Film

Skribent

Alexander Dunerfors

22 april 2014 | 23:01

5 frågor vi ställer oss inför "Amazing Spider-Man 3"

Hur hoppas du att Spider-Mans historia ska fortsätta? (Spoilervarning för de som ännu inte har sett "The Amazing Spider-Man 2".)

Slutscenerna i "The Amazing Spider-Man 2" lämnade Peter Parker (Andrew Garfield) i en... intressant position. Uppföljaren öppnar för både mer drama och action om regissören Marc Webb spelar sina kort rätt. Det finns utrymme för nya intressanta karaktärer, det antydds att skurkgalleriet bara blir större och värre, och frågetecknen kring Oscorp är onekligen allt fler. 

Här är fem frågor att klura på i väntan på nyheter kring "The Amazing Spider-Man 3". Hoppa sedan ner till kommentarerna och berätta för oss vad du vill se framöver.

Vem ska ersätta Gwen Stacy?

I korthet: Gör plats åt Mary Jane Watson (men vem som ska spela henne är inte känt.)

Kan någon och bör någon ersätta Gwen Stacy, charmigt spelad av Emma Stone, som störtade mot en tragisk död i slutet av filmen? Både ja och nej. Det finns behov av fler kvinnliga karaktärer, vi vet dessutom redan att Mary Jane Watson skulle ha introducerats här i andra filmen. Shailene Woodley spelade in fyra scener men de klipptes bort för att korta ner filmens längd.

Woodley tror inte heller att hon får komma tillbaka, och frågan är om hennes åtaganden med "Divergent"-serien skulle lämna så mycket tid över till ännu en franchise. Det står producenterna fritt att casta om rollen som Mary Jane, men att denna nyckelkaraktär kommer dyka upp är säkert.

Bitch better back off, though! Vill Marc Webb behålla någon trovärdighet i sin puppylove-historia så måste Peter få vara sörjande singel ett tag. Även om Peter Parker snabbt var tillbaks ute på gatorna igen och gjorde sin grej, så råkar vi gilla Gwen. Publiken skulle inte köpa att hon blev utbytt mot en annan fröken alltför tidigt. Mary Jane Watson lär introduceras som en vän och tröst i Parkers liv, och om det hela överhuvudtaget hinner utvecklas till något mer återstår att se.

Vem är mannen i hatten?

I korthet: Vill vi verkligen veta?

Den hattklädde mannen, som fick fansen att klia sig i huvudet redan efter slutscenen i första filmen, är tillbaka. Han har fått ett namn - Mr. Fiers - och kommer att spela en viktig roll i sammansättningen av Sinister Six. 

Mer insatta läsare har identifierat honom som Gustav Fiers. I serietidningarna går han också under namnet The Gentleman, och är en mycket rik och manipulativ snubbe med många fiender. Mycket tyder på att han blir den sammankopplande länken mellan de kommande filmerna ur Spider-Mans universum, en slags ljusskygg Nick Fury. Röstanalys-amatörer gör sig inte besvär: rollen kommer med säkerhet att ersättas med en mer känd skådespelare.

Å andra sidan kanske han är tänkt att smyga runt i skuggorna utan ansikte för all framtid? Det vore väl härligt serietidningsaktigt det med.

Är det redan dags för Sinister Six?

I korthet: Inte än.

Detta vet vi: Det är inte längre en fråga om, utan när Sinister Six dyker upp. Från en skurk (Lizard) i "The Amazing Spider-Man" till tre (Rhino, Electro och Green Goblin) i "The Amazing Spider-Man 2" - jodå, producenterna värmer bara upp inför den ultimata sammandrabbningen som väntar. Men är det dags redan i nästa film? Jag tror inte det, däremot kommer del tre att användas för att bygga upp till Drew Goddards "Sinister Six" och för att sakta börja sätta ihop skurkteamet, som inför en slags ond och maffig "The Avengers".

Deras medlemmar har dock varierat genom åren. Men observanta biobesökare har noterat att Oscorps labb redan förbereder för både Doctor Octopus och Vulture...

Så vem blir skurken härnäst?

I korthet: En av världens simpla frågor, i linje med: Vad är meningen med livet?, och: Vad hände där i slutet av "Inception"? (Okej, om ni måste veta: vi hoppas på Dr. Octopus.)

Det vore spännande att se någon av nyss nämnda - Vulture för att det är en ny karaktär för oss som bara följt Spider-Mans värld på bio, Doc Ock för att han är en filmisk skurk som kan bli både häftig och skrämmande. Det har Alfred Molina redan bevisat.

Rhino (Paul Giamatti) lär komma tillbaks men blir troligen inte mer än en comic relief även i fortsättningen. Och unge Harry Osborn verkar leva och må bra, med andra ord lär även Green Goblin få hoppa in i matchen när det behövs. Åtminstone som en del av "Sinister Six".

Vi håller också tummarna att Osborns sekreterare Felicia (Felicity Jones) inte slarvas bort i filmserien utan hinner förvandla sig till sitt alter ego Black Cat inom kort. Vi vet också att Venom ska få en egen film, men får troligen vänta längst.

Det finns alltså gott om skurkar som redan har nämnts i den här Spider-Man-omgången, men vi hoppas såklart också på en helt ny överraskning i Marc Webbs uppföljare. Sandman var en viktig del av Sinister Six, men ärligt talat, hans inhopp i Sam Raimis "Spider-Man 3" lämnade inte mersmak. Scorpio och Mysterio är några karaktärer som fans väntar på att få se.

Hur många filmer ska de göra egentligen?

I korthet: Minst tre filmer till och som mest, tja, de kan bli hur många som helst.

Sony gör som alla andra just nu och sneglar avundsjukt på Marvel Studios, som följer upp ena succén efter den andra och dessutom med två filmer om året. Vi vet att "The Amazing Spider-Man 3" snart går in i produktion, och att "Sinister Six" hittat en manusförfattare och regissör i Drew Goddard. Dessutom har det pratats om en spinoff med Venom, och "en fjärde Spider-Man-film" till år 2018 - om det nu är en av spinofferna eller en "The Amazing Spider-Man 4" är inte längre helt tydligt.

- Innan vi vet vad vi gör med "Spider-Man 4" kommer vi att göra "Sinister Six", "Venom" och "Spider-Man 3". Det blir mycket crossovers i de filmerna, så vi vet ännu inte vad fyran kommer att bli, sa filmens producent Matt Tolmach i en intervju häromveckan.

Marc Webb har sagt att han lägger av efter den kommande, tredje filmen, och avrundar därmed sin trilogi. I vintras uttalade sig filmbolagets chef Amy Pascal om att hon vill ge oss "en Spider-Man-film om året". Stora planer så än har vi inte sett det sista av New Yorks spandexhjälte.

Närmast är alltså "The Amazing Spider-Man 3" med planerad biopremiär 10 juni 2016.

| 22 april 2014 23:01 |