Film

Skribent

MovieZine

27 september 2021 | 07:00

Flatrebeller och bögslashers: 4 höjdpunkter på CinemaQueer 2021

I oktober är Cinema Queer tillbaka med ett fullspäckat program där man bjuder in till dödsbowling och gungande båtvisningar i Stockholm.
Fem dagar efter att restriktionerna lättar över landet stiger Cinema Queer upp ur askan, återuppstånden som en fågel Fenix redo att breda ut sina vingar över Stockholms kulturliv. 

Årets festival är den elfte i ordningen och går av stapeln mellan den 4-10 oktober i Stockholm och Malmö och fortsätter sedan till Örebro, Göteborg och Uppsala där man gästar biografer med invigningsfilmen "Rebel Dykes".

Nedan tipsar festivalens producent Paloma Halén Román MovieZines läsare om fyra sevärda filmer ur programmet:
 
 
- Först och främst vill vi såklart slå ett slag för invigningsfilmen "Rebel Dykes"! Den har varit på gång länge men nu är den äntligen här. I en galen blandning av animation, intervjuer och arkivfoto vävs en berättelse om den radikala brittiska queerrörelsen på 70-, 80- och 90-talet ihop. En riktig käftsmäll som inte får missas!
 
 
- Tips nummer två är "Madalena" som vi visar på tisdagen i samarbete med Trans Fest Stockholm. Det är en berättelse som å ena sidan är den väldigt drömlik, å andra sidan smärtsamt verklig. Denna fängslande och underbart vackra film är både en samtidsskildring av Brasilien och en varm berättelse om att hitta sin plats i världen.
 
 
- På torsdagen visar vi "Death and Bowling", en rätt udda film om just död och bowling. Samtidigt är den en del av ett större samtal om trans och representationen av transpersoner. För den optimala inramningen kommer filmen visas i bowlinghallen New Bowl Center och det kommer finnas möjlighet att själv rulla klot. Filmen ingår i en temakväll helt i bowlingens tecken med andra ord.
 
 
- På fredagen har vi en kväll med skräcktema, där filmerna visas i en grotta! Där kommer vi visa "Hellbent", en våldsam och rolig film om några killar som ska på fest och råkar få sällskap med en galen mördare. Någon beskrev den som ”en film om bögar och blod”. Och det är faktiskt exakt vad den är!

Läs mer och köp biljetter på cinemaqueer.se
| 27 september 2021 07:00 |