Film

Skribent

Josefine Krischausky

14 februari 2021 | 11:00

30 saker du inte visste om “När lammen tystnar”

När Anthony Hopkins först hörde filmtiteln trodde han att det rörde sig om en barnfilm.
På alla hjärtans dag 1991 hade den ikoniska skräckthrillern “När lammen tystnar”, som följer FBI-agenten Clarice Starlings jakt på en brutal seriemördare, premiär på amerikanska biografer. Anthony Hopkins tolkning av den psykopatiske Hannibal Lecter gav hela åskådarskaran kalla kårar, och filmen kom att sätta sina spår på ett sätt som filmskaparna aldrig hade räknat med.

Sedan dess har historien fortsatt leva vidare i såväl flera filmer som den kritikerrosade tv-serien “Hannibal”. Som det allra senaste tillskottet har vi serien “Clarice”, som följer Clarice Starling ett år efter händelserna i "När lammen tystnar". 

För att fira de 30 år som har gått sedan premiären kommer här en lista över lika många saker – med allt från detaljer i den färdiga filmen till vilka stjärnor som inte ville ha med projektet att göra – som du kanske inte kände till.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. Ursprungligen var det Gene Hackman som hade planer på att regissera filmen, och manusförfattaren Ted Tally hann börja skriva ett första utkast åt honom. Hackman tänkte även spela rollen som antingen Hannibal Lecter eller Jack Crawford, men ångrade sig sedan och backade helt från projektet. Tally fortsatte däremot att skriva på manuset medan man sökte efter en ny regissör, vilken man slutligen fann i Jonathan Demme.

2. Thomas Harris, författaren till romanen som filmen är baserad på, tackade nej till att medverka under produktionen. Däremot berättade han entusiastiskt i en senare intervju att han tyckte filmen var väldigt bra, och att han var nöjd med samtliga inblandade.

3. Huvudrollsinnehavaren Jodie Foster är som bekant också verksam som producent och regissör. Faktum är att hon själv tyckte om Harris roman så mycket att hon själv ville köpa rättigheterna till den, men Hackman hade hunnit före. 

4. Foster var inte heller det första valet för rollen som Clarice Starling. Demme ville först att Michelle Pfeiffer skulle spela henne, men hon tackade nej på grund av det våldsamma innehållet. "Jag var orolig över den. Det fanns en sådan ondska i den filmen", berättade Pfeiffer nyligen för People.com
 
Efter Pfeiffer ställde Demme in sin på namn som Meg Ryan och Laura Dern, innan han slutligen blev övertalad om att Foster var den rätta för rollen.
 
Large d12949b85de128a9435cc9703e96f026 89255 sotl s423543 01
 
5. Även för rollen som kannibalen Hannibal Lecter övervägdes flera kandidater, trots att man idag kan tycka att Anthony Hopkins var det självklara valet. Rollen erbjöds allra först till Sean Connery, men hans respons var att manuset var “vidrigt” och att han inte ens skulle drömma om att spela rollen, berättade Demme i en intervju med Deadline. Att Hopkins slutligen fick jobbet var till stor del tack vare hans prestation i David Lynch-filmen “Elefantmannen”.

6. Filmen spelades mestadels in i Pittsburgh, Pennsylvania. Övriga delar filmades i bland annat Bellaire, Ohio, vilket är födelseorten till Ted Levine, som spelar Buffalo Bill i filmen.

7. FBI själva var väldigt samarbetsvilliga och bidrog på flera sätt till produktionen av filmen. Detta var dels för att de såg Clarice Starlings karaktär som en möjlighet att locka fler kvinnor till att bli agenter.

8. Skådespelaren Scott Glenn hade det tufft när han förberedde sig för att spela FBI-chefen Jack Crawford, en tid under vilken han fick bland annat lyssna på inspelningar av våldtäkter och mord på ett par tonårsflickor. Han berättade nyligen i en video för GQ att vissa saker som han fick ta del av ger honom mardrömmar än idag.
 
Large d12949b85de128a9435cc9703e96f026
 
9. Karaktären Jame "Buffalo Bill" Gumb är baserad på tre verkliga seriemördare – Ted Bundy, Gary M. Heidnik och Ed Gein. I filmen kan vi se honom ta till metoder som har inspirerats av alla dessa tre, däribland den låtsasgipsade armen som hjälper honom att locka till sig offer, vilket var ett en del av Bundys kidnappningsmetoder.

10. När Hopkins först läste manuset visste han omdelbart hur han skulle spela Hannibal, berättade han i en intervju med Empire. När han utvecklade rollen kom inspirationen från flera minst sagt olika håll, nämligen från skådespelaren Katharine Hepburn, författaren Truman Capote och roboten H.A.L. 9000 från “År 2001 - Ett rymdäventyr” (om man jämför dennes röst och stämma med Hannibals så finns det en slående likhet). Hopkins studerade även flera seriemördare, samt besökte fängelser och rättegångar.

11. Under förberedelserna spenderade Jodie Foster en hel del tid tillsammans med FBI-agenten Mary Ann Krause. Det var hennes idé att Clarice skulle stå och gråta vid sin bil efter hennes första möte med Hannibal, för att visa hur påfrestande yrket ibland kunna kännas.

12. Fem år innan “När lammen tystnar” kom filmen “Manhunter”, baserad på Thomas Harris första Hannibal-roman “Röda draken”. Denna gick det däremot inte så bra för – vi alla känner till att det istället kom en mer lyckad adaption några år senare – och filmens producent gav sedan bort rättigheterna gratis.

13. Många av oss får nog fortfarande gåshud när vi först ser Lecter göra sin “entre” i filmen, trots att han inte gör mycket mer än att stå stilla i sin cell. Det var Hopkins egen idé att han skulle stå upp istället för att sitta, ligga eller syssla med något annat. Hans förklaring när regissören frågade varför? Jo, för att Hannibal redan kunde känna doften av Clarice.
 
Large d12949b85de128a9435cc9703e96f026 intro 1588960504
 
14. Skaparen av “Arkiv X” har omnämnt “När lammen tystnar” som en inspiration för serien. I det sista avsnittet finns även en tydlig referens, när Fox Mulder hälsar på Dana Scully med repliken “I smelled you coming, Clarice”.

15. Filmen är rätt sparsam när det kommer till att visa våldsamheter – vi får i flera fall endast se konsekvenserna av det, eller andras reaktioner till dessa. Detta var för att regissören Jonathan Demme ville fokusera mer på psykologisk skräck och lämna mycket upp till publiken själva, och även för att man inte ville skrämma bort allt för många från att se filmen. 

16. Brooke Smith, som spelar Buffalo Bills kidnappningsoffer Catherine Martin, förberedde sig för sin roll genom att bland annat stänga in sig själv i ett förvaringsutrymme i sina föräldrars källare. Nyligen berättade hon för Vulture att hon hann få mardrömmar om Catherines situation innan inspelningen ens hade börjat.

17. Att Hannibal skulle bära vit klädsel i det nya fängelset var helt och hållet Hopkins idé, då han menade att detta skulle spela på människors rädsla för läkare och tandläkare.
 
Large d12949b85de128a9435cc9703e96f026 silenceofthelambs
 
18. Om man lyssnar noga under scenen när Clarice pratar om sin bakgrund och de skrikande lammen, så hörs vid ett tillfälle en smäll i bakgrunden. Ljudet kom från en crew-medlem som tappade en skruvnyckel, något som Demme trodde skulle förstöra hela scenen. Men Foster höll masken, och det slutade med att tagningen blev så bra att den användes i det slutgiltiga filmen.

19. I samma scen hade man tänkt klippa in flashbacks till när Clarice flydde hemifrån, vilka man skulle åka till Montana för att filma. Detta blev däremot aldrig av, då Demme insåg att det inte fanns någon anledning att klippa bort något av Foster och Hopkins gripande skådespeleri i scenen.

20. Hannibals matintresse syns ända in i filmens detaljer. I scenen där han mördar två fängelsevakter kan vi se ett nummer av tidningen “Bon Appétit" liggandes på bordet i hans cell.

21. Buffalo Bills kända dansscen stod egentligen inte med i filmens manus. Däremot förekom den i romanen, och det var skådespelaren Ted Levines idé att den skulle vara med även i filmen, för att han såg det som en viktig del av karaktären.
 
Large d12949b85de128a9435cc9703e96f026 the silence of the lambs
 
22. Filmen är tydlig med att vi ska se det som händer direkt ur Clarice perspektiv. Personer hon talar med tittar ofta direkt in i kameran, men när man klipper tillbaka till Clarice kollar hon själv aningen utanför.

23. En replik som ofta hörs citeras ur filmen är “Hello, Clarice”, men faktum är att Hannibal aldrig säger detta, och att det troligtvis förväxlas med “Good evening, Clarice”. Däremot lade man till repliken i uppföljaren “Hannibal” från 2001, men om det var en pik till just detta är inte bekräftat.

24. Både regissören Jonathan Demme och manusförfattaren Ted Tally har varsin cameo i filmen. Tally syns som en del av FBI-teamet som stormar vad de tror är Buffalo Bills hem, och Demme passerar i en blå keps i filmens slutscen.

25. När Hopkins först fick manuset skickat till sig trodde han, baserat på titeln, att det rörde sig om en film för barn. Detta nämner han i en ny video för Variety, där Hopkins och Foster återförenas över ett videosamtal och delar med sig av gamla minnen från inspelningen.

26. Hopkins version av Hannibal Lecter har av det Amerikanska Filminstituet korats som den bästa filmskurken genom tiderna. På listan som istället berör de bästa filmhjältarna hamnade Clarice Starling på sjätte plats.
 
Large d12949b85de128a9435cc9703e96f026 film silence of the lambs hero
 
27. På filmens ikoniska affish, föreställande ett kvinnoansikte med en fjäril över sin mun, syns en dödskalleliknande figur ovanpå fjärilens rygg. Denna kommer från Salvador Dalí-verket ”In Voluptas Mors”, och utgörs av sju stycken nakna kvinnor som tillsammans bildar formen.

28. Även om Hannibal Lecter är det första många tänker på när de hör “När lammen tystnar”, så utgör hans medverkan inte alls en stor andel av filmens speltid. Han syns i bild i mindre än 20 minuter, vilket är bland det allra kortaste för en vinnare i Oscarsgalans huvudrollskategori.

29. Från premiären tog det filmen en vecka att spela in hela sin budget, som låg på 19 miljoner dollar.

30. “När lammen tystnar” är den tredje filmen i historien (efter “Det hände en natt” och “Gökboet”) att vinna de fem största priserna, kallade “the big five”, under en Oscarsgala. Dessa inkluderar bästa film, manus och regissör samt bästa manliga och kvinnliga skådespelare. Kanske är det extra anmärkningsvärt med tanke på att studion bakom filmen inte spenderade några pengar alls på en Oscarskampanj.
 
Large d12949b85de128a9435cc9703e96f026 oscars
 
Både "När lammen tystnar" och nya serien "Clarice" finns att streama på Viaplay. Prova Viaplay gratis i 2 veckor här.
 
Var det något på listan som överraskade lite extra? Eller har du någon spännande fakta att fylla på med? Kommentera gärna nedan!
| 14 februari 2021 11:00 |