sig som ett av de mest sevärda ansiktena i ny, internationell film. Efter filmdebuten i ”Nymphomaniac” så började hon dyka upp i spännande skräcktitlar som ”A Cure for Wellness”, ”Marrowbone”, som ett av barnen i den hemsökta titelfamiljen, och ”Suspiria”, som en av studenterna på en mystisk dansskola.
 
Men det var i fjolårets 1970-talsinspirerade slasher-rulle ”X”, av Ti West, där hon på riktigt fick stråla i en imponerande dubbelroll som ambitiös porrfilmsskådis samt (i övertygande makeup) en bitter, äldre landsbygdskvinna. Ett unikt tillfälle för aktrisen att agera okonventionell hjältinna och ovanlig psykopat i en och samma film. Hon upprepade skurkrollen i en prequel, ”Pearl”, som hon även skrev tillsammans med West, och sågs senast förföra Alexander Skarsgård i Brandon Cronenbergs ”Infinity Pool”.
 
 

Jenna Ortega

 
Få skådespelare har gått från minderårig Disney-stjärna till etablerad skräckdrottning på så kort tid som mexikansk-amerikanska Ortega. Efter mindre roller (inklusive en miniroll i sin första skräckis, ”Insidious 2”) och genombrott med roller i ”Jane the Virgin”, ”You” och inte minst Disney-serien ”Stuck in the Middle” så gjorde hon sitt första avtryck i skräckgenren som kaxig hjältinna i uppföljaren ”The Babysitter: Killer Queen”.
 
Men få hade så pass stort år 2022 som Ortega när hon inte bara medverkade i ”Scream”, ”X” och ”Studio 666” utan även axlade den ikoniska titelrollen i TV-serien ”Wednesday”. Som familjen Addams kusliga dotter gav hon prov på en mörk charm bakom den söta fasaden. Vi kan återigen se henne som utsatta men hårdhudade Tara i bioaktuella ”Scream VI” medan vi spänt väntar på säsong två av ”Wednesday” samt andra eventuella skräckbaserade projekt.
 
 

Taylor Russell

 
Kanadensiska som gjorde tidiga roller inom skräckgenren med TV-serien ”Dead of Summer” samt övernaturliga rysaren ”Down a Dark Hall” där hon spelade en poetisk student på en hemsökt internatskola. Men det var vid sidan om dramat ”Waves” och TV-serien ”Lost in Space” som hon fick ett större genombrott med skräckhiten ”Escape Room”. Som collegestudenten Zoey gav hon oss en tuff skräckfilmshjältinna som blir den drivande kraften i en grupp med människor som försöker överleva en rad livsfarliga escape rooms.
 
Hon upprepade rollen i uppföljaren ”Escape Room 2: No Way Out” innan hon i fjol spelade en betydligt tyngre, mer dramatiskt betonad huvudroll i Luca Guadagninos romantiska skräckdrama ”Bones and All”. Rollen som förälskad kannibal mot Timothée Chalamet gav henne både välförtjänt uppmärksamhet samt Marcello Mastroianni Award på Venedigs filmfestival.
 
 

Anya Taylor-Joy

 
Med sin slående skönhet och påtagliga talang fick den då 19-åriga skådespelaren alla skräckfans uppmärksamhet med sin mäktiga filmdebut i hyllade indierysaren ”The Witch”. Hon dök snart upp i andra skräckroller, som den artificiella titelvarelsen i ”Morgan” och en ung kvinna involverad med en hemsökt familj i ”Marrowbone” (mot Mia Goth).
 
Mainstream-publiken fick dock upp ögonen för henne när hon visade sig vara en värdig motståndare mot psykopaten James McAvoy och hans många personligheter i M. Night Shyamalans ”Split”, en roll hon upprepade i ”Glass”. Hon har sedan dess haft minnesvärda roller i genreöverskridande titlar som ”The New Mutants”, ”Last Night in Soho” och inte minst fjolårets ”The Menu” som gav henne en andra Golden Globe-nominering (första var för ”Emma”).
 
 

Samara Weaving

 
Hugo Weavings brorsdotter startade som såpaskådis i hemlandets långkörare ”Home and Away” innan hon tog sig till Hollywood med mindre roller i bland annat TV-serien ”Ash vs Evil Dead” och Oscarsfavoriten ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. Men för skräckfansen uppmärksammades hon ordentligt i kontorsrysaren ”Mayhem” och inte minst som den psykotiska titelkaraktären i ”The Babysitter”, en roll hon senare upprepade i uppföljaren ”The Babysitter: Killer Queen”.
 
Hon bevisade tidigt att hennes påtagliga skönhet (ofta förväxlad med Margot Robbie) knappast hindrade henne från att spela rövsparkare med skinn på näsan, något hon fick chansen i Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gilletts skräckkomedi ”Ready or Not”, som en nygift brud som tvingas kämpa för livet mot sin nya svärfamilj. Hon återförenades med Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett i aktuella ”Scream VI” och vi hoppas såklart på flera titlar inom skräckgenren där hon får glänsa.
 
Vilken är din favorit bland våra nya scream queens?
| 11 mars 2023 15:00 |