Serie

Skribent

MovieZine

8 maj 2016 | 09:00

5 anledningar till varför "True Detective" och "Fargo" sticker ut bland deckarserierna

Vi undersöker vad som gjort dagens kriminalserier så framgångsrika.
För alla de som har strecktittat på True Detective och Fargo finns det en sak som är mer än tydligt: de är ansevärt annorlunda än vanliga och genomsnittliga deckarserier. Vad är det som gör dem så speciella och fängslande?

Cynism är den nya trenden




Glöm bort de moraliska polistjänstemännen i den gamla goda "Law and Order". "True Detectives" och "Fargos" huvudkaraktärer är inte känslosamma på ett överväldigande sätt och de njuter av det. När Elliot Stabler från "Law and Order" anmärker på de vidriga mördarnas brott, så gör han det med en avsky som "True Detectives" Rust Cohle skulle ha tagit för givet och med lite sprit glömma bort.

Det är sexigare att vara rufsig i håret




De yrkesmässiga detektiverna i tv-serier som "Cold Case" är alltid snyggt påklädda med matchande stiliserade frisyr. Har du också undrat varför du blir så  svettig och smutsig efter bara en timme på gymmet när detektiverna ser ut som Armanis modeller efter en lång manjakt? Det tillhör det förflutna. "Fargos" Molly Solverson är uppfriskande klumpig och inte alls rädd för att verka mänsklig och "True Detectives" Ray Velcoros hår har inte blivit tvättat på många dagar.

Hej mörkret min gamla vän




Cyniska berättelser, svart humor, vidriga bilder och mörka miljöer är "True Detective" och "Fargos" oslagsbara bundsförvanter. Men de inte är alls nyupptäckta. Två av de mest folkkända och fängslande mysterieserierna dök upp under 50-talet , nämligen "Alfred Hitchcock presents" och Rod Serlings "The Twilight Zone" påminner lite om "True Detective" och "Fargos" mörka atmosfär.

Mer våld är alltid välkommet




Det har funnits massor av brutala och kusliga mord i tv, så många så att man undrar hur det är möjligt att nya dödliga idéer fortfarande dyker upp. Men bara få av dem är minnesvärda. En av dem hör otvivelaktigen till "True Detectives" seriemördare; hans mardrömlika hantverk med döda kvinnor med horn och bisarra målningar på sina kroppar fäster sig i tittarnas fantasi. På samma sätt verkar den andra säsongen av "Fargo" att vara betydligt blodigare än den första.

Vi behöver inte etisk undervisning




Äntligen! Antihjältar börjar ta makten från de konventionella politiskt korrekta polismännen som predikar om moralisk integritet. Matthew McConaugheys karaktär är bisarr, med ett ansikte rynkigt av alkoholmissbruk och ständig sömnlöshet. När han pratar låter hans ord konstiga och svårförståeliga och hans filosofiska frågeställningar verkar irritera det fredliga samvete som de flesta andra har.

Angeliki Katsarou
| 8 maj 2016 09:00 |