Skribent

Emil Skelterwijk

4 september 2013 | 20:01

5 enkla fel skurkarna alltid gör

Det verkar som varenda person som tillkännager sig som skurk får automatiskt en vilande förbannelse över sig. En förbannelse som spottar dem i ansiktet och låter filmens hjälte göra hyllningsvågen i slutet. Ödet eller bara rent jävla slarv?

Hur mycket dessa råbarkade banditer än ser ut att ha kristallkoll på läget, så kan vi som följer filmen objektivt se att grabbarna inte har en siffra rätt. Här följer 5 vanliga fel skurkarna lär ångra bakom gallret eller i himlen!

5. Ett psyko i gänget

Visst kan det vara skönt med en kille som så fort någons andedräkt kommer för nära gängets boss, hivar upp bössan och tömmer magasinet i magen på personen. Men problemet är just det samma. En snubbe i gänget som när som helst kan få en snedtändning och gå "bananas" på allt med puls kommer få skurkligans glansdagar på fall snabbare än sluttiden för Usain Bolt på ett 100m lopp. Så tips till alla skurkbossar därute - har du någon i gänget som kan skära av ett öra på någon för nöjes skull: fimpa honom illa kvickt.

4. Berättar planen för hjälten

Nog visst för att jag kan förstå att man känner sig duktigt självsäker med en plan som kommer att innebära att jorden knäböjer framför ens fötter, men att avslöja detta för protagonisten känns som ett ganska djärvt val. Eller förlåt, låt mig omformulera mig: Urbota korkat val! Antagonisten kan omöjligt missat vad som hänt med föregångarna och tidigare idoler som berättat sin mästerplan och sen blivit snuvad på konfettin i slutminuterna. Det är bara så det är. Det står skrivet i stjärnorna. Du kan inte vinna om du avslöjar allt för hjälten. Så knip igen truten eller förvirra den gode med en lika mästerlig lögn som planen!

3. Jobbar med alldeles för många

Vänner, släktingar, äldre tandemcyklistkollegor - alla som vill får vara med. Till sist står man där med fler personer än publik på en Veronica Maggio konsert. Man måste hitta ny lokal, lönerna springer iväg, man har inte arbetsuppgifter till alla... Det håller helt enkelt inte. Det sunda då vore att på ett hjärtvänligt sätt låta systersonen gå och alla hans 22 polare. Men nej då, istället väljer man desperat att råna något omöjligt eller expandera verksamheten på ett sätt som är omöjligt att inte få polisens ögon på sig. Så dra ner på anställda för ekonomins skull och för att i en förlängning slippa följa livet med galler som förgrund.

2. Litar på den nye

Tillit är A och O i alla rörelser. Men i gangstervärlden har de en tendens att vara mäktigt blåögda ibland. Jag menar, börjar man inte ana ugglor i mossen om man är hårdbevakad av alla tänkbara brottsbekämpande myndigheter och i samma veva kommer en ny snubbe in i gänget? Någon borde väl ha en inre röst som hojtar: "Lägg ihop 1+1, din onde jävel"! Nä, istället blir det dyr fest på lagbrytarnas räkning och direkt befordring till assistent till bossen. Så vill man ge den nye ett jobb trots att allt talar mot honom, så låt honom för fan slicka frimärken eller måla om fasaden. Låt honom inte bli din assistent!

1. Dödar aldrig hjälten när han har chansen

I otaliga Bondfilmer har vi sett det och i princip varje valfri film med en skurk som fångar hjälten. Varför dödar denna elaking inte bara sin nemesis? Han har personen duktigt fångad, utvägar för hjälten i nuläget är noll. Ändå får banditen för sig att antingen låta hjälten sakta hissas ner till ett gäng krokodiler, låta sina lobotomerade apor fixa biffen eller tortera honom tills han kommer loss. Krydda detta med att skurken tidigare berättat sin plan och man börjar förstå varför skurken aldrig kommer vinna.

Så såvida inte filmens skurkar börjar tänka på de visa tipsen ovan så kommer det tyvärr dröja tills vi får se en lagbrytare göra hyllningsvågen innan eftertexten. Fram tills dess ber jag alla kriminella råplugga "Ocean's Eleven"-filmerna. De grabbarna tycks ha hittat ett framgångskoncept för kriminella!

| 4 september 2013 20:01 |