Serie

Skribent

Alexander Kardelo

24 september 2014 | 19:30

5 gånger då "South Park" gick över gränsen

Svordomar, snusk och skämt om allt från pedofili till religion. Vi ser tillbaka på fem avsnitt som chockade världen.
Redan år 1997 gjorde de entré i TV-rutan, de fyra vännerna Kyle, Stan, Cartman och Kenny. Om någon hoppades på söt animerad och barnvänlig tecknad film så stod det tydligt efter bara några sekunder att så inte var fallet. Sen dess har ingen kändis varit immun och inget ämne för tabubelagt för seriens hejdlösa hån. "South Park" blev snabbt känt som något av det mest ohämmade och kontroversiella som sänts. 

Decennier har passerat och serien går nu, tro det eller ej, in i sin 18:e säsong. Seriens upphovsmän Trey Parker och Matt Stone skapar kanske inte rubriker lika ofta nu som förr. Men likväl har det blivit skandaler med jämna mellanrum. 

Vi har grävt fram några av de mer omdebatterade episoder du kan ha missat eller förträngt.

Den med pedofilskandalen på Penn State UniversitySäsong 15, avsnitt 14: The Poor Kid. Det snabba produktionstempot ger "South Park" en möjlighet att kommentera på dagsfärska händelser. Men ibland blir det bara fel. I november 2011 chockades USA när tränaren Jerry Sandusky greps, anklagad för sexuellt utnyttande av unga pojkar under 15 års tid. Någon vecka senare sändes finalavsnittet av säsong 15, med flera Penn State-skämt som medierna kallade för smaklösa och opassande. 

Den med profeten MuhammedSäsong 14, avsnitt 5 & 6: 200, 201. Alltså. Vad hade de väntat sig? Man avbildar inte profeten Muhammed utan rejäla protester från muslimska grupper, och till och med dödshot. Det fick tecknarna från danska Jyllands-posten erfara… så självklart skulle "South Park" göra ett eget försök. Trots att Muhammed aldrig visar sig genom hela dubbelavsnittet - det är en stor del av skämtet och deras plan att väcka debatt - så blev de kritiserade, hotade och fick se sitt avsnitt stoppat i flera länder. Ironiskt nog har "South Park" visat Muhammed i ett avsnitt redan från 2001. Då helt utan reaktioner.

Den där George Lucas sätter på en Stormtrooper medan Steven Spielberg ser påSäsong 12, avsnitt 8: The China Probrem. Inte långt efter biopremiären av den allmänt sågade "Indiana Jones och Kristalldödskallens rike" bestämde sig Parker och Stone för att ge igen. Större delen av avsnittet "The China Problem" går ut på att Indy våldtas av filmmakarna Steven Spielberg och George Lucas, inför ögonen på traumatiserad biopublik. Mot slutet är det någon slags orgie med en stormtrooper från "Star Wars". "Smaklöst, hur kan det visas på TV?" kommenterade en källa från DreamWorks.

Den med en död Steve IrwinSäsong 10, avsnitt 11: Hell on Earth. Nä, finkänslighet har väl inte varit seriens starka sida. Bara några veckor efter att "Krokodiljägaren" Steve Irwin dog av ett hugg från en stingrocka, dök han upp i ett Halloweenavsnitt… med stingrockan fortfarande i bröstet. Det fick till och med seriens fans att kalla den "vidrigt okänslig". Too soon?

Den om Tom Cruise och scientologinSäsong 9, avsnitt 12: Trapped in the Closet. Vi minns väl alla det klassiska avsnittet där Parker och Stone försökte spä på homoryktena kring Tom Cruise. Scientologikyrkan fick sig också en rejäl känga, något som bland annat fick röstskådespelaren bakom Chef, Isaac Hayes, att lämna serien. Trots det här är det många skådespelare och stjärnor som bönat och bett om att få vara en del av "South Park", men gänget verkar hellre driva med dem som inte vill.

Ifall ni blev sugna på mer, är "South Park" tillbaka med nya avsnitt på Comedy Central på söndag kväll.

Berätta i kommentarerna nedan: Vilka är era favoritavsnitt? Vilka har chockat mest? Har "South Park" någonsin gått för långt, eller har den bara gått för länge?
| 24 september 2014 19:30 |