Film

Skribent

Robin Andersson

17 april 2019 | 18:00

4 filmer för att överleva påsken

Verkar det bli en stressig påsk? Oroa dig inte, vi har räddningen.
Påskhelgen. Tiden på året då vi spenderar halva månadslönen på överprisat godis, ägg i 17 olika former och sill som ingen gillar. Mitt i allt äggmålande och nubbehävande kan det behövas några filmer för att få ordning på kaoset. Här är filmtipsen som kan hjälpa dig igenom helgen.
 

Tagga-till-inför-äggjakt-filmen

 
 
Om det är någon som får igång en inför en skattjakt så är det Benjamin Franklin Gates, spelad av Nicolas Cage. Sällan har en film om en skattjakt fått mig att hyperventilera i Ica-kassen, men "National Treasure" lyckas varje gång. Tack vare grymma biljakter, havsdykningar, pyramidgrävande och en perfekt ostighet, kommer förmodligen hela familjen att samlas runt det här storslagna äventyret. Och när Cage yttrar repliken “I’m gonna steal the declaration of independence”, kan du ju försöka att inte vråla av adrenalin i TV-soffan. Let the hunt begin.
 

Distrahera-de-sockerfyllda-barnen-filmen

 
 
Det kan vara en svår, nästintill omöjlig, uppgift att få barnen att lugna ner sig efter att de har fått tag i sina smockfulla påskägg. Att välja film är då också en delikat uppgift. "Frost"? Nej, då kommer du få höra “Let it Go” ända fram till första maj. Harry Potter? Javisst, om du vill att dina små duracellkaniner ska springa in i pelare och hoppa ut från ett fönster med en kvast mellan benen. Nej den du vill ha är "Paddington". Här finns det inte många galenheter, utan bara en söt björn som försöker hitta sin plats i ett dystert och tråkigt London. Inte för galet eller för upphetsande, utan en perfekt barnvakt medan du kan ta ett par djupa andetag i gäststugans lugna vrå.
 

Gör-farfar-nöjd-filmen

 
 
Har du en farfar i släkten som alltid klagar och hela tiden gnäller för att han missar första perioden i hockeyn? Exakt. Då behöver du en film du kan starta igång som får honom att tänka på annat. En film som han har sett 153 gånger förut, men aldrig tröttnar på. Det perfekta valet är så klart “Monty Pythons galna värld”. En garanterad humörhöjare. Det du riskerar är att få höra att “det var bättre förr” i ett par timmar, men hellre det än gnälligt hockeytjat. Se bara till att barnen inte är i rummet när svarte riddaren gör entré.
 

Varva-ner-efter-kaoset-filmen

 
 
Barnen har gått och lagt sig, farfar har somnat i fåtöljen och äntligen har tystnaden brett ut sig över äggskalen och de gula fjädrarna i påskrisen. Nu är det din stund, och den har du förtjänat. Soffan och TV:n är bara din. Men vad ska du se? Du behöver en film som får ditt sinne att stillas, men som inte är för krävande för hjärnverksamheten då du går på sparlåga sista delen av kvällen. Den behöver även vara kort, efter dina ögonlock känns tyngre än andra lördagkvällar. Du behöver se "Vaiana". Här tas du med på ett äventyr långt bort ifrån svenska påsktraditioner, du får härliga låtar som inte är för tempofyllda, och du får ett par roliga sidekicks som bara blir roligare ju fler klunkar du tar av det ljumna vinet du har sippat på sen i eftermiddags.

I bästa fall behöver du inte räddas från jobbiga barn, gnälliga släktingar eller en alltför stressig tillställning. Förhoppningsvis blir helgen sådär härlig som bara påskhelgen kan vara. Men bara ifall att något skulle gå snett, så hoppas vi att den här listan kan hjälpa dig. Glad påsk önskar vi på MovieZine!
| 17 april 2019 18:00 |