EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

16 september 2020 | 12:00

41 tankar jag hade om de första "The Mandalorian"-avsnitten

Det har gått 84 år, men äntligen får svenskar se Star Wars-universumets rymdwestern "The Mandalorian". Fanny Degerfelt bjuder in till eftersnack efter varje avsnitt.
Väntan har varit så outhärdlig att det känns surrealistiskt att Disney+ äntligen är här. Det känns som att någon när som helst ska rycka tjänsten ifrån mig, och för alltid separera mig från Baby Yoda.
 
Men innan vi kastar oss med all fart in i de första två avsnitten är en förklaring på sin plats. 
 

Vad är en Mandalorian och varför låter det vagt bekant?

 
Den kortaste möjliga beskrivningen är att det är ett mytomspunnet krigarfolk, som Mando själv säger i andra avsnittet, ”vapen ingår i min religion”. Den mest kända är Boba Fett, prisjägaren i den coola rustningen som tog med en karbonitfryst Han Solo till Jabba the Hutt. (Men visste du att Boba gjorde debut som tecknad figur i "Star Wars Holiday Special" som George Lucas förjäves försökt begrava?)
 
Boba har länge varit en favorit bland Star Wars-fans och Disney verkar ha varit rätt långt in i förberedelserna att göra en film om honom, men det verkar som att det projektet dog (möjligtvis efter att "Solo: A Star Wars Story" inte gick lika bra som förväntat) och vi fick serien "The Mandalorian" istället.
 

Avsnitt 1

 
Regissör: Dave Filoni har en gedigen erfarenhet av att skapa Star Wars-tv. Han har både skapat, regisserat, skrivit och till och med gjort några röster till de animerade Star Wars-serierna "Clone Wars", "Resistance" och "Rebels". Han känns som ett trygget och givet val för att inleda serien.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. Vi kastas in i handlingen på en bar med samma vibb som cantinan i Mos Eisley där Han Solo definitivt skjuter först, men vi befinner oss nu på en frusen tundra istället för i en öken under två solar. The Mandalorian själv kommer in lite som i ett James Bond-intro och har sitt första slagsmål inte ens 2 minuter in, vilket känns som det enda rimliga.

2. Av alla platser att ha en dörr som kan hugga en person i tu känns en bar som den sämsta platsen, någon måste ju snubbla i dörröppningen minst en gång i veckan.

3. Saker vi lär oss om speeders på denna värld: de tillkallas med hjälp av en flöjt och har inget som liknar en vindruta. Det känns opraktiskt i de flesta miljöer men särskilt på en kall plats med snö, det gör ju ont i ansiktet att cykla snabbt om det är mindre än 10 grader så jag vill inte ens veta hur det känns att åka svävare.

4. Vi lär oss att Mando inte gillar droider. Kommer detta bli ett löpande skämt eller leda till någon sorts karaktärsutveckling? Den som lever får se.

5. Jag uppskattar praktiska effekter och masker men den blå fisködlemänniskan Mando precis fångat slutar aldrig att vara skådespelaren Horatio Sanz (kanske är mest känd för att vara en Saturday Night Live-skådis som hade svårt att hålla masken) i proteser. Om han bara fått fejktänder som matchade designen hade det sett så mycket bättre ut.

6. Det monster som biter tag i Mandos skepp ÄR en förväxt kalråtta och ingenting du säger kan övertyga mig om något annat. Den blir inte mycket till spänningsmoment, hur mycket Sanz än skriker.

7. Det är rätt coolt att Mando har en version av Boba Fetts gevär från den tecknade filmen.

8. Regel nummer 1 i ”The Mandalorian”-dyckesspelet är att ta en klunk varje gång någon nämner Mandos hjälm och det faktum att han inte tar den av sig.

9. Vi får väl se om vi någonsin kommer få se exakt vad som döljer sig bakom masken. Senast du såg skådespelaren Pedro Pascual som spelar Mando var förmodligen när han fick sin skalle krossad av The Mountain i "Game of Thrones". Förhoppningsvis är detta franchise snällare mot honom.

10. I skeppet har Mando en portabel Karbonitfrys och ett galleri med frysta byten. Det blir snabbt klart att det inte blir någon buddycop-serie med Mando och Mythrol. Avsnittets bästa scen om du frågar mig, creepy stämning och en refererens till "Star Wars Holiday Special". Vad mer kan någon önska sig?
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
11. När bytena levereras visar det sig att det finns en valuta som heter Calamari Flan, vilket någon definitivt kom på när de tittade på en meny. Calamari är en bläckfiskrätt och Flan är en efterrätt.

12. Mando får reda på att det finns ett nytt jobb, men det kräver hemlighetsmakeri och diskretion.  På väg till och från det jobbet passerar Mondo ett par blinkningar till originaltrilogin (Jawor, det mekaniska "dörrögat" från Jabbas palats, Kowakian apödlor, och en frykantig ”gonk droid”). Imperiet har fallit sen ett par år, men det finns fortfarande folk i smutsiga Stormtrooperrustningar.

13. Werner Herzog (!) ger Mando jobbet att hämta ett ”objekt” och förskottet utbetalas i beskarstål som ser distraherande mycket ut som en mobiltelefon. Beskar är det material som Mandalorians rustningar traditionellt sett är gjorda av – men det ser ut som att Mandos rustning är av blandat ursprung.

14. Mando går genast till en Mörk och Mystisk Plats™ där en smed omvandlar hans mobiltelefon/beskarstål till ett axelstycke.

15. PAUSA ALLT är det Boba Fett som hänger i bakgrunden eller jävlas de bara med mig? Dog han inte en ovärdig död senast vi såg honom?

16. Förmodat viktig information: biten beskarstål han fått stals under något som kallas ”den stora utrensningen” och att Mando inte fått något sigill än. Det visar sig även att Mandy – chockarnas chock – har ett mörkt förflutet. Han var ett hittebarn (”foundling” är marginellt bättre än ”youngling” antar jag) och i en återblick ser vi hans förmodade föräldrar springa undan explotioner, för att sedan lämna honom. Är detta under "den stora utrensningen"?

17. Att avsluta en mening med ”Jag har talat/I have spoken” känns cyniskt designat för att bli en del av ett populärkultursvokabulär men jag tror inte jag hört någon använda det.

18. Mando hittar en kompis i Nick Nolte-alien (Star Wars buddycop-serien vi förtjänar finns kanske på horisonten ändå?) och lär sig under ovärdiga formen rida på en blurrg; ett djur som ser ut som typ 4e generationen av den fisk som först krälade upp ur havet för att leva på land.

19. Miljöerna i det första avsnittet är väldigt vackra, om det är något Star Wars alltid varit bra på är det att visa upp vackra områden från runt om på jorden och ge dem en utomjordisk känsla, och blanda dem kulisser som skulle kunna vara en verklig plats men på något sätt inte är det. En cool grej med inspelningen av "The Mandalorian" är att istället för green screens använde de virtuella kulisser - LED-väggar. Mer om det här, det är fascinerande.
 
20. Tydligen ska många ha försökt och misslyckas med att hämta ”objektet”, men hur kassa var de egentligen? Det är ingen större ansträngning att göra sig kvitt alla vakter. Och väl inomhus finns där en (1!) ynklig vakt. Vem har planerat den här operationen egentligen?

21. En prisjägardroid som hela tiden hotar med självförstörelse är ett kul koncept, men känns lite opraktiskt. Hur många droider har självförstörts i onödan?
 
 
22. Jag kommer aldrig släppa avundsjukan över att vissa fick se Baby Yoda (eller Barnet som den egentligen heter) utan att vara förberedda på det. Det var verkligen trist att få denna bedårande karaktär spoilad genom en miljard memes. Men ja, den är fortfarande jättesöt och jag vill köpa all merch de kan erbjuda. Star Wars och Disney är två omatchade krafter i konsten att sälja kringprylar och jag är en sucker.

23. Mandos order var att hålla ”objektet” vid liv, medan droidens order visar sig vara att likvidera det. Det får en förstås att undra vad Wener Herzog vill göra med Baby Yoda, om den har samma styrka som OG-Yoda, vilka krafterna är som vill åt den. Det finns så mycket potential och jag kommer bli så arg om de schabblar bort den.

24. Mando sträcker ut ett finger i riktning mot Baby Yoda och de har ett ”Adams skapelse”-moment.

25. Hoppa inte vidare till nästa avsnitt utan att se lite cool ”concept art”.
 

Sammanfattning

 
Allt som allt känns det första avsnittet lovande. Det erbjuder vad som förväntas; action, ett par kvickheter, rymdresor, intergalaktiska monster, droider med personlighet. Det finns många frågor om både huvudpersonen, hans folk och Baby Yoda som vars svar jag spänt väntar på. Däremot finns det ett problem med anspänningen - stunder designade för att få en att sitta som på nålar eller hoppa till bara levererar inte – och jag hoppar till av typ Downtown Abbey så det är inte en jättehög ribba. Men potentialen vet inga gränser, och det känns verkligen som att jag såg Boba Fett i bakgrunden, så kan inte vänta en sekund på nästa avsnitt.
 
 

Avsnitt 2

 
Regissör: Rick Famuyiwa som tidigare mest gjort filmer som baserats betydligt mer i verkligheten än Star Wars, även om han var på tal som regissör för "The Flash".

1. Planeten de befinner sig på är alltså inte Lukes Tattooine. Det känns som att det behövs en påminnelse eftersom de är väldigt lika. När det finns alla möjligheter i världen att skapa något nytt varför valde man då att göra en kopia av en planet som redan existerar?

2. Den lugna stund där Mando är ute och går med Baby Yodas barnvagn avbryts genast av att några varelser i halvdana Halloweenmasker (seriöst, gick hela budgeten till de där LED-väggarna?) attackerar. Efter en stund står det klart att de har likadana spårare som Mando själv haft. Vem vet hur många som är ute efter Baby Yoda?

3. Det ser ut som att Baby Yoda gör en antydan till att vilja läka Mandos sår med Kraften men blir bortlyft som en nyfiken hundvalp innan den hinner göra nåt.

4. Jag är beredd att dö för Baby Yoda.

5. Så åker Jawor bara runt i sin pansarvagn och spanar efter fordon att plocka isär eller folk att sälja delar till? Hur många såna där pansarvagnar finns det egentligen, och hur undviker de att köra fast? Finns de i olika storlekar eller finns det bara en masstillverkare av Jawapansarfordon?

6. Är det bara jag som är förvånad över att Mando inte svär? Jag vet att Mandalorians har en stoisk vibb, men det känns som om scenen när han försöker ta sig in i vagnen blivit bättre av en välbalanserad svordom. Ett låtsasord hade räckt.

7. Dryckesspelregel nummer 2: ta en klunk varje gång du ser något som blev en meme.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
8. Kuiil aka Nick Nolte-alien har alltså bara Nick Noltes röst, det är en annan skådespelare vid namn Misty Rosas som är kroppen. Men visst ser det precis ut som Nick Nolte i en massa proteser?

9. En får vara glad när ens förväntningar ställs på ända. När Mando går in i grottan för att hämta ägget Jaworna åtrår mer än mekaniska delar förväntade jag mig grottmask nr 345 (grottmaskar är ett oproportionellt stort problem i Star Wars) men får istället en… förhistorisk noshörning. Tack antar jag?

10. Det är bekräftat – Baby Yoda kan använda Kraften. Med en liten handrörelse lyfter den upp hela den förhistoriska noshörningen, väldigt likt hur OG-Yoda lyfter Lukes X-wing i Rymdimperiet slår tillbaka. Sen behöver Baby Yoda en rejäl tupplur för att återhämta sig.

11. Av alla frågor jag hade om Jawor var ”älskar de håriga ägg?” definitivt inte en av dem, men en får vara glad för vad som ges.

12. Det verkar som att varken Mando eller Nick Nolte-alien haft någon aning om att Kraften är en grej. Det dyker upp lite i den senaste Star Wars-trilogin också, att vanligt folk inte har någon aning om att Kraften finns och hur stor del den spelat i galaxens öde. Det känns som att Mando väldigt snart kommer att bli akut medveten om detta.

13. Siri, spela ”Montage” från ”Team America”.

14. Skeppet som var länsat nästan intill ramen får de redo för att åka mellan planeter på nolltid tack vara ett montage. De där sakerna är mäktigare än Kraften.
 
Baby Yoda slumrar vidare.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
15. Nick Nolte-alien erbjuds att följa med, han tackar nej, och jag undrar om det här kommer påbörja en oroväckande trend där Mando hittar en ny sidekick i vartenda avsnitt?

16. Baby Yoda vaknar till liv igen. Vilket känns som att det borde varit inledningen på nästa avsnitt, men jag är glad att den lilla krabaten är okej.
 

Sammanfattning

 
Det här är verkligen ett mellanavsnitt. Utan att ens ha sett det tredje avsnittet känns det som att inte särskilt mycket skulle saknas om en skippade det här. Lyckligtvis har det sin charm. Jag ser fram emot att upptäcka hur kraftfull Baby Yoda egentligen är, men börjar oroa mig lite över fantasibristen. Allt känns väldigt bekant och det är inte ett problem än, men det finns så mycket att utforska i Star Wars universum och nu håller jag tummarna för att man drar upp fantasin lite.
 
Men serien har nu en lovande grund, jag har fortfarande många frågor som behöver besvaras (alla handlar inte om Jawor, lovar), och väntan på nästa avsnitt är olidlig.
 
"The Mandalorian" finns att streama på Disney+ där nya avsnitt släpps varje fredag.
 
Vad tyckte du om seriens två första avsnitt? Kommentera nedan.
| 16 september 2020 12:00 |