Film

Skribent

Anton Skoglar

24 april 2022 | 09:00

3 saker ni behöver veta om "Thor: Love and Thunder"

The God of Thunder återvänder snart till bioduken för en fjärde solofilm. Och några andra gamla bekantskaper dyker också upp.
Det var några år sedan vi fick se våra gamla hjältar på den stora duken. Det episka sista slaget mot Thanos i "Avengers: Endgame" blev ett känslosamt farväl till många av våra favoritkaraktärer. 
 
Men en som det hintades om att återvända var Thor. Thor lämnade över tronen till Valkyrie att regera över det nya Asgård (som ligger i Tönsberg, Norge, där även Johann Schmidt/Red Skull hittade tesserakten i "Captain America: The First Avenger").  Thor själv slog följe med Star-Lord och resten av gänget i Guardians of the Galaxy och flög iväg upp mot stjärnorna. En gruppdynamik som testades redan i "Avengers: Infinity War" och som, enligt undertecknad, var en av de absolut starkaste och roligaste bitarna i en fantastisk film. 
 
Nu är Thor alltså tillbaka med sin fjärde solofilm. En första trailer släpptes nyligen och det går att utläsa en hel del från den. Så vad vet vi då? Och hur kan vi tolka trailern? Några svar kommer här. Vill du gå in i filmen med minimala kunskaper om den är detta inte en text för dig. Spoilerkänsliga läsare varnas. Nu kör vi!
 

1. Thors ark

 
 
Hur gör man ett ark för en karaktär som haft fyra solofilmer? I det här fallet verkar Taika Waititi ta Thor lite i samma riktning om Shane Black gjorde med Tony Stark i "Iron Man 3", nämligen fokuserar på det traumatiska som varit och att Thor måste bearbeta det. 
 
Thanos tid är förbi och det finns inget som verkar kunna hota världen och universum längre. Thor har förlorat allt och alla han älskar. Han har ingen familj och inget hem. Thor ger sig därför ut för att hitta inre frid.
 
I trailern pratar Thor om att han är färdig som superhjälte och att han vill hitta sig själv och vem han är. Vi ser Thor meditera och träna sig tillbaka till det där utsökta 6-packet vi är vana att se Thor med. Kanske blir detta den mest existentiella Thor-filmen hittills. Ingredienserna finns där iallafall men kanske är det så att en av Thors älskade har andra planer… 
 

2. Jane Foster är tillbaka - men kanske inte på det sätt vi tror 

 
 
Ja, för Natalie Portman kommer göra comeback i rollen som Jane Foster. Thors kärleksintresse från de första två filmerna försvann helt efter det för att sedan göra en väldigt, väldigt, kort cameo i "Avengers: Endgame" (blinka och du missar den). 
 
Trailern ger oss inte mycket bilder på Portman som Jane Foster men det lilla vi får kan vi utläsa en del ifrån. 
 
Vi får nämligen se hur Jane, i en väldigt bad-ass rustning, lyfter Mjölnir, något som tyder på att Marvel väljer att plocka från "Mighty Thor". 
 
"Mighty Thor" handlar om att Jane Foster drabbas av cancer och besöker Nya Asgård för hjälp. Enligt comicbook.com kommer hon där i kontakt med den trasiga Mjölnir (som Hela hade sönder i "Thor: Ragnarök") och på ett mystiskt vis förvandlas Foster till Mighty Thor. Med hjälp av sina nya krafter slåss hon både på utsidan mot Gorr, the God Butcher, och på sidan mot sin cancer. Cancer-ploten är viktig för Fosters ark i serietidningen så vi kan förvänta oss att den även finns med i filmen, även om inte Marvel eller Waititi själv har bekräftat det. 
 
- Vi vet inte. Serietidningen var en stor inspirationskälla för oss i de första manusversionerna (...) men hos Marvel förändras saker ofta. Jag kan säga en sak nu och om två år kan det vara helt tvärtom, eller kanske inte ens existera längre. Vi skriver om saker även i post-produktion, sade Waititi i en intervju med Variety 2020. 
 
Men kommer Jane Fosters Mighty Thor vara den hjälte vi tror hon kommer vara? Det finns teorier som talar emot… 
 

3. Mighty Thor ond? 

 
 
Den första ledtråden är att Mjölnir förstördes ju faktiskt. Så hur kan Mjölnir isåfall hjälpa den sjuka Jane Foster? Kan det handla om mörk magi? Något som isåfall skulle kunna innebära stora konsekvenser enligt Cbr.com.
 
I de tidigare filmerna har användandet av mörk magi varit minimalt efter exempelvis att Thor förstörde Bifrost i "Thor". Att Thor själv ej valt att försöka fixa Mjölnir kan tyda på att det skulle innebära konsekvenser. 
 
Kan det vara så att Gorr (spelad av den alltid så fantastiska Christian Bale) har lyckats återställa Mjölnir och sedan skickat den till Jane? Det skulle kunna vara så att Gorr, som vill förgöra alla gudar, använder sig av Jane för att på så sätt komma nära Thor och förgöra honom inifrån. 
 
En annan hint mot denna teori är att Thor ständigt blivit lurad av sin familj, de människorna som han trodde sig kunna lita på. 
 
Loki försökte förgöra sin bror, ta över världen och fejkade även sin egen död för att under radarn kunna ta över tronen i Asgård, utklädd som Odin så ingen märkte någonting. Odin själv undanhöll ständigt saker för sin son vilket kulminerade i förintelsen av Asgård av Thors syster Hela. Hela själv ville hämnas sin far och såg sig själv som den rättmätige tronarvingen och skydde inga medel för att ta över tronen. 
 
Jane Foster känns nu som en trygg punkt som Thor kan lita på, men alla som Thor har litat på har också svikt och förrått honom. Kan vi verkligen känna oss trygga med Jane? Makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut brukar man ju säga. 
 
 
Vad Marvel och Waititi valt att göra återstår att se. Personligen tyckte jag väldigt mycket om "Thor: Ragnarök" och vad de valde att göra med Thor i den. Det var fräscht och annorlunda och Chris Hemsworth fick verkligen visa upp sin talang för det komiska men där det också fanns ett djup bakom skämten och jargongen. 
 
Det ska bli väldigt roligt att återse de gamla karaktärerna och även de nya med Christian Bale som Gorr the God Butcher och Russell Crowe (!) som Zeus. Och framförallt att se Jane Foster som Mighty Thor lyfta (och förhoppningsvis svinga) Mjölnir i sin otroliga rustning. 
 
"Thor: Love and Thunder" har svensk biopremiär den 6 juli. 
| 24 april 2022 09:00 |