Serie

Skribent

Robin Andersson

8 april 2019 | 18:00

5 mest episka slagen hittills i "Game of Thrones"

Från ögonpoppande till gröna eldexplosioner. Allt är tillåtet i spelet om tronen.
Den 29 april kommer avsnittet “Battle of Winterfell” vilket beräknas bli den största krigsscenen i seriens historia, och kanske den största vi någonsin har sett i en tv-serie överhuvudtaget. Till ära av det avsnittet listar vi här de 5 hittills mest episka slagen i "Game of Thrones".
 

5. Spoils of War

 
 
Vi har fått höra i flera säsonger att Dothraki är oslagbara i öppna fält, och i säsong 7 fick vi äntligen se det med våra egna ögon. De fullkomligt kör över de rustningsbeklädda soldaterna. Lägg till att det här är första gången Daenerys visar upp en drake för västvärlden. Jaimes min säger det mesta.

Förutom att Lannisterarmén förlorar nästan all sin rikedom och en del av sin armé, ger den här striden dock inga jättestora konsekvenser hos karaktärerna. Jaime, Bronn och Daenerys överlever precis, och kommer undan oskadda. Det är istället den episka känslan, den fantastiska ljuddesignen och den vackra one shot-tagningen på Bronn, som gör att Spoils of War placerar sig så högt på listan.

Favoritögonblick: Bronns fullträff med Skorpionen.
 

4. Battle of Castle Black

 
 
Fjärde säsongens nionde avsnitt, och om man kan sin “Game of Thrones” så vet man att avsnitt 9 är där det händer. Nästan hela det här avsnittet var tillägnat slaget mellan Night's Watch och Wildlings, och det är fullt av taktiska schackdrag och magkittlande moment.

Det känns nästan som att kriget aldrig tar slut. Vi får se massiva förluster på båda sidorna, Tormund som vi inte borde heja på men vi gör ändå, Samwell som försöker göra någon sorts nytta, och även Ghost får vara med i mördarstatistiken. Lägg på en imponerande scen där vi får se striden i en 360 graders kameraåkning.

Men den stora händelsen är givetvis när Ygritte får en pil i sig och dör i sin älsklings armar. En kort paus av hjärtevärmande avsked innan kaoset fortsätter runt omkring.

Favoritögonblick: Jättar som rider in på mammutar i strid, givetvis!
 

3. Hardhome

 
 
Jon Snows första fight mot de vita vandrarna och deras ledare, The Night King. Det är en blandning av respekt och rädsla som går genom kroppen när vi får se den gigantiska zombiearmén komma springandes mot de sköra murarna.

Slaget vid Hardhome har i princip allt. Offer, heroiska insatser och tragedi. Slag kanske är att ta i, då det är en stor överkörning från de dödas sida. Jon Snow får en liten vinst då han dödar en white med sitt svärd av valyrian steel, vilket kan visa sig vara viktigt i säsong 8.

Men när allt är sagt och gjort, tvingas han titta på när Night King demonstrerar sin magi och avsaknad av empati när han lyfter de döda från marken och in i hans arsenal av döda soldater.

Favoritögonblick: Horden av zombies som slänger sig över bergskanten för att sen resa sig upp och fortsätta springa. Definitivt mardrömsmaterial.
 

2. Battle of Blackwater

 
 
Slaget vid Blackwater Bay är det första stora slaget vi får se i serien, och den sätter en ribba som har visat sig svår att toppa

Det som gör det här slaget så bra är att man känner sig så kluven. Förmodligen är Stannis en bättre ledare och kung än Joffrey, men samtidigt måste man ju heja på Tyrion, som här fortfarande slåss tillsammans med sin familj.

Vi bjuds på flertalet intressanta karaktärsmoment. Joffrey fegar ur och gömmer sig hos mamma, Podrick räddar livet på Tyrion, och vi ska inte glömma att Cersei nästan har ihjäl sin son Tommen av rädsla att han ska bli tagen av Stannis armé.

Men självklart är det ett stort moment som höjer det här slaget till skyarna; Tyrions wildfire-attack. Otroligt vackert och bombastiskt att titta på, plus att man blir varm i magen av att Tyrion äntligen får visa sig värdig.
 
Favoritögonblick: Grön eld. Grön eld överallt.
 

1. Battle of the Bastards

 
 
Ingen skräll här. Det går att titta på den här scenen om och om igen och varje gång hitta en ny sekvens att beundra. Allt från Rickons onödigt spikraka löpning till den klaustrofobiska, cirkeltaktiken till Jon Snows två(!) nära döden-upplevelser. Scenen är oerhört vackert filmad, speciellt med den långa one shot-tagningen där vi får följa med i kaoset Jon befinner sig i.

Scenen är inte bara vacker, utan också betydelsefull för storyn. Ramsay Bolton är förmodligen, tillsammans med Joffrey, seriens mest hatade person. Att se honom bli allt fegare ju längre striden går och till slut bli uppäten av sina egna hundar, är vacker poesi för ögonen.

Favoritögonblick: När Jon blockerar Ramsays pilar och tar ner honom på jorden, bokstavligt talat.
 
Missade vi något? Vilket är ditt favoritslag? Kommentera nedan! "Game of Thrones" åttonde och sista säsong har premiär på HBO Nordic 15 april.
| 8 april 2019 18:00 |