Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

29 december 2021 | 09:00

33 snabba frågor med Alfred Svensson, aktuell i "Folk med ångest"

Netflix-aktuella skådespelaren avslöjar sin favoritserie från 2021, filmen han senast grät till och boken som senast berörde honom.
Skådespelaren Alfred Svensson slog igenom i humorserien "Leif & Billy", som kan ses på SVT Play. Nu gör komikern från Vimmerby sin största roll hittills som en av huvudpersonerna i Netflix svenska whodunnit-komedi "Folk med ångest". Felix Herngren filmatiserar en populär roman av Fredrik Backman som kretsar kring en gisslansituation under en lägenhetsvisning, och det kaos som uppstår efteråt.

MovieZine träffade Alfred Svensson för att lära känna honom bättre med 33 snabba frågor om livsviktiga saker.
 
1. Hur dags gick du upp i morse?

- Klockan ringde 06:00, men jag gick inte upp förrän 06:45 ungefär. Jag snoozar extremt mycket.

2. Vad är det första du gör på morgonen?

- Tittar på min telefon, tyvärr. Det kanske är en ovana. Men jag brukar kolla Instagram det första jag gör.

3. Kaffe eller te?

- Kaffe, helt klart. Jag tycker om te också. Men föredrar kaffe och dricker det varje dag.

4. Vem är Sveriges statsminister idag?

- Ingen aning! Inte en jävla susning. Är det Magdalena Andersson, eller…? Vi släpper den.

5. Hund eller katt?

- Hund, helt klart. Vi har alltid haft hund i vår familj, och jag och min tjej tar även hand om mina föräldrars hund ganska ofta. Jag gillar hundar.

6. Marvel eller DC?

- Marvel. Jag är inget stort fan av DC. Eller, man gillar ju de gamla Batman-filmerna med Christian Bale. De triumfar alla superhjältefilmer som finns. Men ska jag välja ett helt universum så blir det Marvel.

7. TV-spel eller brädspel?

- Jag spelar ganska mycket tv-spel. Just nu spelar jag ”Subnautica” och dess uppföljare "Below Zero", som är ett undervattensspel. Man kraschar med ett rymdskepp på en planet som är täckt av vatten och så ska man utforska det, och överleva. Det är kanon om man gillar äventyr och öppna världar.

8. Favoritpizzan?

- Det blir oxfilépizza med bearnaisesås. Så jäkla gott! Det är ett säkert kort. Ska jag verkligen unna mig något så blir det pizza. Och då är pizzan bäst i Vimmerby i Småland, där jag kommer ifrån. I Stockholm är de inte lika bra på pizza och kebab.

9. Star Wars eller Star Trek?

- Star Wars, helt klart. Jag har ingen direkt relation till Star Trek. Star Wars har jag tittat på sen jag var liten, så dem älskar jag.
 
Postern till "Folk med ångest" på Netflix.
 
10. ”Kalle Ankas jul” eller ”Karl-Bertil Jonssons julafton”?

- Jag har aldrig sett ”Karl-Bertil Jonssons julafton” någonsin. Jag har ju sett ”Kalle Ankas jul”, stundvis, även om vi inte har den traditionen i vår familj. Jag vet inte vad ”Karl-Bertil” handlar om.

11. Öl eller vin?

- Jag gillar öl väldigt mycket. Jag försöker dricka så lite som möjligt av det också för man blir ju tjock av det med (skratt). Veteöl, det är gott. Paulaner brukar jag alltid köpa, men jag är ju ingen ölkännare.

12. Helkväll på stan eller hemmakväll framför Netflix?

- Det blir hemmakväll framför Netflix, men det där har skiftat. För fyra år sen hade jag absolut inte svarat så. Men sen blir man äldre, och nu har jag stabilt förhållande med en tjej som jag vill umgås med hellre än att springa på stan. Vi trivs i det lugna.

13. Vad var den senaste serien du såg?

- Jag har kört lite Korea-race. Jag såg ”Squid Game” som alla andra, och förra veckan kollade jag igenom ”Hellbound”. Jag tyckte den var bra, jag fastnade som fan. Också brutal. Vidrig, på ett ”Squid Game”-vis. Men bra. Spännande. Unik.

14. Om du bara fick titta på en tv-serie för resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

- Jag måste ju svara ”Breaking Bad”. Jag tror inte jag överdriver om jag säger att jag kanske sett den sex-sju gånger. Jag har sett den med flera olika personer. När man älskar en serie så mycket vill man visa den för folk. Jag får inte nog av den. Det är så intressant, för första gången man tittar på den så håller man på Walt och hatar hans fru. Andra gången - och det här säger alla - då hatar man Walt och älskar hans fru. Man svänger helt och hållet och fokuserar på ett annat perspektiv. Det är intressant.

15. Vilken film såg du senast?

- Igår såg jag en film som kommit ut på Apple TV+, ”Finch”. En Tom Hanks-film. Tom Hanks, han levererar ändå, jag kommer alltid älska allt han gör. Det var en mysig film, kanske inget man bär med sig resten av livet men en fin liten historia om… ja, vad handlar den om egentligen? Vänskap, kanske.

16. Brukar du gråta till film?

- Det brukar jag faktiskt. Jag har ganska nära till känslor när jag kollar på film. Men jag har lite svårt att gråta framför min flickvän. Och vi tittar ofta på film tillsammans, så då brukar tårarna hänga på ögonlocken och torkar in igen. Jag grät till ”Finch” igår. Då var min tjej på jobbet. Allt som inkluderar snälla robotar, då gråter jag.

17. Har du något favoritsnacks på bio?

- En stor popcorn. Den största. Då man kan äta sig mätt. Jag äter oftast inte middag när jag ska gå på bio, utan kör en stor popcorn och en Center-rulle. Sen gärna en frozen Coca-cola, en sån där blå slush. Det är min standard-biomat. Älskar att gå på bio! Jag ser mycket på bio.

18. Vem bör ta över som James Bond?

- Gud, vad svårt. Jag är inte så investerad i nya Bondgrejen. Jag har sett den nya Bondfilmen, såklart. Men jag har inte så mycket åsikter om det. Jag tycker bara det är lite småroliga filmer. Mina första Bondfilmer var med Pierce Brosnan. För mig kommer han alltid vara James Bond.

19. Vem skulle du hellre ha som bästa vän: Leif eller Billy?

- Jag tror ändå Billy. Det är en lugnare tillvaro med Billy, helt klart.

20. Blir det en ny säsong?

- Det kan förhoppningsvis bli en ny säsong, ja. Jag kan inte säga mycket om det. Men det finns en anledning att hoppas och tro det.
 
Humorserien "Leif & Billy" kan ses på SVT Play.
 
21. Beskriv ”Folk med ångest” med tre ord.

- Skratt, gråt, mysterium.

22. Finns det någon skådis som du gärna skulle vilja spela mot?

- Stora drömmar… Jag tycker att en av världens bästa skådisar är Christoph Waltz. Honom beundrar jag. Honom skulle jag gärna vilja spela mot om jag fick chansen.

23. Om det skiter sig med skådespelarkarriären. Vilket yrke skulle du satsa på istället?

- Jag gillar ju att jobba med händerna. Jag gillar att pilla med grejer. Jag skulle kunna tänka mig att bli snickare, eller kanske urmakare?

24. Vem är roligast i Sverige?

- Det tycker jag är en kille som heter Christoffer Castor. Han har ett Instagramkonto som heter @ponyhans. Jag rekommenderar det starkt. Det är en tveksam, konstig jävla humor, men han är en humorkonstnär. Kolla upp det.

25. Vad får dig att skratta?

- Min flickvän får mig att skratta mest av alla. Jag skrattar väldigt mycket tillsammans med henne. Jag skrattar mycket åt och med min kollega Klas, som spelar Leif i ”Leif & Billy”. Han är nog kanske den roligaste personen i världen, tycker jag.

26. Har du en all-time-favoritfilm?

- Ja! ”E.T.”, Steven Spielberg. Han är ju den mest legendariska regissören som finns. Klart bästa filmen. Jag såg den första gången när jag var fem år, och var helt besatt av den. Förtrollad av den.

27. Ditt starkaste minne från 2021?

- Nä, jag har väldigt dåligt minne.

28. Vilken bok läste du senast?

- Biografin om Avicii. Läste ut den igår. Kanon! Jag rekommenderar den. Jag såg en dålig recension, och fattar inte vad de menar. Den var bra, viktig och fokuserar på det som är intressant. Man får en förståelse för hela hans liv och hans lidande. Och det är hemskt att det blev som det blev. Men den är jättebra.

29. Vad gör du för att koppla av?

- Jag umgås med min flickvän. Lagar tacos på en söndag och tittar på någon serie eller någon film hemma i soffan, och gör absolut inget annat. Det är det bästa jag vet.

30. Vem är din favoritartist just nu?

- Bara för att jag läst Avicii-boken har jag lyssnat på Avicii väldigt mycket. Jag har liksom återupptäckt hans musik. Nu blir den så mycket rikare och viktigare. Det finns mycket guldkorn bland hans tidiga verk.

31. En superkraft som du skulle vilja ha?

- Flyga. Det vill jag göra. Jag drömmer så ofta om att jag flyger. Det gör väl alla?

32. Hur firar du nyår?

- I år åker jag ner till Skåne och firar nyår med kompisar.

33. Vad tror du att du gör om fem år?

- Då hoppas jag att jag håller på med samma sak som jag gör nu. För jag trivs väldigt bra med det. Jag hoppas jag gör fler renodlade skådisjobb, samtidigt som en optimal tillvaro är att också få göra sin egna grej som vi gör med ”Leif & Billy”, där jag spelar, skriver manus och regisserar. Kanske har jag även startat eget produktionsbolag och producerar genom det. Men det är även härligt att också bara få vara skådis i ett projekt. Att kombinera de två, vartannat projekt, det vore optimalt.
 
 
"Folk med ångest" har premiär på Netflix idag.
| 29 december 2021 09:00 |