Film

Skribent

MovieZine

15 september 2020 | 08:10

Disney+ är här! Allt du behöver veta innan du skaffar tjänsten

Vilka tv-apparater stödjer Disney+? Finns det svenskt tal för barnen? Vi ger dig svaren på de vanligaste frågorna.
Den långa väntan är över för alla Disney-fans. Idag lanseras äntligen den hajpade streamingtjänsten i Sverige. Men frågorna har varit många och vi hoppas reda ut några oklarheter. Här är vad du behöver veta innan du skaffar Disney+.
 

Vad finns det att se på Disney+?

 
Disneys stora säljargument är att tjänsten samlar "allt" från studions animerade klassiker till gamla och nya familjefilmer under samma tak. Dessutom finns mängder av filmer, kortfilmer och serier från Pixar, Marvel och Star Wars, plus dokumentärer från National Geographic.

Vid lansering hittar du 630 långfilmer på svenska Disney+.
 

Finns det svenskt tal och svenskt text?

 
Alla animerade filmer bör finnas med svenskt tal. Det gäller även de flesta dokumentärer och familjefilmer, även om Disney själva skriver att "vilka språk som finns tillgängliga för respektive titel varierar".

Allt innehåll på Disney+ har svenskt text som tillval, vad vi kan se.
 
 

Är innehållet i 4K?

 
Många filmer och serier på Disney+ visas i 4K, och det utan extra kostnad. Men du behöver tillräckligt snabb uppkoppling och en 4K-tv.
 

Vilka enheter kan jag streama på?

 
Appen finns idag att ladda ner till Android-telefoner och surfplattor, iPhone och iPad, Smart TV-apparater från LG och Samsung, samt till Apple TV (4th gen), Chromecast, Playstation 4 och Xbox One.

På datorn kan du nå Disney+ via disneyplus.com.
 

Kan man ladda ner filmer och serier?

 
Allt innehåll på Disney+ går att ladda ner på upp till tio enheter. Du behåller filmen eller serien på din enhet så länge du förblir abonnent.
 
 

Finns det bonusmaterial?

 
Flera filmer och tv-serier kommer med en del bonusinnehåll under fliken Extramaterial. Det kan vara allt från bortklippta scener till längre dokumentärer, eller möjligheten att se hela filmen med regissörens kommentarspår.
 

Kan filmer plockas bort från Disney+?

 
Möjligt. Disney skriver på sin hjälpsida att "det kan ibland hända att en titel tas bort från Disney+ för streaming och nerladdning på grund av begränsade rättigheter."
 

Men var hittar jag gamla "Ducktales"?

 
Som MovieZines läsare redan noterat kan det saknas det en del innehåll, bland annat tv-serier som vi minns från barndomens "Disneydags" på SVT. "Ducktales", "Luftens hjältar" och "Darkwing Duck" hör till titlar som borde dyka upp på tjänsten vid senare tillfälle.

Disney meddelar MovieZine att nytt innehåll kommer läggas till regelbundet.
 
 

Vad kostar Disney+ och hur skaffar jag det?

 
Ett abonnemang på Disney+ kostar 69 kr i månaden. Du kan också köpa ett helår för 689 kr. Läs mer och beställ på disneyplus.com.
 
Har du redan hunnit testa Disney+? Berätta nedan vad du tycker om tjänsten.
| 15 september 2020 08:10 |