Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 maj 2021 | 18:00

5 Disney-skurkar som förtjänar en egen prequel

Klassiska Disney-skurken Cruella de Vil får en helt egen, otecknad film med Emma Stone i huvudrollen. Trenden med uppdaterade Disney-filmer i verklig skepnad får oss att fundera på vilka andra som förtjänar en prequel.
Redan på 1990-talet började Disney producera otecknade versioner av sina mest älskade klassiker och genom åren har vi sett verkliga varianter av “Djungelboken”, “Alice i Underlandet”, “Askungen”, “Skönheten & Odjuret”, “Dumbo” och “Aladdin”. Men det har inte heller alltid handlat om renodlade remakes utan några av de Disney-skurkar vi älskar att hata har fått prequels.
 
Angelina Jolie var suveränt ondskefull som titelkaraktären i “Maleficent”, den ökända fen från “Törnrosa” som i filmen från 2014 fick en mer utvecklad och tragisk bakgrundshistoria. Och i dagarna släpps “Cruella” med Emma Stone som den pälsgalna modeskaparen som kidnappade hundar för deras päls i “Pongo och de 101 dalmatinerna”. Här är fem andra Disney-skurkar som förtjänar en prequel.
 
 

1. Den onda drottningen/Häxan i “Snövit och de sju dvärgarna”

 
Världens första tecknade långfilm i färg var banbrytande på många nivåer, inte minst i dess ondskefulla antagonist, som dessutom kom i två olika versioner.
 
Den onda drottningen var en utseendefixerad narcissist (något många av dagens unga influencers säkerligen kan relatera till) medan hennes alter ego Häxan var av den mer hiskeliga sorten, som gav förgiftade äpplen till snälla prinsessor. Var kommer den vulgära fåfängan och okontrollerbara ondskan ifrån? Här finns potential till en tragisk bakgrund, i likhet med “Maleficent”, med en saftig roll för en begåvad aktris.
 
Tidigare har vi sett både Charlize Theron, Julia Roberts och Sigourney Weaver i rollen - kanske är någon av exempelvis Emily Blunt, Lady Gaga eller Margot Robbie den som kan fånga kombinationen av skönhet och mörker.
 
Large 2fdbb3892c4b41e7fcdb7c66c9e708ed gastonn
 

2. Gaston i “Skönheten och Odjuret”

 
Få Disney-skurkar har varit så underhållande och irriterande på samma gång som den självupptagne jägaren med en osund besatthet av skönheten Belle och våldsam rival till Odjuret.
 
Luke Evans gjorde rollen rättvisa i den otecknade versionen från 2017 men visst vore det kul att se en yngre upplaga och skildra hur han kom att bli stadens åtrådda hingst. Eller hur hans vänskap med den hunsade stackars LeFou uppstod i en slags “Dum och dummare”-variant.
 
Här skulle man antingen kunna rollsätta komiskt begåvade tv-hunkar som Glen Powell (“Scream Queens”) eller Beau Mirchoff (“Awkward”), eller i musikaliskt sammanhang Nick Jonas eller Zac Efron.
 
 

3. Jafar i “Aladdin”

 
Dessvärre var mycket med Guy Ritchies påkostade live-version 2019 lite av en besvikelse, inklusive nederländska Marwan Kenzaris stela insats som den mäktiga trollkarlen tillika sluga emiren. Vi saknade den tecknade versionens fjolliga elegans och bubblande ilska, och ser att en starkare skådespelare skulle kunna ge Jafar kött och blod i en fängslande berättelse om hans förflutna.
 
Kanske Kumail Nanjiani skulle kunna bidra med lite sarkastisk humor, eller nyligen Oscarnominerade Riz Ahmed ge en tyngd som gör att vi förstår var denna ondska härstammar ifrån.
 
 

4. Scar i “Lejonkungen”

 
Få Disney-skurkar har upprört publiken så pass som när Simbas förrädiske farbror mördar sin egen bror, kung Mufasa, genom att kasta honom från klipporna. Lika ondskefull och maktlysten som han var, så var hans öde minst lika brutalt.
 
Men svartsjukedramat mellan Scar och Mufasa har inslag av såväl “Hamlet” som Bibelns berättelser om Josef och Moses, och här finns utrymme för en spännande förhistoria. Vi vill gärna se hur rivaliteten mellan bröderna startade och formade Scar till den hänsynslösa skurk han kom att bli.
 
 

5. Ursula i “Den lilla sjöjungfrun”

 
Filmatiseringen av Hans Christian Andersens saga återupplivade Disneys framgångsrika klassiker-era och levererade dessutom en av deras bästa skurkar, den bläckfiskliknande havshäxan. Queen Latifah spelade henne i en TV-special och Melissa McCarthy har fått rollen i den kommande live-versionen.
 
Men hur såg Ursulas ungdom ut? Vad är egentligen relationen till kung Triton? Är det någon Disney-skurk som förtjänar en egen film så är det tveklöst Ursula, som självklart ska spelas av en lite större aktris.
 
Danielle Macdonald (“Dumplin”) eller Nicola Coughlan (“Derry Girls”) är utmärkta kandidater men “Booksmart”-stjärnan Beanie Feldstein skulle vara perfekt.
 
Vilken Disney-skurk tycker du förtjänar en prequel?
| 28 maj 2021 18:00 |